19 Декември 2018сряда00:22 ч.

Интервю

Мика Зайкова:

Не става въпрос за стаж, а за натрупването на професионален опит

Мисля си, че тези хора вече попрекалиха. Може би трябва да им плащаме, за да им работим, казва известната финансово-икономическа експертка

/ брой: 139

автор:Ева Костова

visibility 800

"Класът не е измислен нито от социалисти, нито от комунисти. През 20-те години на миналия век прохождащият български бизнес след Първата световна война въвежда това доплащане"

- Класовете за прослужено време трябва да отпаднат, категоричен бе вицепремиерът Валери Симеонов и отново провокира дискусията за това дали трябва да има или да отпадне клас прослужено време. Това тест за търпението на работещите ли е, за лошо икономическо състояние ли е знак, за диктат на силния или...? Тоест, тестват ни пак по една позната схема, за да видят какъв ще е резултатът? Вашият коментар, госпожо Зайкова?
- Въобще не съм учудена, че вицепремиерът поддържа това становище, защото самият той е бизнесмен, преди да стане депутат и вицепремиер. А като приключи с депутатстването и вицепремиерстването, пак ще бъде бизнесмен. Мисля си, че тези хора вече попрекалиха. Може би трябва да им плащаме, за да им работим. Казвам, че го прекалиха по простата причина, че вчера сутринта и ваши колеги журналисти ме обвиниха, че щяла съм да направя цялата България социалисти, а пък аз не съм социалист, както е известно, но защитавам тази теза.
Само че това не е измислено нито от социалисти, нито от комунисти. През 20-те години на миналия век прохождащият български бизнес след Първата световна война въвежда това доплащане. Защото прави оценка, че е изключително важно хората да набират професионален опит. Не става въпрос за стаж, а става въпрос преди всичко за натрупване на професионален опит. А този професионален опит не се учи нито в училище, нито в университета, а в процеса на работа. Така че това не е измислица, да речем, от времето на Тодор Живков.
Освен това е абсолютна лъжа, че в други страни не се прилага. И започвам от Съединените американски щати. В САЩ професионалният опит се заплаща, натрупването на професионалния опит се заплаща и е много важно, защото, когато постъпваш или кандидатстваш за работа, това е предимство. Второ в Канада, трето във Франция, четвърто в още много други европейски страни. Само в 6 или 7 европейски страни няма такова доплащане. Например в Люксембург, ама там минималната работна заплата е 1999 евро.
- Значи е прав президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който казва на бизнеса в един разгорещен телевизионен спор, че като говорим за Европа, нека започнем от заплатите. Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго.
- Ами, да. Нека минималната заплата да е като в Люксембург, хайде да не е като в Люксембург, да е като в Германия или Франция. Която е 1480 и 1492 евро, говоря за долната граница. Къде сме ние, къде са те? Като се има предвид, че нашата минимална работна заплата е 235 евро. Ние сме далеч зад румънците вече, много далече, да не говорим за страни извън ЕС като Македония, Сърбия, Албания, пак сме след тях. Фалирала Гърция има 510 евро минимална работна заплата. Освен това имайте предвид, че България е първенец по работещи бедни, които получават минимална работна заплата. Защото прагът на бедност е по-близко до минималната работна заплата, който е 314 лв., отколкото МРЗ до това, което е необходимо на човек, за да може да живее, поне да живее, да си плаща сметките...
- Както се казва, защо пак настъпиха мотиката властимащите. Управленско безсилие ли е това?
- Не толкова управленско безсилие, отколкото атака на бизнеса, който естествено е по-силен, отколкото синдикатите и по-близко по презумпция до властимащите, защото всички те са бизнесмени, защото всички те крадат безумно и защото за тях пари като минимална заплата са пари за семки, без да се замислят, че хората с тях семейства хранят...
- От самата управляваща коалиция обаче не са на едно мнение. Менда Стоянова казва, че трябва да стане част от работната заплата, "Обединените патриоти" казаха, че Симеонов е изразил личното си мнение и нямало конкретно предложение. БСП се обяви категорично против подобна стъпка, разбира се. Обаче накрая да не се яви пак Бойко Борисов на бял кон и да оправи нещата?
- Ами аз си мисля, че това не се прави за пръв път, опитваха няколко пъти. А понеже те си мислят, че българският народ е обхванат от някаква безумна апатия и е подвил уши и каквото кажат, това ще стане. Не, този път няма да стане. Казвам го съвсем откровено. Дори Европа няма да ни търпи. 700 хиляди са хората, които са работещи бедни. Над 80% от работещите взимат под средната работна заплата, но нашата средна работна заплата е средно свинско със зеле - един яде пържоли, а друг яде зеле.
- Мислите ли, че работодателите наистина могат да се закахърят за доходите на работещите?
- Както е казал Данте: "Надежда всяка тука оставете!". В много частни фирми не се плаща, макар че по кодекс го има прослуженото време, уж било вкарано в бонусите. Аз имам живи доказателства за това от сключените колективни трудови договори, които разглеждам. В много от тях вече го няма, но хората мълчат, защото се страхуват за работните си места. И защото в България останаха хора с ниско образование и те не могат да си намерят работа. Не се правя на Ванга, но ще кажа, че само след 6-7 години, не 10, не 20, а само след 6-7 години във връзка с ускорената дигитализация на икономиката само най-най-висококвалифицираните ще имат работа. Така че за нас е редно не да махаме възнаграждения, а да се замислим какво ще стане с целия този народ. Защото социалното неравенство, колкото и смешно да ни звучи, направо ражда революции. И революции в ХХІ век ще има, защото 1% от хората в света владеят 53% от богатството му. И защото все повече намаляват хората, застаряват нациите в развитите страни, но се увеличава броят на жителите и се очаква само след няколко години, поне след 10, да стане човечеството над 9,5 млрд. Но това са хората в развиващите се и недоразвитите страни, т.е. не хората с високо образование. И тогава стои въпросът: как ние целият този народ ще го храним. Извинявам се, че се отклонявам от темата, но искам да кажа и още едно изречение: че е дошло време да помислим дали не трябва да произвеждаме стоки, услуги и продукти с високо добавена стойност, така че да въведем безусловният гарантиран базов доход, за да могат хората да са живи и за да няма революции.
- Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев изтъква аргумент, който звучи повече като оправдание: само за година доходите са нараснали с 9,8 на сто, докато БВП е нараснал само с 3,6 на сто. Това е показателно според него, че работодателите мислят за по-високи заплати...
- Знаете ли кой е виновен, за да не расте БВП? За да не расте БВП са виновни самите те. Първо, в България не влизат инвестиции. Можете ли да си представите, че през 2008 година на годишна база ние сме имали 6 млрд. и 300 млн. чужди инвестиции, а сега имаме 32,8 млн., сега, 2017 година. България не е привлекателно място за инвестиции. Ако искат да има ръст на БВП, ръст на производителността, вече не работим с кирки и лопати, трябва да има нова техника, нова технология и както самият г-н Данев казва, на витрината си да имаме нови стоки и услуги с висока добавена стойност. Тогава расте БВП, тогава расте и производителността и това зависи от инвестициите, от тях, от самите работодатели. Не да прибират печалбите в джоба и да си купуват по 200 хиляди евро коли някои хора и не знам какви неща, а да ги влагат в техника, в технология и да развиват такива дигитализирани отрасли, които да носят висока печалба. Защото ние в момента, нашият БВП се крепи на износа и на вътрешното търсене. Е, аз ще продължа да питам: като изнасяме суровини, материали и резервни части, които нямат висока добавена стойност, какво ще стане с БВП. Нищо. А как ще се увеличи вътрешното търсене, ако хората, понеже част от него е колективното потребление, т.е. зависи от това с колко пари разполагат хората в джобовете си, ги нямат тези пари. Как тогава ще се увеличи? Нито ще има инвестиционно потребление, нито ще има колективно потребление.
Както се казва: коментарът остава за вас.


 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246