18 Ноември 2018неделя08:58 ч.

Брюксел съди Чехия, Полша и Унгария

Пореден сблъсък между Европейската комисия и източните държави заради бежанските квоти

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 287

Чехия, Унгария и Полша ще се изправят пред най-висшия съд на Европейския съюз заради отказа им да приемат квотите за бежанци, съобщи Европейската комисия. Това е поредният сблъсък между Брюксел и източните държави по въпроса.
"Европейската комисия реши днес да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за бежанските квоти", се казва в изявление на Еврокомисията.
Този ход показва решимостта на ЕС да наложи спорната схема, чието начало беше поставено в началото на кризата с мигрантите през 2015 г. Целта й беше преместване на хиляди бежанци в рамките на блока, което да облекчи наплива в Гърция и Италия.
Брюксел стартира т. нар. процедура за нарушение срещу трите държави през юни и ги предупреди за по-нататъшни действия. Така държавите, които твърдят, че квотите са опит за ограничаване на националния суверенитет, са изправени пред солидни глоби за неспазване на споразумението.
В основата на спора е решение на министрите на вътрешните работи на ЕС от септември 2015 г., съгласно което до 120 000 бежанци трябва да бъдат разпределени в други страни от ЕС, за да бъде облекчена ситуацията в Италия и Гърция. Решението за въвеждане на квотната система срещна неодобрението на Унгария, Словакия, Полша и Чешката република. Словакия не бе включена в процедурата, тъй като наскоро се съгласи да приеме известен брой мигранти. Програмата, изготвена от Европейската комисия, предвижда заселване на 160 хиляди кандидати, от които досега са преместени едва 25 000.
Системата за предоставяне на убежища в блока ще бъде отново обсъдена от европейските лидери на срещата на върха на ЕС в белгийската столица на 14-15 декември.
Междувременно Европейската комисия реши да заведе дело в Европейския съд срещу Унгария и във връзка с приетите в страната закони за неправителствените организации и за висшето образование, съобщи на брифинг в Брюксел първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.
"Еврокомисията реши да изправи Унгария пред Европейския съд във връзка с приетите в страната закони за НПО и за висшето образование", заяви Тимерманс.
На 16 юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, който задължава НПО да разкриват информация за източниците си на финансиране от чужбина. Целта, според Адер, е правителството да може да контролира дейността на т.нар. чуждестранни агенти.

 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223