12 Декември 2018сряда03:59 ч.

Държавата се отказва от двореца "Врана"

Въпреки че досега печели всички дела за "царските имоти", МРРБ поиска да се споразумее със Симеон Сакскобургготски

/ брой: 224

автор:Павлета Давидова

visibility 1284

Държавата се отказва от защитата на интереса си и е готова на споразумение със Симеон Сакскобургготски и роднините му за двореца във "Врана". Това стана ясно на вчерашното, проведено тихомълком, поредно заседание по делото, което се влачи от 2011 г. Адвокатите, представляващи държавата, представиха в съда молба от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който иска спиране на съдебното производство, за да може спорещите страни да се споразумеят. Документът предизвика искрена изненада както у съдията по делото, така и у някои от присъстващите.
ДУМА припомня, че до момента държавата печели всички дела по т.нар. царски имоти. На 30 май т.г. Софийският апелативен съд постанови, че държавното дружество "Врана" ЕАД е собственик на 1414 дка към някогашното стопанство на двореца "Врана". Така Симеон Сакскобурготски и Мария-Луиза Хробок изгубиха от МРРБ и МЗХГ. Земеделското министерство се представляваше от адвокатската къща "Савова и сие", която вчера се занима и с казуса за двореца. Това са и адвокатите за дворците  "Ситняково", "Бистрица"и горите в Рила. До момента ВКС отсъди в полза на държавата по делата за "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково".
За сметка на обичайния шум около делата за царските имоти, поредният епизод от сагата за двореца във Врана се промъкна тихомълком в кулоарите на Софийския градски съд. Този път казусът не е определен като дело "с медиен интерес" и информация за него липсва на страницата на СГС. Залата, в която се гледа казусът, също е трудна за откриване, ако човек не знае номера на делото. С час закъснение започна поредното заседание, което приключи за около 10 минути.
Развитие по делото отново няма, тъй като съдията насрочи ново заседание за 13,30 часа на 8 май 2018 г. Причината за поредното отлагане е смърт на заинтересовано лице, частична липса на документи за това, както и отсъствието на представител на Столичната община, която също е страна по делото.
До неочаквано бърз и безславен край на казуса за двореца обаче можеше да се стигне заради искането на Ненков. Единственото, което спря съдията да закрие делото, бе фактът, че един от адвокатите не бе упълномощен от всички наследници за сключването на споразумение. Един адвокат заяви принципно съгласие за сделката.
Не стана ясно дали МРРБ иска споразумение по всички казуси, касаещи "царските имоти". Заедно с Министерството на земеделието, храните и горите ведомството е страна и по други казуси. Въпросът за Царска Бистрица предстои да бъде разгледан на последна инстанция, до момента съдът се произнася в полза на държавата. Не е решена и съдбата на 16 500 дка рилски гори, към които Сакскобугготски има апетити.Пред залата този път липсваше обичайната група журналисти
снимка Емилия Костадинова

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241