17 Декември 2018понеделник17:41 ч.

Образование

МОН обяви процедура за новите учебници за ІV клас

/ брой: 241

автор:Велиана Христова

visibility 551

Министър Красимир Вълчев обяви със заповед процедура за оценяване и одобряване на новите учебници за ІV клас, които трябва да бъдат написани според новите учебни програми след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Както е известно, разпоредбите на закона влизат в сила поетапно - през различни години. От идната есен новите учебници за ІV клас трябва да бъдат на разположение на учениците чак от есента на 2019 г. Процедурата очевидно се обявява достатъчно рано, за да не се получат издънките от последните две години, когато се наложи учебната година да започва без нови учебници или пък учителите да се събират посред лято за одобряване на учебниците, по които вече учат децата от І, ІІ, V, VІ и VІІІ клас. 
Според законовите разпоредби учебниците за всеки предмет и клас може да бъдат неограничен брой. В ІV клас се изучават 14 учебни предмета, за които е обявен конкурсът. Първо МОН одобрява внесените проекти, след това различните варианти се изпращат до учителите за оценяване и избор на вариант, като се подават и заявките от всяко училище, накрая издателите доставят учебниците по места.   
За предмета Български език и литература в ІV клас ще бъде издаден комплект, който включва учебник по български език и три учебни тетрадки плюс учебник Читанка с една учебна тетрадка. Комплектите по английски, френски, италиански, испански, немски и руски език включват учебник и до две учебни тетрадки. Математиката ще бъде също с учебник и три броя учебни тетрадки. По една учебна тетрадка ще има към учебника съответно по Компютърно моделиране, Човекът и природата, Човекът и обществото. Учебници ще се пишат и по Музика и Изобразително изкуство, а по Технологии и предприемачество, освен учебник, ще има и албум. Това означава, че при кандидатстването отново ще се радваме на поне 300 проекта. Издателствата или авторите може да кандидатстват само с печатен учебник или и с електронния му вариант. Издателят и/или авторът отговаря за осигуряването и за разпространението на одобрените учебници и учебни комплекти, пише в заповедта на министъра. Разходите за подготовката на проектите и за разпространението им до училищата са за сметка на вносителите, самите учебници се плащат на издателите от МОН.
Отговорността за изпълнението на цялата процедура е на зам.-министър Таня Михайлова. А бележки, становища и предложения по въпросната заповед министерството събира до 3 януари 2018 г.


 

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244