15 Декември 2018събота19:16 ч.

НАТО обещава мир, но се въоръжава

Не искаме нова Студена война, нужен е политически диалог с Русия, твърди генералният секретар на Алианса

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 496

В интервю за ДПА генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че през настоящата 2018 г. се очаква разширяване на командния състав на НАТО - за първи път след края на Студената война. От агенцията привеждат информация, съгласно която сегашните 6,8 хил. работни места ще бъдат увеличени до осем хиляди.
"Точните числа все още не са фиксирани, но очаквам те да се повишат. Трябва да сме в състояние да се борим с тероризма. И трябва да отчетем факта, че отново си имаме работа с една по-уверена Русия. Тук трябва да поясня: не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжението. Искаме политически диалог с Русия - дори това да не е лесно", увери норвежкият политик.
На въпрос дали през 2018 година може да има по-интензивни контакти с Москва извън Съвета Русия-НАТО, Столтенберг подчертава: "Очаквам, че ще имаме повече срещи и че ще използваме военните канали за комуникация. Целият Алианс подкрепя това. Наскоро например председателят на Военния комитет на НАТО, а също и главнокомандващият силите на НАТО в Европа проведоха разговори с руския генерал Валерий Герасимов - след дълъг период без контакт между двете страни".
В края на декември 2017-а в НАТО признаха, че по активност на флота в Световния океан Алиансът изостава от Русия, припомня Лента.ру. По думите на Столтенберг след края на Студената война НАТО е загубила морските си навици, особено при борбата с подводници.
Същевременно Столтенберг подчертава, че светът става все по-опасен и враждебен, и именно поради тази причина - съгласно думите на норвежеца, НАТО се развива и става все по-силен съюз.

Междувременно влиятелният "Файненшъл таймс" публикува голям аналитичен материал със заглавие "Битката на НАТО за сдържането на Русия". В статията се разказва за огромния комплекс от проблеми - от геополитически и финансови до инфраструктурни и технически - след засилването на военното присъствие на Алианса в Източна Европа. НАТО чувствително увеличи въздушното, земното и морското си присъствие на източниците граници, припомня изданието. Контингентът на Алианса на територията на Полша, Латвия, Естония и Литва нарасна до 4,5 хил. души. Започвайки от 2015 г., бригада американска бронетехника периодично се разполага в една или друга страна от Източна Европа.
В същото време натовски експерти предупреждават, че ако Русия реши да атакува, нейните войски ще се окажат в Талин 60 часа след началото на операцията. А на НАТО ще са необходими няколко дни, за да дислоцира там дори части от "предно базиране". Тази година частите от предно базиране ще представлява Италия, която се намира на 2000 км от Талин.
Логистичните проблеми не се ограничават само с разстоянията, пише "Файненшъл таймс". В Централна и Източна Европа инфраструктурата или е недоразвита, или е в негодно състояние. Мостове, тунели, пътища, железопътни линии и пристанища в страните от Източна Европа през последните 25 години не са били ориентирани да транспортират или да приемат тежката американска военна техника. "В Европа вече не строят мостове, способни да издържат 70-тонния американски танк "Ейбрамс", казва пред изданието бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Дъглас Лют.
Броят и разнообразието на възникващите проблеми е плашещ, пише "Файненшъл таймс". Въпросът днес е дали е готов континентът, сблъскал се с редица проблеми, от растящия популизъм до "Брекзит"-а, да поеме и чувствително увеличени военни разходи.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243