29 Октомври 2020четвъртък19:10 ч.

Синът на Димитър Главчев - в борда на "Земинвест"

30-годишният Михаил взима пари от държавна фирма, още откакто баща му беше зам.-председател на парламента

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 3208

Синът на председателя на Народното събрание Димитър Главчев Михаил Главчев вече втора година е член на Съвета на директорите на "Земинвест" ЕАД. Дружеството е със 100% държавен капитал и негов принципал е Министерството на земеделието.
Михаил Главчев е назначен със заповед на на тогавашния министър на земеделието Десислава Танева от 15 декември 2015 г. след извънредно общо събрание на борда, на което предсрочно е освободен Иво Коев, установи проверка на ДУМА. По това време Димитър Главчев е зам.-председател на парламента.
На същата дата Танева сключва договор за управление с 28-годишния тогава Михаил Главчев. В него е упоменато, че членът на Съвета на директорите получава месечно възнаграждение, определена чрез бална оценка, като балната единица е равна на 50% от минималната заплата за съответния месец.
Димитър Главчев отдавна поддържа легендата, че децата му са един вид "селфмейд" и не разчитат на подкрепата му. През февруари т.г. във в. "Ретро" в откровено пиарска публикация, озаглавена "Семейните тайни на Димитър Главчев", се казва, че той усърдно мълчи за личния си живот, че крие както съпругата, така и двете си деца, както и че те са "не по-малко амбициозни и скромни от него". "Михаил отбелязал ударен старт в кариерата си още като студент... Младият бизнесмен още от 22-годишен се издържал сам. Като студент ... успял да впечатли босовете на голяма столична фирма и те моментално го назначили за икономически експерт. Работата там му помогнала да постави основите на своя бизнес, който днес е начело в сферата на проектирането и строителството", се казва в публикацията. Основният предмет на дейност на държавното дружество "Земинвест" са инвеститорски контрол в строителството и проектирането, дейности по опазване на земята, по земеразделяне и комасация, независим строителен надзор и др.
Внушението, че младият Михаил развива успешен частен бизнес, и до ден днешен не е опровергано нито от него, нито от баща му. Въпреки това в задължителната по закон декларация за конфликт за интереси при назначаването си в борда на "Земинвест" Главчев-младши през 2015 г. вписва, че не участва в търговски дружества, не е участвал в такива в последните 12 месеца преди назначаването и не развива търговска дейност. Освен ако за семейството частен и държавен бизнес не е едно и също.
Михаил Главчев декларира единствено, че е член на Управителния съвет на неправителствената организация "БАРИС" - Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт. През октомври 2015 г. сайтът "Бивол" пише, че тази асоциация е създадена през есента на 2009 г. след изборната победа на ГЕРБ от Михаил Главчев, който тогава е на 22 г., и Румен Стоилов, станал по-късно известен като "най-богатия депутат от ГЕРБ". "Бивол" твърди, че "БАРИС" е призната през 2010 г. от първото правителство на Борисов за национално представителна в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания със специалното ходатайство на тогавашната шефка на премиерския кабинет Румяна Бъчварова. Националният статут дава право на субсидия от държавния бюджет.
На 15 февруари т.г. бе публикуван пореден списък с некоректни длъжници на КТБ. Според него Михаил Главчев има да връща на фалираната банка 17 хил. лв., въпреки че в декларацията си от 2015 г. вписва, че има потребителски кредит от КТБ в размер на 10 хил. лв.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 126

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 112

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 112

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 153

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 608

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ