12 Декември 2018сряда03:59 ч.

Акценти

По дирите на една забрадка

/ брой: 238

автор:Константин Иванов

visibility 655

Да, време беше - след всенародната радост за купата на Гришо да сменим регистъра и да се отдадем на най-дълбока печал. Причината: в далечна Саудитска Арабия преводачката на премиера със саудитския крал беше си покрила главата с шал. "Тотална грешка и дивотия"; "Как ще се съобразяваме с тези... хора, а те с нас съобразяват ли се!"; "Дупедавщина и лош PR". Това са възможно най-приемливите за публикуване примери от бурната реакция в социалната мрежа фейсбук по повод престъпното съобразяване на Мая Ценова с някакви си там порядки на мръсните араби.
Ценова отговори на упреците, като между другото припомни, че появата й със забрадка при освобождаването на българските сестри от либийския зандан не предизвика подобна буря от негодувание. Били сме по-толерантни преди 10 години ли, тогава не е било дупедавщина, а сега вече е. Макар че като си тръгнал на просия в Рияд не е по-малко необходимо да се съобразяваш с местните порядки, отколкото навремето в Триполи.
Като основен довод против забрадката на Мая се сочи, че в делегацията имало и други жени, включително външната министърка Захариева, която развяваше буйна грива. Да ме извинява авторът на коментара за "дупедавщината и лошия PR", но ако във Външно министерство имаше сериозни професионалисти в Дирекция "Държавен протокол", (едно от задълженията на която е "да създава благоприятна атмосфера за плодотворна работа на официални делегации"), те щяха да посъветват министър Захариева и "другите жени" да си метнат нещо на главите. Лошият пиар е, че с гологлавието си те нарушават възприетите в страната домакин обществени отношения, както е преводът на Public Relations, пиар по нашему.
На възмутената българска общественост може да се припомни, че държавната секретарка на САЩ Мадлийн Олбрайт навремето допусна "срама" да се пребради при срещата си с тогавашния крал на Саудитска Арабия. Ех, сега Мелания Тръмп, и тя развя грива в Рияд, но пребради черната шамия при неотдавнашно посещение при папа Франциск. Както правят, впрочем, всички дами, приемани на аудиенция във Ватикана. Защото така го изисква протоколът.
Но да оставим Рияд и Ватикана, да се приземим у нас. Има ли в църквите ни изискване в храма да не се влиза с неподходящо облекло - миниполи, дълбоки деколтета, мъжете по къси панталони? Има, друг е въпросът, дали поради хипертрофираното ни напоследък свободомислие, спазват ли се тези изисквания. Между другото и съгласно православния канон жените би трябвало да влизат в храма с покрита глава, така както пребрадени ходеха на църква нашите баби и дори майки. Но да не издребняваме: с канона ли, с приличието ли ще се съобразява мутренският ни хайлайф, който иначе не открива офис без водосвет и си троши пръстите от кръстене и кръста от кланяне. Но с това свършва и набожността им, а че имало някакви 10 Божи заповеди, сред които "не убивай", "не кради", "не лъжесвидетелствай", "не пожелавай имота на ближния си", да не са луди да ги спазват, бизнесът им на какво да се крепи тогава! Защото всички не са така благочестиви като също усърдно кръстещият се наш премиер, който стриктно спазва божията заповед "Не изговаряй напразно името Божие". Поради което скромно го нарича "НАЧАЛНИКА", сочейки многозначително към небето.
Поотклонихме се... Положително е, че все пак не са малко коментарите в социалната мрежа, които одобряват постъпката на Мая Ценова, отговаряща на нейната изключителна подготовка като арабистка и етнографка и съобразяването й с изискванията на протокола.


.  
 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241