17 Ноември 2018събота11:52 ч.

Може да платим данъците по сметка в БНБ без банкова такса

Включиха и необлагаемите доходи в данъчната декларация, не е задължително обаче да ги обявим

/ брой: 7

автор:Ася Гардели

visibility 932

От февруари ще можем да плащаме данъците си с карта чрез виртуални и физически ПОС-устройства по сметка на НАП, открита в БНБ. При този вид плащане няма да има начисляване на такса за извършване на услугата. Старият начин на плащане чрез търговските банки, където се дължи такса за превод, също е в сила. Това стана ясно вчера на пресконференция в Националната агенция по приходите (НАП), на която бяха разяснени новостите при подаването и плащането на годишните декларации за доходите на физическите и юридическите лица за миналата година. Информацията за заплащането чрез сметката в БНБ ще постъпва веднага в офисите на НАП и така ще се избегнат случаите, в които се начисляваше лихва до постъпването на данните в НАП при плащане в последния ден на срока. Традиционните ПОС-терминали ще бъдат в офисите на НАП, а за ползване на виртуалните ще е необходим Персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП и е безсрочен, съобщи Боряна Георгиева, директор на Дирекция "Обслужване" в данъчната администрация.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации остава непроменен - до 30 април, като това може да стане в офис на НАП, в пощенските клонове и по електронен път. За последния вариант е необходим електронен подпис или ПИК, чрез който могат да се правят и справки на интернет страницата на приходната агенция. Остава непроменен срокът за еднократна корекция на декларацията, която може да бъде направена до 30 септември тази година и за физически и за юридически лица.
До 31 януари тази година е срокът за подаване на декларация с ползване на отстъпка от 5% за физически лица от дължимия данък. Сумата на отстъпката обаче не може да надвишава 500 лева. Условията са декларацията да бъде подадена по електронен път, до 31 януари да се заплати дължимият данък за довнасяне, както и гражданинът да няма неплатени публични задължения. Това важи само за физическите лица, тъй като отстъпката за юридически лица през тази година отпадна. От НАП съветват преди подаването на декларацията да се направи справка за дължими публични плащания, тъй като при наличието на такива електронната система отхвърля автоматично подадената декларация. Ако това се случи, задълженията трябва да бъдат погасени и да се подаде отново декларация в срок, за ползване на данъчната отстъпка от 5%. Възможно е да се комбинира отстъпката с други облекчения, обясни още Боряна Георгиева. От началото на годината досега са внесени над 2000 данъчни заявления по електронен път, допълни още тя.
Ново облекчение тази година е безкасовото плащане, при което може да се ползва отстъпка от 1% от общия размер на данъка, но не повече от 500 лева. Важно е обаче 100% от доходите да са получени безкасово и 80% от разходите също да са по безкасов път. Този вид плащане бележи ръст и набира популярност, каза Росен Бъчваров, директор на Дирекция "Комуникации и протокол" в НАП.
В тазгодишните декларации има и ново приложение - 13. В него физическите лица могат да посочат придобитите от тях през 2017 г. освободени от облагане доходи като продажбите на лично имущество например. Попълването на приложението обаче не е задължително, а доброволно и ще бъде с информативен характер и няма да участва във формирането на данъците, обясниха експертите. Така ще се получи пълната картина за източниците на доходи, тъй като, когато НАП извършва контролна дейност, възникват въпроси за имуществата, които се формират при изследване на източниците на доходи.
Справката, която се подава от платците за доходи, които са различни от трудовите - т.нар. справка по 73, се подава вече в срок до 15 март. Това ще даде възможност на физическите лица да видят какво е подавано за тях от други предприятия и платци на доходи. Така се избягват злоупотреби, когато една компания претендира, че е изплатила доходи на физическо лице, а това не е вярно, посочи още Росен Бъчваров. Той обясни, че вече работи и нова съвместна услуга на Централния депозитар и НАП, чрез която всеки ще може да прави справка на интернет страницата на Централния депозитар за собствеността си на акции, облигации и дялове от масовата приватизация, както и за извършените сделки с тях. Справката ще се извършва чрез въвеждане на ЕГН и ПИК.Росен Бъчваров и Боряна Георгиева от НАП представиха вчера новата данъчна декларация, която вече е качена на сайта на НАП
сн. Емилия Костадинова

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223