11 Декември 2018вторник12:17 ч.

От редактора

Воят на сирените

/ брой: 106

автор:Боян Бойчев

visibility 1118

Всеки 2 юни в 12 часа сирените ни спират в забързания ни делник. Мигове мълчание, мигове признателност, мигове за размисъл.
А в този ден сирените вият със стиховете на Ботев. На неудобния Ботев, ограничаван и изхвърлян от учебните програми, за чиято поезия и публицистика се сещаме само около годишнини и ученически матури. На идеалиста Ботев, дръзнал след разгрома на Априлското въстание да поведе още 200 души луди глави да освобождават Родината. И по пътя на когото вместо да тръгнат и други, са се затваряли прозорци и захлопвали врати. 
В този ден сирените вият като куршумите, прекъснали полета на толкова горещи родолюбиви сърца. Сърцата на всички онези, дали живота си за свободата и независимостта на България.
От името на празника отпадна всяко споменаване за социално освобождение. А нима Ботев е възможен без социалното? Но днешните чорбаджии и изедници не искат и да чуят, скрити зад тъмните стъкла на лимузините и дебелите вратове на телохранителите си.
От името на празника отпадна и борбата срещу фашизма. Такъв нямало у нас! Гавра с имената на онези идеалисти, заложили буйните си глави, за да се изправят срещу мракобесниците, потопили в кръв Септемврийското въстание и направили България съюзник на Третия райх. Защото имената на българските партизани и антифашисти не се споменават на тържествената заря проверка. Те са обявени за престъпници само заради мечтата си за един по-свободен и човешки свят.
В този ден сирените вият като бомбите, изсипвани върху София и другите български градове. Чувате ли този вой? Той ни напомня ужасите на войната, които сякаш забравихме.
Не знам дали чувате, но сирените вият тревога. Тревога за бъдещето на децата ни, за бъдещето на нацията ни. Тревога от факта, че все повече наши съвременници не спират забързания си ход под техния вой.
А именно в такива минути на мълчание и признателност усещаш, че си човек. И разбираш, колко много дължиш на онези, идеалистите, поставили една мечта над дребните претенции и желания.
И нека сирените вият в мислите. Разбираме ли Ботев, готови ли сме да тръгнем по пътя му, достойни ли сме? Ако да, защо не го правим?
Затова е хубаво всеки ден да си намираме такива едни минути мълчание - за равносметка.
 
 

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240