14 Декември 2018петък10:57 ч.

Колко да сме бедни

/ брой: 238

автор:Ева Костова

visibility 665

Наддаването за заплати не спира. Примерно за минималната вече минаха няколко търга: първи път - правителството каза 510 лв. догодина, втори път - синдикатите искат от 700 до 1000 лв., трети път - едно движение рече 700 лева и т.н. И от толкоз много ури гури, дето е рекъл един литературовед, се родиха... чукундури. Тоест, едно нищо.
Заплатите у нас са като пиле със зеле, за видинско - без пиле, рекоха вчера от КНСБ. И друго казаха, че заплатите растат, но растат заради дефицит на работна ръка. 600 000 са ниско платените работещи, като 400 000 от тях са на минимална заплата. Средната ни заплата е близо четири пъти по-ниска от средната в Европейския съюз, а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда. Апропо, "средната годишна работна заплата се изчислява, като парите за заплати от началото на годината делят на средния за годината брой на работещите", уточнява икономическата наука. Това - за информация как на едни места пиле има, на други то отлита безвъзвратно.  
Средната заплата у нас е 1037 лв. Диференциацията на работните заплати по области обаче продължава да задълбочава социалните неравенства. Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от тази за страната. Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области. Възнагражденията във Видин (668 лв.) са над два пъти по-ниски от тези в София (1405 лв.). По-големият брой работещи в София, при това на чувствително по-висока заплата, са причината за нарастването на размера на средната заплата за страната. За страната без София средната заплата е 862 лв. Проблемите идват и от недостатъчно добре развитата бизнес среда, както и от ниските инвестиции на работодателите.
За 10 години членство в ЕС България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение, макар че тази сума показва и друго - че България има едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително вгорчава манджата.     Хайде да обясним някъде извън България, че учените - всичките до най-квалифицирания професор, взимат много под средната заплата за страната и два пъти под средната за София?! С най-ниското възнаграждение във Видинско пък хората постят нон стоп. И на този фон големите работодатели искат минималната заплата да е не по-висока от 42-43 на сто от средната. В хотелиерството и ресторантьорството 38% от служителите са на минимална заплата, като два пъти повече служители в сектора са наети на минимална заплата в сравнение с миналата година. В строителството 25% са с минимален доход.
Изводът - трусовете няма да спрат, бедността се задълбочава. Да сме бедни, колко да сме бедни, рече Той, след като се разходи по "Витошка".
 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243