19 Ноември 2018понеделник12:25 ч.

Интервю

Таско Ерменков:

Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява както трябва

Защо да плащаме на руската страна да ни консервира реакторите, след като имаме специалисти, пита депутатът от "БСП за България"

/ брой: 204

автор:Мая Йовановска

visibility 937

Таско EРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. Ерменков е доктор в областта на техническите науки. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Заместник-председател е на парламентарната комисия по енергетика. Член е на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР и на комисията по отбрана. Владее отлично английски, немски и руски език.


"Надявам се, че слуховете, че това оборудване ще бъде предадено на Турция за изграждане на тяхна ядрена централа, а те ще ни го изплащат с електричество, са наистина само слухове"


- Г-н Ерменков, по въпроса съхранява ли се правилно доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", министър Теменужка Петкова заяви, че всички правила за съхранение и охрана са спазени.
- Веднага, след като през миналата седмица г-н Румен Овчаров показа снимките от площадката в Белене и какво има на нея, Теменужка Петкова също показа едни снимки. Само че нейните снимки не са от миналата седмица, а са за старото оборудване, което пазехме преди 10 години, от което голяма част вече е продадено. За него горе-долу начинът на съхранение беше спазен, но на снимките, които тя показа, не е новото оборудване. Госпожа Петкова си позволява да показва неверни снимки и това ме кара да мисля, че тя дава и невярна информация.
- Може би на нея дават невярна информация?
- Извинете, но министърът на енергетиката дали е толкова наивен, че да му дават невярна информация и той да вярва на думи? Или е длъжен да осъществява необходимия контрол върху нещо, което е много скъпо, доста чувствително като оборудване, и за което се изисква специален режим на консервиране, съхранение и т.н. Сигурно има някаква система на охрана на това оборудване. Доколкото ме информира колега, член на енергийната комисия, който е поискал да отиде и да види оборудването, но не са го пуснали, защото трябвало да има специално разрешение от ДАНС. Но специалните разрешения от ДАНС не правят съхраняването на оборудването в съответствие с правилата за това. Трябва да бъдат осигурени онези условия, които няма да компрометират оборудването като такова от влиянието на околната среда. За мен това оборудване в момента не се съхранява както трябва и са необходими спешни мерки. Затова с колегите от парламентарната комисия по енергетика ще поискаме извънредно заседание, за да може госпожа Петкова да ни информира какво точно оборудване се съхранява, къде се съхранява и по какъв начин. Ако трябва, ще направим заседанието изнесено, за да видим с очите си дали това, което говори тя, е вярно.
- Миналата седмица имаше среща с представители на "Росатом" и стана известно, че България ще подпише с руската страна нов договор, който ще е за консервация и съхранение на реакторите.
- Това ме учуди, защото предишното оборудване го консервирахме сами. Имаме специалисти, които могат да извършат това. Сигурно трябва да има някакъв надзор от шеф-монтажника, от производителя на оборудването, за да може да получим гаранцията, че работата е свършена както трябва. Но да плащаме пари на руската страна тя да ни консервира реакторите, най-малкото е обидно за нашите специалисти. Това още един път говори, че реакторите не са консервирани.
- Ако наистина оборудването не се съхранява както трябва, какво говори това за реалното отношение на управляващите към възможното им използване у нас? Да не се окаже, че даже няма да може да бъдат продадени?
- Не трябва да продаваме реакторите. Ако тръгнем да го правим, ще се превърнем в най-големия търговец на реактори в света, който обаче няма собствено производство на реактори. Това тяхно отношение е или пример на безотговорност, или на непрофесионализъм. Но и в двата случая е показателно, че ръководството на Министерството на енергетиката не е на мястото си. Ако това е незаитересованост, как биха могли да го обяснят на хората, които платиха това оборудване? Защото всички ние го платихме. Как ще обясниш на хората, че не те интересува какво има на поляната в Белене? Ако не си професионално подготвен, какво правиш като министър? Наистина - резонен е въпросът какво смята да прави Министерството на енергетиката. И за голямо съжаление отговорът е, че те самите не знаят какво правят. Какво остава някой отстрани да се сети какво искат да направят.
- Имате парламентарно питане до министър Петкова какво възнамерява да предприеме държавата по отношение на заплатеното оборудване и от отговора става ясно, че все още нищо не е ясно.
- По отношение на това парламентарно питане отговорът се забави повече от две седмици. То беше с искане за писмен отговор. Трябваше да получим отговор на 6 октомври, но в този срок не ни беше отговорено. По време на заседанието на 13 октомври разбрах, че Петкова, чак след като е минал парламентарният контрол, е поискала отлагане още на 6 октомври. Това, разбира се, са проблеми на работата на парламента, но на 13-и, когато бяха изтекли всички срокове за отговор и нямаше право на отлагане, се наложи от трибуната в парламента да поискам да ми се даде отговор. Защото оставам с впечатлението, че министерството не знае какво прави. След което получих отговор, но той е адресиран неправилно. Моят въпрос беше какво възнамерява да предприеме правителството по отношение на заплатеното оборудване за АЕЦ "Белене". А в отговора пише - относно оборудване за АЕЦ "Белене", и не пише нищо относно каквото и да е действие. Т.е. Петкова не отговаря на въпроса, който съм й задал. Това е още едно потвърждение, че те не знаят какво трябва да се случи. Те нямат идеята, нямат виждането, даже капацитета да вземат правилното решение. Оправдават се с БАН, защото на нея е възложено да направи доклад. Ами тогава предлагам вместо да има Министерство на енергетиката, да назначат БАН за управляващ този сектор, след като академията ще дава политическите решения какво да правим с реакторите. Нямам нищо против да бъде направена научна експертиза до степен дали тази технология е добра, доколко е безопасна - има ли някакви скрити рискове, но когато става въпрос за икономика, за политика на държавата, това означава, че ако ти не можеш да отговориш на тези въпроси, си несъстоятелен като министерство и като правителство.
ГЕРБ твърдяха от 2009 до средата на 2012 г., че АЕЦ "Белене" трябва да се строи. След това рязко през 2012-2013 г. промениха решението, че не трябва да се строи. От 2014 г. до ден днешен казват, че не знаят какво трябва да се прави. Може би трябва, може би не трябва. Ще го правим, ама ако имаме инвеститор, казват едни. Други, пак от ГЕРБ, казват, че и държавата трябва да участва. Самите те не са наясно със себе си и този хаос се пренася като риск и върху съхранението на оборудването. Защото, ако това оборудване започне да се монтира на площадката в Белене, една дълбока консервация е изключително излишна и много скъпа. Консервираме го, пък след половин година тази консервация трябва да се разваля, за да се изграждат ректорите. От друга страна, ако си решил да ги продаваш, трябва да ги консервираш по всички изисквания. В същото време не е много сигурно дали ще намериш кой да ги купи. Впрочем, силно се надявам, че слуховете, че това оборудване ще бъде предадено на Турция за изграждане на тяхна ядрена централа, а те ще ни го изплащат с електричество, са наистина само слухове. Но ако това е реалност, означава подпис под пълната несъстоятелност на това правителство в областта на енергетиката. Няма смисъл в това да продадеш оборудване на друга държава, която да произвежда електроенергия с него, после да ти продава електроенергията и ти да си в по-добро състояние, отколкото страната, която си е изградила централата. Няма такава икономическа логика! Ако това наистина е идея или сценарий за предаването на реакторите за "Белене", е равносилно на национално предателство.

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224