10 Май 2021понеделник11:06 ч.

Литературна среща и изложба за Дамян Калфов в НБКМ

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 530

Литературна среща и изложба под общото мото "Винаги с папийонка: Непознатият Дамян Калфов" ще се състои днес, 25 октомври, от 9.30 до 13 ч. в заседателната зала е в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", информира Виолета Цветкова.
Събитието, организирано съвместно с Националния литературен музей и проф. Александър Георгиев (внук на Дамян Калфов), е посветено на 130-годишнината от рождението на майстора на краткия разказ, сатирик, драматург, дипломат, юрист, интелектуалец и виден представител на столичната бохема от първите десетилетия и средата на ХХ век. Заради характерния си профил той е често е рисуван от художници като Илия Петров, Дечко Узунов, Александър Божинов, Райко Алексиев, Ари Калъчев и др. А Димчо Дебелянов, с когото са добри приятели, му посвещава едно от най-известните си фронтови стихотворения - "Старият бивак".
Проф. Александър Георгиев от години живее в САЩ, но обича да се връща в България. Тази година е тук, за да организира заедно с НБКМ честването на неговия дядо. Присъстващите ще имат възможност да се срещнат с проф. Георгиев, както и с гостите на събитието. Славимир Генчев ще говори за приятелството между Дамян Калфов и Димчо Дебелянов, а Стоян Райчевски ще ни запознае с работата на писателя като учител, преводач и революционер в Одринска Тракия. Д-р Радка Пенчева ще представи мотиви от богатото му творчество, а Катя Зографова - трансграничните му сюжети. За дипломатическата дейност на Дамян Калфов в Цариград ще научим от текста, изпратен специално за събитието от архивиста проф. д-р Хюсеин Мевсим, който живее в Истанбул.

 

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 87

Българите очакват поскъпване и намаляване на доходите

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 264

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 343

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 79

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ