14 Декември 2018петък15:35 ч.

По ябълка на ден...

/ брой: 226

автор:Ева Костова

visibility 772

Българинът доплаща все повече за здраве. Въпреки това парите, които държавата отделя, продължават да са по-малко в сравнение с европейското ниво. Доплащането у нас е почти двойно по-високо в сравнение с това в Европа. И продължава да се увеличава.
Ценоразписи за надбягването със смъртта има почти навсякъде. И това пълзящо зло преследва всяко ходене по болници и лекари на принципа: няма не мога, няма недей! Защото толкова години управление от ГЕРБ по всеки повод ни втълпяват, че безплатно здравеопазване няма. То остана в миналото наистина, но сегашното състояние на здравеопазването не може да се смята за заместител на истинската грижа на държавата и конституционните й задължения в тази сфера. Къде по-лесно е по пътя на най-малкото съпротивление да накараш най-бедния народ да стене, поставен пред свършен факт. Особено, ако е стар и самотен несретник в обрулена държава. В която парите му не стигат даже за храна.
България трябва да намали преките плащания от страна на пациентите, препоръча и Европейската комисия в последния й доклад за реформи у нас за 2017 г. Проблемът е още по-голям на фона на изключително ниските доходи в страната, отчитат оттам. Но кой да изпълни препоръките? Може пък новият министър да го свърши. Едва ли и кога ли? То дотогава няма да останат лекари и сестри, защото и те се изнасят по "по-топли" страни, а от това лошите здравни резултати въобще няма да се променят.
Апропо - даже ябълки за здраве вече не можем да рупаме. Нашите земи ги дадохме по друго предназначение, та и затова от плодородна някога България ядем много по-малко плодове и зеленчуци в сравнение с Европа - по 105 кг на година при 228,3 кг на човек за европейския регион. Даже и по-малко от половината от препоръчваните от СЗО 400 г на ден.

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243