10 Май 2021понеделник10:46 ч.

Румен Радев:

Респектът от смелостта на Левски е неподвластен на времето

Оригиналното тефтерче на Апостола беше изложено в Деня на отворените врати в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 1218

Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето. Това посочва в поздравителния си адрес президентът Румен Радев по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и представянето на оригиналното му тефтерче.
"Най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник", заявява държавният глава. По думите му образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер, притежаващ силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия. "Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни", подчертава в поздравителния адрес държавният глава.
"Левски е достойнството на България". Това каза академик Антон Дончев при официалното откриване на събитията в Деня на отворените врати в Националната библиотека по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Той сподели, че търсил думата, която би могла всъщност да използва. Появила се дума, която сериозно изразява тази същност - иконата на България, каза академик Дончев, но той е намерил друга, която мисли, че също изразява същността на Левски - думата "достойнство". "Достойнството е гръбнакът на личността и на обществото - гръбнакът", подчерта Антон Дончев.
От сутринта Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" организира свободен достъп до изложбеното пространство, където жителите и гостите на София могат да видят отблизо оригиналното тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития.
Два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението на Апостола, в Националната библиотека се организира Ден на отворените врати. Оригиналът на тефтерчето на Левски е на ключова позиция, изнася се за четвърти пореден път. "Често ме питат защо имаме толкова консервативно отношение към тефтерчето на Левски. Аз по-скоро го възприемам като отговорност пред поколенията, свързано е с неговото опазване и затова, по тази причина, ние си позволяваме да го изнесем от трезора на БНБ толкова рядко", каза директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова.
Оттам увериха, че са подготвили електронно издание, над което работят повече от година.
Събитията се провеждат под патронажа на Румен Радев, президент на Република България. В приветствен адрес от премиера Бойко Борисов се отбелязва, че Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята република.


В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се проведе Ден на отворените врати, по време на който можеше да се види оригиналното тефтерче на Апостола
Снимка Емилия Костадинова

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 87

Българите очакват поскъпване и намаляване на доходите

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 259

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 335

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 78

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ