19 Май 2021сряда06:47 ч.

Репортаж

Социалистките единни в призива "Не на насилието"

Дамите от БСП в София и Смолян призоваха управляващите да ратифицират Истанбулската конвенция

/ брой: 234

автор:Павлета Давидова

visibility 1445

Редица дискусии, срещи и инициативи съпроводиха тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба с насилието над жени, който се отбеляза в края на миналата седмица. Дамите от БСП в цялата страна обсъдиха различни възможности за намаляването на агресията. Дебат по темата се проведе и в Смолян, където членове на Обединението на жените социалистки нищиха някои от най-щекотливите въпроси по темата. Кръглата маса е част от проект на дамите от БСП в София, финансиран от новосформирания Фонд за политически инициативи в партията. За лектори бяха поканени трима професори - бившият зам. образователен министър и настоящ зам.-председател на Градския съвет на БСП в София Ваня Добрева, психологът Христо Монов и депутатът от "БСП за България" Иво Христов. За агресията и насилието в социалния сектор говори Ани Ананиева от Държавната агенция за закрила на детето. Активно участие в срещата взе и народният представител Дора Янкова.
50 дами се включиха в двудневната кръгла маса "Насилието през очите на жената". Модераторските функции си поделиха председателите на софийските и смолянските социалистки Таня Найденова и Сийка Иванова. "Децата имат проблеми и в училище, и на улицата и ние като социална партия трябва да се обръщаме по-често към такива теми. Те са нашата най-силна страна и затова трябва да се борим за тях", обясни Найденова.
Стряскащи данни представи адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър алтернативи". Чрез организацията м.г. 558 души са поискали консултация по казуси, свързани с насилие. За последните 5 г. през специализираната им "синя стая" пък са преминали 112 деца, които са пострадали от различни форми на насилие. По думите на Кадиева в 83% от случаите става въпрос за сексуален натиск. Това са само официално регистрираните случаи, отбеляза адвокатката. Тя обърна внимание, че по-бедните слоеве от населението са по-податливи на различни форми на натиск. Има жени, които са обект на икономическо, емоционално и сексуално насилие, нямат и подкрепа от близки и роднини, отбеляза тя. Адвокатът се възмути, че макар през последните години да има напредък, често законовите норми не са достатъчно ефективни, за да предпазят българите от превръщането им в жертви. Хората, които управляват сега, нямат за приоритет женските права, констатира тя, визирайки все още липсващата ратификация на Истанбулската конвенция. Документът е изготвен от Съвета на Европа и цели предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие. Миналата година правосъдният министър Екатерина Захариева го подписа от името на България, но така и не го ратифицира. Държавата все още не е предприела и мерки за осъвременяването на някои от законите си спрямо документа.
Всички присъстващи се обединиха около тезата, че е крайно време България да ратифицира Истанбулската конвенция, така както са направили повече от 20 страни членки в ЕС. Страната трябва да предприеме и необходимите стъпки мерките за превенция на насилието да не бъдат просто поредния закон, който не се изпълнява или не води до никакъв ефект, категорични са дамите от БСП. Иво Христов констатира, че много често законите у нас не струват и хартията, на която са записани, защото са само купчина думи, които не се изпълняват. Той успя да впечатли залата с размишленията си за политиката, семейните норми и морала.
За 2016-2017 г. МОН е регистрирало повече от 4500 ситуации на вербална и физическа агресия в образованието, обяви Ваня Добрева. По думите й в 4117 от случаите става въпрос за агресия между ученици, в 310 - агресия от ученици или родители към учители, а 92 са посегателствата от учители или родители над деца. "Причините за агресията са бедност, расизъм, безработица, недобра дейност на институциите, лесният достъп до оръжие, неадекватните родителски оскърбителни методи, рекламите и телевизионните предавания, провокиращи агресивното поведение в зрителя. Агресивното поведение се проявява в разнообразни форми, наред с физическата агресия и насилието като словесни обиди и психологически заплахи се масовизират с т.нар. лоши шеги, другият да бъде унизен, за да страда. Училището все по-често се превръща в територия на побоища, на размяна на грубости, на подигравки, в място, където се налага езикът на омразата", обобщиха социалистките. Добрева отбеляза, че през 2016 г. повече от 80% от училищата в страната са подали поне един сигнал за насилие до МВР. Тя направи сравнение с учебната 2013/2014 г., когато случаите на агресия са били 3268, през учебната 2015/2016 те вече са двойно повече - 7017.
Преподавателки от София и Смолян също споделиха трудностите си в сферата. Липсата на родителска намеса и ръст на речта на омразата също бяха изтъкнати като проблем. Затрудненията в интегрирането на ромските общности, както и въвеждането на деца-мигранти в някои столични училища, също бяха сред аспектите, подложени на дебат.
Христо Монов подчерта, че наред с останалите аспекти от образованието е необходимо да формираме у децата и дигитално-медийна грамотност. Той бе категоричен, че трябва да научим подрастващите как да отсяват информацията в социалните мрежи. Държавата избяга от основна своя функция - да образова, добави той. Професорът наблегна на насилието и агресията в медиите, а участниците в кръглата маса се включиха с различни предложения по темата. Към дълъг и обстоен дебат предразположи и Ана Ананиева, която разказа за дейността на Агенцията за закрила на детето. Помагат ли приемните родители, как се интегрират децата от проблемни семейства бяха само част от акцентите по темата.
В края на семинара Дора Янкова призова дискусията да не остане само на думи. Тя призова също социалистките да започнат с малки стъпки - да информират за центрове, които могат да помогнат на жертвите на насилие, да не си затварят очите, ако видят проблем, и да оказват подкрепа на пострадали. Предложенията, които бяха направени на дискусията, ще бъдат предадени на жените депутати от "БСП за България", а темата за насилието ще бъде повдигана и чрез парламентарния контрол.
Радвам се, че излязохме от чисто партийната дискусия и направихме истински професионален дебат, обобщи в края на семинара лидерът на столичните социалистки Таня Найденова.


Предложенията:
- Да се преразгледа и осъвремени Методологията за деинституционализацията от 2012 г., с цел превенция на насилието над деца и възрастни хора в социалните услуги;
- да се направят промени в Семейния кодекс за ускоряване на процедурите по осиновяването на деца, лишени от родителски грижи;
- да се преразгледат приетите държавни образователни стандарти и базираните на тях учебни програми, за да се гарантира по-добро хуманитарно обучение и образование на българските ученици, особено по български език и литература и история;
- незабавно да бъде приет стандартът за физическа среда, който да гарантира преминаването към едносменен режим във всички училища през 2021 г.;
- женските организации на БСП да организират събития за обсъждане на проявите на насилие и агресия и да обмислят създаването на постоянни форми на работа с децата по места за осмисляне на свободното време.


Председателят на БСП в Смолян Милко Гавазов отправи приветствие към дамите. Бе прочетен и поздравителен адрес от лидера на столичните социалисти Калоян Паргов

В пълната смолянска зала се проведе оживена дискусия за мерките, с които може да се намали насилието у нас

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ