25 Март 2019понеделник04:45 ч.

Може да платим данъците по сметка в БНБ без банкова такса

Включиха и необлагаемите доходи в данъчната декларация, не е задължително обаче да ги обявим

/ брой: 7

автор:Ася Гардели

visibility 1158

От февруари ще можем да плащаме данъците си с карта чрез виртуални и физически ПОС-устройства по сметка на НАП, открита в БНБ. При този вид плащане няма да има начисляване на такса за извършване на услугата. Старият начин на плащане чрез търговските банки, където се дължи такса за превод, също е в сила. Това стана ясно вчера на пресконференция в Националната агенция по приходите (НАП), на която бяха разяснени новостите при подаването и плащането на годишните декларации за доходите на физическите и юридическите лица за миналата година. Информацията за заплащането чрез сметката в БНБ ще постъпва веднага в офисите на НАП и така ще се избегнат случаите, в които се начисляваше лихва до постъпването на данните в НАП при плащане в последния ден на срока. Традиционните ПОС-терминали ще бъдат в офисите на НАП, а за ползване на виртуалните ще е необходим Персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП и е безсрочен, съобщи Боряна Георгиева, директор на Дирекция "Обслужване" в данъчната администрация.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации остава непроменен - до 30 април, като това може да стане в офис на НАП, в пощенските клонове и по електронен път. За последния вариант е необходим електронен подпис или ПИК, чрез който могат да се правят и справки на интернет страницата на приходната агенция. Остава непроменен срокът за еднократна корекция на декларацията, която може да бъде направена до 30 септември тази година и за физически и за юридически лица.
До 31 януари тази година е срокът за подаване на декларация с ползване на отстъпка от 5% за физически лица от дължимия данък. Сумата на отстъпката обаче не може да надвишава 500 лева. Условията са декларацията да бъде подадена по електронен път, до 31 януари да се заплати дължимият данък за довнасяне, както и гражданинът да няма неплатени публични задължения. Това важи само за физическите лица, тъй като отстъпката за юридически лица през тази година отпадна. От НАП съветват преди подаването на декларацията да се направи справка за дължими публични плащания, тъй като при наличието на такива електронната система отхвърля автоматично подадената декларация. Ако това се случи, задълженията трябва да бъдат погасени и да се подаде отново декларация в срок, за ползване на данъчната отстъпка от 5%. Възможно е да се комбинира отстъпката с други облекчения, обясни още Боряна Георгиева. От началото на годината досега са внесени над 2000 данъчни заявления по електронен път, допълни още тя.
Ново облекчение тази година е безкасовото плащане, при което може да се ползва отстъпка от 1% от общия размер на данъка, но не повече от 500 лева. Важно е обаче 100% от доходите да са получени безкасово и 80% от разходите също да са по безкасов път. Този вид плащане бележи ръст и набира популярност, каза Росен Бъчваров, директор на Дирекция "Комуникации и протокол" в НАП.
В тазгодишните декларации има и ново приложение - 13. В него физическите лица могат да посочат придобитите от тях през 2017 г. освободени от облагане доходи като продажбите на лично имущество например. Попълването на приложението обаче не е задължително, а доброволно и ще бъде с информативен характер и няма да участва във формирането на данъците, обясниха експертите. Така ще се получи пълната картина за източниците на доходи, тъй като, когато НАП извършва контролна дейност, възникват въпроси за имуществата, които се формират при изследване на източниците на доходи.
Справката, която се подава от платците за доходи, които са различни от трудовите - т.нар. справка по 73, се подава вече в срок до 15 март. Това ще даде възможност на физическите лица да видят какво е подавано за тях от други предприятия и платци на доходи. Така се избягват злоупотреби, когато една компания претендира, че е изплатила доходи на физическо лице, а това не е вярно, посочи още Росен Бъчваров. Той обясни, че вече работи и нова съвместна услуга на Централния депозитар и НАП, чрез която всеки ще може да прави справка на интернет страницата на Централния депозитар за собствеността си на акции, облигации и дялове от масовата приватизация, както и за извършените сделки с тях. Справката ще се извършва чрез въвеждане на ЕГН и ПИК.Росен Бъчваров и Боряна Георгиева от НАП представиха вчера новата данъчна декларация, която вече е качена на сайта на НАП
сн. Емилия Костадинова

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57