21 Ноември 2018сряда11:06 ч.

Ножът е до кокал

/ брой: 229

автор:Мая Йовановска

visibility 856

Години назад настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова неведнъж е вадила вода от какви ли не кладенци, за да обосновава ненужността на проекта за АЕЦ "Белене". Тя май с помощта на тези "аргументи" получи и министерския пост. Каквото и да кажем пък за нейния патрон Бойко Борисов, все ще е малко. След визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери през 2015 г. тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова похвали шефа си, че с това посещение България отново е на картата на европейските и световните интереси. Нека не забравяме, че Борисов е премиерът, който спря три големи енергийни проекта - на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, а това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори, заяви Бъчварова. Срамно, но признание.
Паметта ни не е толкова къса. Едно от Борисовите правителства спря изпълнението на проекта "Белене". Нека си припомним още гьола за 800 млн. лв., безбройните анализи необходима ли е централата, проверки на прокуратурата, обвиняеми, временни парламентарни комисии за отвличане на вниманието, отхвърляне на предложението на БСП за размразяване на проекта.
Днес Борисов и сие говорят по-различно. След оповестяването на доклада на БАН Петкова, която твърдеше, че нямаме нужда от нова ядрена централа и че при "Белене" има много тежки, много груби нарушения, сега заявява, че при инвестирани над 3 млрд. лв. в проекта и оборудването не знаела кой би поел отговорност нищо да не се предприеме. И открива, че без "Росатом" трудно бихме направили каквото и да било. Вчера Петкова обясни още, че се оказвало, че проектът е жизнеспособен и че ако догодина започне изграждането на "Белене", централата ще е готова през 2028 г.
То първият ректор вече щеше да е готов, Петкова, ама вие спряхте работата по "Белене".
Властта май започна да открива топлата вода. И да забравя какво е приказвала и правила преди време! Сякаш нищо не е било, а?!
Едно е ясно - часовникът тиктака и ножът е опрял до кокал. Вече си имаме скъпо оборудване, за което управляващите не са взели официално решение. А и продължава да не е ясно как точно се съхранява (поне досега не сме чули нищо по въпроса от производителя и от експерти, освен уверенията на министър Петкова). И са необходими реални решения, а не дрънкане, шикалкавене и подмазване на новия голям брат.
Ха, сега да ви видим!

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 114

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 196

/ брой: 226