18 Ноември 2018неделя11:01 ч.

Що е съединение и има ли то почва у нас?

/ брой: 183

автор:Лозан Такев

visibility 416

Силата прави независимостта, а Съединението - силата. Но коя сила, не се ли питате? Ако силата е разрушителна, как ще се радваме на независимостта?
През май 1880 година е отсечена монета, на която било написано "Съединението прави силата" по предложение на Стефан Стамболов, а на 6 септември 1885 година Съединението между Княжество България и Източна Румелия било вече  исторически факт.
И днес на сградата на Народното събрание стои подобен надпис, който ще бъде и слоган на българското европредседателство след януари 2018 година. Не си ли зададем въпроса за разрушителната сила на колективния орган, ще изпаднем от класацията и в Европа, и на Балканите, и по света и у нас. Затова сега се питаме що е Съединение и има ли то още почва у нас?
Питаме се защото Съединението правеше силата и през всичките 28 години преход. Разрушителната сила обаче няма как да се укрие и да убегне от погледа ни. Разпродадохме собствеността на държавата с колективното решение на парламента, на чиято фасада пише "Съединението прави силата". Убихме селското стопанство, икономиката, съсипахме държавността. Колективно решихме да подменим ценностите, сега образованието прави неграмотни децата ни нищо, че от време на време те печелят някоя световна награда по знание. Изключения винаги има.
Съединението прави силата - разрушителната преди всичко. Гласуваха закон за обявяване за  престъпен периода от 1944 до 1989 година, в който бяха построени най-малко две Българии, и още се разпределят имотите й. Посегнахме на паметта. Паметникът "1300 години България" отиде в склад в Требич, където го чака изтребление. Бузлуджа рухва пред очите ни. Някои прекалено силно искат да се премахне паметникът на Съветската армия, както бе съборен по времето на Евгений Бакърджиев Мавзолеят. Други правят всичко възможно да се унищожат братските и приятелски връзки с Русия и руския народ. И това ако не са примери за разрушителната сила на Съединението, здраве му кажи.
Ще стане почти като в оня прословут анекдот, в който бащата извикал синовете си, дал им сноп със стрели и искал да им даде урок за Съединението от легендата на хан Кубрат. Искал да ги научи, че обединени няма никой да ги победи. Казал им "ха сега счупете това снопче, деца мои!", както направил и хан Кубрат навремето. Но един от синовете на въпросния наш съвременник бил мутра, хванал снопчето и от раз за отрицателно  време го пречупил. Бащата, разстроен извикал: "Абе ей, бако, ти с твоя фитнес, прост ще си останеш и няма да научиш нищо от българската история! И твоето Съединение ще прави единствено разрушителна сила!"
И пак си мисля и преповтарям с надежда, че поне европредседателството може да се превърне в един от аргументите временно да укротим желанието да бъдем повече разрушители, отколкото строители на България.
 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223