17 Ноември 2018събота11:52 ч.

Панорама

Срещи

Българо-руски семинар за белетристи и преводачи

Теми, свързани с превода и творческото писане, провокираха млади таланти да разкрият себе си в "Камчия"

/ брой: 191

автор:Боян Бойчев

visibility 1023

Навечерието на 140-годишнината от Освобождението е изпитание на националната ни памет, самоуважение, благодарност към Русия и време за равносметка. Това значимо събитие провокира раждането на Българо-руския литературен семинар за млади белетристи и преводачи, провел се между 19 и 29 септември в Камчия. Форумът е под патронажа на Извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Негови организатори са Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова, Съюзът на българските писатели, Литературният институт за научна и творческа работа „Маским Горки“ в Москва, Московският държавен университет „Михаил Ломоносов“ и Институтът за превод в руската столица, със съдействието на Славянската литературна и артистична академия. Участват млади белетристи и преводачи от България и Русия, чиито творби се журират от авторитетно международно жури.
Семинарът беше открит от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Координатор от българска страна е Надя Попова - член на УС на Съюза на българските писатели и главен редактор на в. „Словото днес“, а от руска – Сергей Дмитриенко - зам.-ректор на Литературния институт „Максим Горки“.
В рамките на семинара имаше обсъждания на творбите на финалистите и техните преводи. Основни методи на работа бяха диалогът, обмяната на опит, експериментът, равнопоставеността на участниците, отказът от декларативна дидактика. Организирани бяха кръгли маси по проблемите на развитие на междулитературните връзки днес, на богатството на литературно-преводаческите мостове и съвместни проекти като хоризонт за едно по-различно бъдеще. Участниците се включиха в мастеркласове за съотношението оригинал – превод – творчество – литературна хроника, за разликата между превод и художествен превод. Специално място беше отделено на презентацията на книгата „Дипломат России”, посветена на граф Игнатиев, с автор Анаталий Викторович Щелкунов – Генерален консул на Русия във Варна в периода 2005–2009 г. Преди броени дни тази творба получи престижната награда на международния литературен форум „Златен Витяз”.
Книги, издадени от Фондация "Устойчиво развитие за България",получи като подарък за библиотеката на Литературния институт "Максим Горки" неговия зам.-ректор Сергей Димитренко. Сред заглавията са „Дипломат России“, „Александър Рачински“ и „Болгарской розы красота“ на Анатолий Щелкунов.
На заключителното заседание на международно жури на българо-руския конкурс за млади белетристи и преводачи бяха обявени и лауреатите на конкурса. В раздела за белетристика от българска страна първо място си поделиха Калоян Захариев и Ивелина Никова. На второ място е Мария Гаралова, а на трето - Мартина Семова. От руска страна първото място за белетристика отново бе поделено - между Александър Евсюков и Тимур Постоев. Втора е Елена Недялкова, а Фьодор Золотарьов зае третото място. За превод сред участниците от България на първо място са Цветелин Цветков и Мария Георгиева. На второ място бе класирана Наталия Карипова. Трета е Ваня Иванова. Сред участниците от Русия за превод първото място си поделиха Антонина Тверицкая и Галина Федорина, на втора позиция е Мария Раевская, а на трета - Ксения Михно. 
Гостоприемното море, творческите прояви и концерти всяка вечер, екскурзиите за участниците създадоха допълнително неповторима духовна атмосфера.


 

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223