24 Юни 2019понеделник15:46 ч.

Българският дух завладя Буенос Айрес

Най-светлият ни празник 24 май бе честван в аржентинската столица в рамките на Седмицата на българската култура

/ брой: 106

visibility 738

Ася Иванова
 

Началото беше дадено с премиерата на документалния филм "Сърце като птица" в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произход Марио Несторофф. Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност. За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти. За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение. Кинотворбата на Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" е първата, създадена за този поет, и представянето й беше отбелязано с публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков. В знак на почит към българските корени на поета, асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба "Открий България", представяща нашата Родина чрез информационните си пана и многобройни експонати - национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.
Следващото събитие в рамките на Седмицата на българската култура се състоя в Берисо, провинция Буенос Айрес, в сътрудничество с Българското културно дружество "Иван Вазов". В любезно предоставения салон в седалището на дружеството в този град беше показан документалният филм "Солунските чудотворци", създаден от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Това е киноразказ за живота на братята Кирил и Методий и историята на създаването на нашата азбука. Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи у наследниците на българи - вече до четвърто поколение, в тази общност.
Закриването на Седмицата на българската култура следващия ден отбеляза кулминацията на празненствата. Отново това бе съвместна изява на двете български дружества.
Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" представи изложбата "Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение". Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България не само за историческото развитие на славянските народи, но и за цялата европейска цивилизация.
От своя страна, Българското културно дружество "Иван Вазов" организира Фестивал на славянската култура, изключително топло посрещнат от публиката. Бяха представени танцови състави от различни общности в града, всеки със своя типичен фолклор. Най-горещи аплодисменти получиха изпълненията на състава "Седянка" към дружеството, който е гордостта на българите в Берисо.
Седмицата бе инициатива, посветена на съхранението на българската култура и традиции. Тя предизвика заслужена гордост сред сънародниците от общността - заради принадлежността им към страна с многовековна история и принос към световната култура.

 

  

Авторката е председател на Гражданска асоциация "Българите в Аржентина"
 

Еньовден е – слънцето играе, билките са магични

автор:Дума

visibility 66

Ромски фамилии се биха в Розино, 44 са в ареста

автор:Дума

visibility 73

Опасни бури и дъждове в 19 области на България

автор:Дума

visibility 130

БСП почете живота и делото на Димитър Благоев

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 118

Нинова: ЧЕЗ бе продадена на втората Гинка

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 118

Цените у нас стигнаха европейските

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 118

Бизнесът е против закона за шума, плаши с протести

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 118

Чешки фонд иска да купи веригата "Метро"

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 118

Имамоглу отново спечели Истанбул

автор:Дума

visibility 116

Отново напрежение между Грузия Русия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 118

Военните действия срещу Иран "остават на масата"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 118

Палестина отхвърля американския мирен план

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 118

Обезверен народ - слаба държава

автор:Зорница Илиева

visibility 240

/ брой: 118

Кого лъжете, господа?

автор:Велиана Христова

visibility 390

/ брой: 118

Хамелеон на деня

visibility 165

/ брой: 118

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ