19 Април 2019петък04:23 ч.

Булевард: Срещи

Анна Юнусова:

Нашето бъдеще зависи от самите нас

Новото поколение руснаци са социално активни, не им е все едно какво ще се случи с Русия, споделя младата московчанка

/ брой: 252

автор:Боян Бойчев

visibility 788

Анна Юнусова е родена на 1 май в Москва. Завършва училище със засилено изучаване на английски език. После се дипломира в Московския хуманитарен университет със специалност световна икономика. След университета започва работа в център "Етносфера", където се занимава с организацията на международни мероприятия. Омъжена е от две години, а вече е и майка на дъщеря, но въпреки това продължава да работи с пълни сили, защото споделя, че работа й доставя огромно удоволствие.

"Винаги съм имала прекрасни учители, от които не преставам да се уча непрекъснато"

- Анна, ти се занимаваш с организацията на международни събития, свързани с преподаването и обучението на руски език в чужбина. С какво те удовлетворява тази работа?
- Аз имам икономическо образование, но никога не съм работила по специалността си. След като завърших университета, постъпих на работа в центъра "Етносфера" и буквално се влюбих в тази работа. На практика ние се занимаваме с организационната част на мероприятия, които са насочени към разпространение на руския език и култура в други страни. Ние приемаме в Москва победителите от различни международни конкурси както сред учители по руски език, така и сред деца, изучаващи езика. Провеждаме конференции, семинари, съвещания, свързани с руския език в чужбина. Организираме курсове за повишаване на квалификацията на педагозите русисти от целия свят. Каним ученици от други държави на лагери в Москва. Обичам много своята работа. Чувствам се удовлетворена, защото усещам, че това, което правим, носи радост на хората. Това е важно и за тях, и за нас. В такива случаи човек просто се зарежда от енергията на другите.

- Какви са твоите планове за бъдещето?
- Да не стоя на едно място, а непрекъснато да се развивам все повече и повече.

- Ти си млад човек. Как живеят младите хора в Русия, какви перспективи има пред тях?
- Разбира се, по-лесно се живее в големите градове, защото има повече възможности. През последните години се създадоха много правителствени програми, насочени към подпомагане на младите хора, включително и на младите семейства. Например става дума за помощ при осигуряване на жилище, пособия за деца и т.н. Но в крайна сметка всичко зависи от самите нас - ние сме бъдещето на нашата страна.

- Преди много руснаци, както и много българи, избраха да заминат в чужбина и да си търсят късмета там. Имам впечатления обаче, че през последните години все повече млади хора остават в Русия и искат да се реализират в родината си. Така ли е?
- Вече казах, че правителството прави наистина много, за да може младите хора да не заминават, а да останат в родината си. Дори някои, които продължават да заминават, след известно време се завръщат, като така и не свикват с новите условия. Много хора също се придвижват по различни региони на Русия, търсейки по-добра реализация. Например в Москва може би само един от всеки десет е кореняк московчанин. Тук идват да се учат и работят хора от всички краища на страната.

- Подобри ли се като цяло животът в Русия през последните години?
- Това е сложен въпрос. Животът в мегаполиса е съвсем различен от този в малкото селце. Някои неща се подобряват, други - не. В Москва и Санкт Петербург действително се живее добре. Но важното е винаги да бъдем оптимисти и да вярваме в по-доброто.

- Как изглежда образът на младия руски човек? Твоята гледна точка.
- Това е открит, енергичен човек, който се опитва да успее навсякъде. Социално активен, на него не му е все едно какво ще се случи утре с нашата страна, дори и да не живее в нея. Това безусловно е общителен човек. Човек, който не се бои да изказва своето мнение, да отстоява гледната си точка.

- А обичат ли младите хора да четат книги, стремят ли се към по-добро образование?
- Аз лично много обичам да чета: и класически, и съвременни романи. Още повече, че днес, когато не стига време да търсиш и четеш печатни издания, на помощ идват електронните книги и аудиокнигите. На мен лично ми провървя, че имам четящо обкръжение, но все пак, за да съм честна, трябва да призная, че повечето млади хора прекарват повече време в социалните мрежи, отколкото пред книгите. Безспорно образованието е изключително важно за младите хора. Сега ако нямаш висше образование, на практика не можеш да си намериш работа. Работодателите отдават предпочитание на тези, които са завършили най-добрите ВУЗ-ове в страната, а освен това и имат необходимия опит.

- Може би тогава, като млад човек, да опишеш себе си на нашите читатели. С какво се занимаваш в свободното си време, кое е любимото ти хоби?
- Истината е, че почти нямам свободно време. А малкото, което имам, го посвещавам на спорта, приятелите и книгите. Когато съм по-свободна, рисувам върху коприна. Иначе съм меломан, слушам всякаква музика. От няколко години ходя на традиционен рокфестивал в Англия и в същото време обичам да танцувам под ритъма на съвременна руска попмузика. Любимата ми книга е "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес, такива аспекти от човешката личност са описани в нея... Обичам да гледам най-различни филми, като се започне от "Диамантената ръка" и се свърши с "Изкуствен интелект". А около Коледните празници си организираме домашни киновечери със "Сам вкъщи".

- Няма как да пропусна и този въпрос. Русия и санкциите. Какво влияние оказват те на живота на руснаците?
- Разбира се, санкциите повлияха на нашия живот. Изчезнаха някои продукти, към които бяхме привикнали. Но, от своя страна, това стимулира родното производство, което е сериозен плюс.

- Ти живееш в Москва. Как се променя столицата в последните години?
- Аз съм родена в Москва. Моята майка е родена в Москва. Нейната майка - също. Така че аз много се гордея, че съм коренячка московчанка. И много обичам града си. Обичам ритъма на Москва, когато всички бързат занякъде. Дори през нощта, когато би трябвало метрото и улиците да са празни, се оказва, че съвсем не е така. Москва наистина не спи. През нощта спокойно може да си купиш хранителни продукти, да изтичаш до аптеката, да отидеш на ресторант, да посетиш фризьор или да си направиш маникюр... Аз обожавам своя град и може би затова, когато започнаха да престрояват Москва, бях скептично настроена. Сега по-голямата част от тези промени ми харесват, но в същото време си мисля, че градът загуби малко от своята индивидуалност. Много ми харесва, че по улиците на нашата столица често се провеждат различни фестивали, организират се мастер класове, интерактивни изложби. Много хубави и интересни неща са насочени към младите хора и децата.

- Какво знаеш за България?
- Аз веднъж бях в България и много ми хареса. Ходих на Боровец да карам ски. От натрупания с работата си опит знам, че от вашата страна винаги идват най-откритите и доброжелателни хора. България вкара в Европейския съюз кирилицата, което е изключително важно. Освен това правите много вкусно вино и ароматно масло от рози.

- Твоята любима мисъл?
- Думите на Аристотел: Приятелят - това е една душа, живееща в две тела.

- Твоето пожелание към читателите на вестник "Дума"?
- Пожелавам им във всяка ситуация да не изневеряват на самите себе си. Да бъдат щастливи  и да се радват на всеки нов ден!

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ