19 Април 2019петък04:22 ч.

Колко да сме бедни

/ брой: 238

автор:Ева Костова

visibility 821

Наддаването за заплати не спира. Примерно за минималната вече минаха няколко търга: първи път - правителството каза 510 лв. догодина, втори път - синдикатите искат от 700 до 1000 лв., трети път - едно движение рече 700 лева и т.н. И от толкоз много ури гури, дето е рекъл един литературовед, се родиха... чукундури. Тоест, едно нищо.
Заплатите у нас са като пиле със зеле, за видинско - без пиле, рекоха вчера от КНСБ. И друго казаха, че заплатите растат, но растат заради дефицит на работна ръка. 600 000 са ниско платените работещи, като 400 000 от тях са на минимална заплата. Средната ни заплата е близо четири пъти по-ниска от средната в Европейския съюз, а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда. Апропо, "средната годишна работна заплата се изчислява, като парите за заплати от началото на годината делят на средния за годината брой на работещите", уточнява икономическата наука. Това - за информация как на едни места пиле има, на други то отлита безвъзвратно.  
Средната заплата у нас е 1037 лв. Диференциацията на работните заплати по области обаче продължава да задълбочава социалните неравенства. Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от тази за страната. Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области. Възнагражденията във Видин (668 лв.) са над два пъти по-ниски от тези в София (1405 лв.). По-големият брой работещи в София, при това на чувствително по-висока заплата, са причината за нарастването на размера на средната заплата за страната. За страната без София средната заплата е 862 лв. Проблемите идват и от недостатъчно добре развитата бизнес среда, както и от ниските инвестиции на работодателите.
За 10 години членство в ЕС България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение, макар че тази сума показва и друго - че България има едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително вгорчава манджата.     Хайде да обясним някъде извън България, че учените - всичките до най-квалифицирания професор, взимат много под средната заплата за страната и два пъти под средната за София?! С най-ниското възнаграждение във Видинско пък хората постят нон стоп. И на този фон големите работодатели искат минималната заплата да е не по-висока от 42-43 на сто от средната. В хотелиерството и ресторантьорството 38% от служителите са на минимална заплата, като два пъти повече служители в сектора са наети на минимална заплата в сравнение с миналата година. В строителството 25% са с минимален доход.
Изводът - трусовете няма да спрат, бедността се задълбочава. Да сме бедни, колко да сме бедни, рече Той, след като се разходи по "Витошка".
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ