27 Януари 2023петък19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Българският дух завладя Буенос Айрес

Най-светлият ни празник 24 май бе честван в аржентинската столица в рамките на Седмицата на българската култура

/ брой: 106

visibility 913

Ася Иванова
 

Началото беше дадено с премиерата на документалния филм "Сърце като птица" в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произход Марио Несторофф. Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност. За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти. За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение. Кинотворбата на Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" е първата, създадена за този поет, и представянето й беше отбелязано с публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков. В знак на почит към българските корени на поета, асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба "Открий България", представяща нашата Родина чрез информационните си пана и многобройни експонати - национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.
Следващото събитие в рамките на Седмицата на българската култура се състоя в Берисо, провинция Буенос Айрес, в сътрудничество с Българското културно дружество "Иван Вазов". В любезно предоставения салон в седалището на дружеството в този град беше показан документалният филм "Солунските чудотворци", създаден от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Това е киноразказ за живота на братята Кирил и Методий и историята на създаването на нашата азбука. Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи у наследниците на българи - вече до четвърто поколение, в тази общност.
Закриването на Седмицата на българската култура следващия ден отбеляза кулминацията на празненствата. Отново това бе съвместна изява на двете български дружества.
Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" представи изложбата "Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение". Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България не само за историческото развитие на славянските народи, но и за цялата европейска цивилизация.
От своя страна, Българското културно дружество "Иван Вазов" организира Фестивал на славянската култура, изключително топло посрещнат от публиката. Бяха представени танцови състави от различни общности в града, всеки със своя типичен фолклор. Най-горещи аплодисменти получиха изпълненията на състава "Седянка" към дружеството, който е гордостта на българите в Берисо.
Седмицата бе инициатива, посветена на съхранението на българската култура и традиции. Тя предизвика заслужена гордост сред сънародниците от общността - заради принадлежността им към страна с многовековна история и принос към световната култура.

 

  

Авторката е председател на Гражданска асоциация "Българите в Аржентина"
 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ