15 Декември 2018събота21:45 ч.

По терлици

/ брой: 117

автор:Мая Йовановска

visibility 929

След няколко опита на властта все в лицето на Бойкоборисови правителства да ограничи тавана на плащанията в брой, сега премиерският любимец Владислав Горанов ни е приготвил нова брадва. Финансовият министър вече подготви промени, внесени от МС, които предвиждат поетапно намаляване на допустимия праг на кешовите плащания. И така - за по-малко от две години той трябва да падне до 1000 лв. Дето се вика, човек пералня или хладилник няма да може да си купи, без да направи плащането по банков път и без да спонсорира и банката. Статистиката е безпощадна - българинът е най-беден в ЕС, с най-ниска минимална заплата. И ако законът бъде приет, той ще трябва от малките си доходи да отделя задължително едно парче и за банките. Да не говорим колко ще бъдат затруднени живеещите в малките населени места, където банковите клонове не са развити както в големите градове. И едно уж улеснение ще се превърне в ходене по-мъките, за което ще си плащаме допълнително.
Един от аргументите за предложената промяна е европейската практика. И ако предложението успее да мине през НС, теслата ще падне от август, а прагът на плащанията в брой ще се намали от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. Още през м.г. Министерството на финансите предлагаше таванът да бъде смъкнат на 5 хил. лв., но не успя да прокара идеята в парламента. Сега властта се опитва да форсира нещата, при това, оказва се, без проектът да е минал на обществено обсъждане. И без да е направена оценка какво ще е въздействието от приемането му.
Колкото до аргумента за хармонизиране с европейската практика, оказва се, че в ЕС няма единна скала за ограничаване на плащанията в брой. Например в Италия, където преди години е имало таван от 1000 евро, горчивият опит е накарал италианците да го вдигнат на 3000 евро. Има редица европейски държави, където не съществува ограничение за кешовите плащания, сред които е дори Германия. По думите на депутата от "БСП за България" Георги Търновалийски, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той дори обвини през миналата седмица, на заседание на бюджетната комисия в НС, финансовото министерство, че умишлено предлага толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване. Срещу промените възразиха и от бизнеса.
Вкараната по терлици промяна (и заради хитрата "технология" това да стане чрез Данъчноосигурителния процесуален кодекс) разбуни духовете в бюджетната парламентарна комисия. Нейната шефка Менда Стоянова бе принудена да поиска от Горанов да си свърши работата и да направи детайлна оценка как ще ни повлияе "реформата". Ще е интересно да разберем (ако оценката бъде направена коректно) как ще повлияе ограничението на банките, на бизнеса и на обикновените граждани. Иначе, ако финансовият министър е забравил, можем да му припомним, че плащанията по банков път и сега са разрешени.

 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243