14 Май 2021петък23:47 ч.

НИДАЛ АЛГАФАРИ:

Лява България ще намери своето ляво представителство

Не успяхме да си изберем мъдри и добри политици, в първите редици са алчните хора, казва пиар специалистът

/ брой: 131

автор:Лилия Томова

visibility 2712

Нидал Алгафари е роден на 18 декември 1965 г. в Дамаск, Сирия. Майка му е българка, специалистка е по външна търговия. Бащата се запознава с нея, докато е студент по архитектура в София. Алгафари е стар сирийски род, в столицата Дамаск има джамия, съградена от строителя Алгафари през 754 г. Надписът върху нея е и първият писмен документ за рода, в който дори има двама светци и мюсюлманите ходят на гробовете им в Дамаск и Хомс на поклонение. Третото разширение на джамията в Мека, където се събират на поклонение всички мюсюлмани, е върху земи на техния род. Предците обаче на Нидал и брат му Мажд са все учени хора, жените в рода никога не са ходили със забрадки, няма и религиозни фанатици.
Нидал Алгафари е режисьор, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Автор и режисьор е на култовото студентско предаване "Ку-Ку" от зората на българската демокрация, автор е и на скандалното предаване за "аварията" в АЕЦ "Козлодуй".
Политическият пиар Нидал Алгафари е ексизпълнителен директор на БНТ.
Женен е, има дъщеря и син.

ЦИТАТ:
"Обратното броене за режима в Сирия вече започна"

- Накъде върви Сирия, г-н Алгафари - с Башар ал Асад (или без него)?
- Сирия, за мое най-голямо съжаление, все още върви с Башар ал Асад. Но обратното броене е започнало. Надявам се, че в много скоро време, даже преди месец Рамадан (б.р. - който тази година е през август), процесът да е привършил.
- Нямахте досега своя група в социалната мрежа Фейсбук. Очевидно събитията в Сирия ви провокираха да я създадете. Въпросът ми всъщност е - какво ви накара да "избухнете"?
- Това, което накара мен да избухна, накара и милиарди хора по света да избухнат заради събитията в Сирия. Бяха арестувани дечица в град Дараа и бяха изтезавани. Хлапетата са се опитали по своя си начин да изразят отношението си към събитията в Египет, в Тунис, в Либия. Заради това в междучасието пред училището идват едни камионетки, прибират ги, после жестоко ги изтезават - вземат ги за заложници, срещу техните родители в Дараа. И така започва всичко. Групата във Фейсбук беше за освобождаването на децата, но въпреки голямата борба - не само в България, а и в целия свят, за съжаление успяхме да освободим само девет от малчуганите. А на шест от тях не върнаха дори трупчетата... Те вече са в отвъдното, лека им пръст.
- Петролът на Сирия не е ли важен за света, за индустрията? А ако е важен, не очаквате ли САЩ да интервенират и в тази страна?
- Надявам се все пак на по-различна теза за намесата на САЩ - не толкова заради индустрията, колкото заради принципите на човешките права, за принципите на свободата, на демокрацията. Невинаги САЩ са се намесвали само по политически причини, има и случаи, когато са се опитвали да помагат и социално, и човечно. И това го е имало в тяхната история! Но надеждите ни са в Европейския съюз. И първият министър, който нададе глас, при това - писмено, с нарочен документ, беше нашият Николай Младенов, от сегашното правителство на България. Той е един от активните засега хора в ЕС, които помагат да се вземат мерки срещу касапницата, която се случва в Сирия.
- Колко демократична е тази държава днес?
- За демокрация там не може да се говори. Не може да я има в държава, в която е забранено да се събират на публично място повече от 3-4 души.
- И в която убиват деца.
- Разбира се. Не е демократична държавата, в която биват убивани деца, държава, която изпраща срещу народа войските си, които иначе са тренирани да се бият с т.нар. си враг Израел. Тази войска е обучавана да се бори с тероризма, а снайперистите й днес стрелят срещу сирийци - живи мишени. Използват танковете си, платени от същите тези данъкоплатци, срещу които войската стреля и чиито домове разрушава, всявайки смут и страх. Не, това не може да бъде демокрация. Не може да е демократичен президент, избран, след като конституцията е сменена за по-малко от пет минути - именно за да бъде избран и за да стане основният закон "по негов размер". Той е човек, който във военната им йерархия за някакви си часове успя да стигне от дребен офицер до най-висшата степен в армията, човек, чиито близки забогатяват по един наистина съвсем нечовешки начин... Не може демократична държава да се управлява от такъв човек!
- И няма как, в България сме - ние колко демократична държава сме днес? Защо написахте в социалната мрежа: "Гордея се, че живея в страна, в която министър-председателят сади картофи в обедната си почивка. ХВАЛА!", да не би да "поднасяте" властта?
- Защо да поднасям властта? Смятам, че това е хубаво - министър-председателят да има възможност, вместо да си отдъхне в обедната почивка и да си запали пурата, да отиде да сади картофи. Това е много похвално, малко владетели са постъпвали така! Добър пример е... И се надявам, че много българи ще го последват. Например чиновниците в банките и в министерствата в обедните си почивки, вместо да хапнат, да отиват да садят картофи...
- Владетел ли наричате министър-председателя?
- Ами той е владетел в момента, такъв е законът на изборите. Хората в България харесват подобен човек, одобряват го и го държат на власт. И владее съдбите на хиляди хора.
- Баща ви беше от комунистите-идеалисти, политик, бил е и главен редактор на вестника на сирийската компартия. Не че децата непременно поемат пътя на родителите си, но колко ляв човек сте вие? Знаем убеждението ви, че всички хора по света се раждат леви, и все пак, г-н Алгафари?
- Смятам, че по света трябва да има поне екзистенц-минимум човешка справедливост. И знам, че първият престъпник, посочен от Маркс навремето, е този, който е казал: "Това е мое!" Защото земята, на която живеем, не е на нито един от нас. Заградили сме някакви си парцели, някакви си имоти и изтласкваме по-немощните, по-слабите. Е, не могат всички хора да бъдат силни, не могат всички да са конкурентоспособни. Просто не е възможно всички да сме еднакви! Трябва да има поне някаква справедливост, хората да живеят нормално - може би не богато, но да имат възможност да задоволят елементарните си човешки потребности. Например - да можеш да отидеш на лекар, да си купиш лекарствата, да стигнеш до близкия или по-далечен град, за да видиш например дъщерите, синовете, внучетата си. И на рождените им дни да можеш да извадиш поне 5-10 лева, да можеш да купиш някакъв подарък. А не да се чудиш как да погасиш дълга си към "Хранмаг"-а например.
- И наистина имате надежда България да съгради поне донякъде по-справедливо от днешното общество?
- Пътят на света трябва да води натам. Тази справедливост, за която говоря, е по-скоро във философията на положителното мислене, на позитивизма. Все някога ще разберем, че всяко човешко същество, както и всяко животинче, и всяко растение, сме свързани - с голямото, с общото. Ще разберем, че всички трябва да живеем мирно, един с друг да се разбираме, да се разбираме и с животните, и с растенията, и с цялата природа. И вярвам, че макар и "лека-полека", натам отиваме. Наистина вариантът, в който се проповядваха социализмът и комунизмът по ленинското и сталинското учение, вече трудно би се съградил. Има обаче други начини, има варианти за справедливост, дори доста по-успешни, макар и не идеални, но... Вървим в тази посока!
- Вашата прогноза за изборите наесен - кои ще са най-оспорвани и най-тежки?
- Победени за пореден път ще са тези, които не избират, тези, които "гласуват сляпо" - за "спуснати листи", за "спуснати имена" на хора, които нито си чувал, нито си виждал, нито знаеш с какво се занимават. При всички случаи победител няма да е народът на България...
- Изход виждате ли?
- Със сигурност има изход, макар че сме все още в някакъв си идиотски вариант на прехода. Може би много се лутаме, може би трябва да се върнем години назад, за да започнем - пак отначало! Но изход има. Проблемът на държавата ни в момента е, че бяха допуснати многото политически лидери да сринат икономиката, земеделието ни, докато се учат да стават политици. Ние в момента не произвеждаме абсолютно нищо или произвеждаме толкова малко, че не достига. А се хвърлихме всички в сферата на услугите, в строителството, неща, от което просто много бързо се забогатява. Българските ръце, които благославяхме, които толкова години са обработвали българската земя, които са трошили камъни, ръцете на шлосерите, всичките тези хора изведнъж останаха без работа. Направо им взехме оръдията на труда.
- Не съм любителка на конспиративните теории, и все пак - това стана случайно ли?
- Аз също не съм привърженик на теорията за кой знае колко голяма конспирация, затова ще кажа другояче - по-скоро имаше едни по-умни от нас хора, които чакаха като чакали около раненото животно, за да го доизядат. Ето това се случи с нас. Политиците ни за стотинки разпродадоха държавата, за да могат да си подредят живота - своя и на децата си. Да припомням ли за колко беше продаден "Химко" - Враца, "Балкан" за колко беше продаден? А за разпарчетосаното земеделие да говоря ли, за безумната приватизация, която се случи? Затова смятам, че не става дума за план. Просто ние, народът, не успяхме да изберем мъдри и добри политици. Не можахме да ги намерим. Избутаха се, и още по-точно - изръчкаха се на първите редици хора алчни, и то за малко пари.
- И какво прави оттук насетне лява България?
- Лява България ще намери своето ляво представителство. Може да е БСП, ако успее да си стъпи на краката, да тръгне напред и да изясни, поне за себе си, какво значи "ляво". Защото за мен е много важно да излязат тези хора и да кажат: "Българска" знаем какво е, "партия" знаем какво е, но социалистическа какво е... Ако знаят, да излязат и да кажат какво означава в ХХI век Социалистическа партия. Нека, макар и теоретично, макар и идеологически, но да се разреши този казус! А лично - много ми се иска, и то - след недълъг период от време, да не виждам бедни хора на улицата. Да не виждам унижени хора. Да не виждам оскърбени хора. Ето, това е мечтата ми за България.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ