22 Март 2019петък15:06 ч.

Литературна среща и изложба за Дамян Калфов в НБКМ

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 338

Литературна среща и изложба под общото мото "Винаги с папийонка: Непознатият Дамян Калфов" ще се състои днес, 25 октомври, от 9.30 до 13 ч. в заседателната зала е в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", информира Виолета Цветкова.
Събитието, организирано съвместно с Националния литературен музей и проф. Александър Георгиев (внук на Дамян Калфов), е посветено на 130-годишнината от рождението на майстора на краткия разказ, сатирик, драматург, дипломат, юрист, интелектуалец и виден представител на столичната бохема от първите десетилетия и средата на ХХ век. Заради характерния си профил той е често е рисуван от художници като Илия Петров, Дечко Узунов, Александър Божинов, Райко Алексиев, Ари Калъчев и др. А Димчо Дебелянов, с когото са добри приятели, му посвещава едно от най-известните си фронтови стихотворения - "Старият бивак".
Проф. Александър Георгиев от години живее в САЩ, но обича да се връща в България. Тази година е тук, за да организира заедно с НБКМ честването на неговия дядо. Присъстващите ще имат възможност да се срещнат с проф. Георгиев, както и с гостите на събитието. Славимир Генчев ще говори за приятелството между Дамян Калфов и Димчо Дебелянов, а Стоян Райчевски ще ни запознае с работата на писателя като учител, преводач и революционер в Одринска Тракия. Д-р Радка Пенчева ще представи мотиви от богатото му творчество, а Катя Зографова - трансграничните му сюжети. За дипломатическата дейност на Дамян Калфов в Цариград ще научим от текста, изпратен специално за събитието от архивиста проф. д-р Хюсеин Мевсим, който живее в Истанбул.

 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56