24 Април 2019сряда08:06 ч.

Петкова не казва колко струва спирането на износа на ток

Какви мерки ще бъдат предприети, за да не се озовем в такова положение и в бъдеще, пита депутатът от БСП Георги Гьоков

/ брой: 117

автор:Мая Йовановска

visibility 28

Колко струва спирането на износа на електрическа енергия през месец януари за 25 дни? Това е един от въпросите в питане на депутата от БСП за България Георги Гьоков към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Питането на депутата от левицата е внесено на 1 юни, а датата, на която е трябвало да получи писмен отговор на въпросите си - 8 юни. Близо две седмици обаче след крайната дата отговор на въпросите му от министъра на енергетиката няма. Това става ясно от официалната интернет страница на Народното събрание.
Депутатът от левицата задава въпросите си, защото иска да бъдат изяснени последствията от ограничителната мярка за спиране на износа на ток през януари, взета със заповед на министъра. Причината - върховото потребление на електрическа енергия, надхвърлило 7700 мегавата поради продължителните екстремални зимни условия. Тогава става ясно, че България е поискала ток от Румъния заради рекордното потребление, с цел да се гарантира сигурността на електроенергийната система и доставките на ток за потребителите, но Румъния ни е отказала спешна доставка на електричество. Ограничението за износ остана в сила до възстановяването на необходимите резерви (около 25 дни) и бе отменено от служебния министър на енергетиката Николай Павлов.
Оттогава мина доста време и сега от позицията на времето е интересно да получим отговор на няколко въпроса, пише Гьоков. Освен въпроса за това колко струва спирането на износа депутатът изтъква, че за този кратък период българската икономика е била лишена от възможност за реализиране на приходи от продажба на енергия. Гьоков пита енергийния министър какъв е размерът на тези загуби.
Имало ли е разговори с румънската страна и искания за доставката на ток, пита още депутатът от БСП. Гьоков задава и въпроса дали от Министерството на енергетиката има анализ за ситуацията и дали са направени изводи от това. Той настоява за отговор какви мерки ще бъдат предприети от управляващите, за да не се озовем в такова положение и в бъдеще. Тъй като по онова време вие бяхте министър на енергетиката, няма да ви е трудно да отговорите на въпросите, пише депутатът от БСП. Все още няма отговор от Теменужка Петкова.

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ