15 Декември 2018събота03:11 ч.

Законодателни игри

/ брой: 105

автор:Мая Йовановска

visibility 834

Законодателните гафове на ГЕРБ продължават. Готовността на депутатите от гореспомената партия продължава да е на кота нула. За повече от месец работа на новия парламент те не внесоха и един смислен законопроект, та станахме свидетели на рекордно кратки заседания. След остра политическа и обществена реакция бяха принудени да оттеглят първия законопроект, зад който беше ясно, че стоят - за опазване на земеделските земи. Основното обвинение там бе в лобизъм.
Преди ден сколасаха да внесат Закона за концесиите, на който президентът Румен Радев наложи вето още през януари и го върна за ново обсъждане. Вярно е, че с този законопроект трябва да се бърза, защото от Европа ни дишат във вратовете, щото губим срокове. Но най-важното е той да е читав, защото, ако не е, всички губим. За никого не е тайна, че чужди фирми печелят от българските богатства, а държавата взема смешни концесионни такси.
Още през януари Радев заяви, че възможните санкции от неодобряването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. Сред аргументите на президента беше и това, че законът въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.
Този закон бе приет на педал - в последните часове на 43-то Народно събрание с едва събран кворум. Бързаха от ГЕРБ. И сега бързат, защото това, дето са депозирали, е почти същото като върнатото от Радев. А и никакво обществено обсъждане не е правено. Както и преди, така и сега текстове от закона са срещу обществения интерес. Безкрайните концесионни срокове остават и така за много, много години напред ще могат да се бетонират договори с правилните фирми. С "подходяща" икономическа обосновка, разбира се.
Първата работа след завръщането на ГЕРБ в управлението бе да пусне отново спряната процедура за концесията на летище София. Дали това не е признание, че властта не може да се грижи добре за държавното и да печели от него, или гласят летището за правилната фирма, или просто искат да го харижат? Явно законодателните игри на ГЕРБ продължават, а загубите ще са колосални, но за държавата.

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243