22 Март 2019петък15:06 ч.

Пред празника

Започват стотици изяви за 24 май

Тържеството пред Националната библиотека ще бъде половин час

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 450

Стотици изяви в училища, вузове и общини в цялата страна започват днес по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Традиционното тържествено събрание в БАН е днес от 11 ч. Основен доклад ще произнесе проф. Елка Мирчева от Института за български език на БАН. В Централното фоайе на БАН ще бъде представена и изложба "Книжовно-документалното наследство на Централната библиотека на БАН". Сред експонатите са книги от колекцията на известния унгарски пътешественик, изследовател и художник Феликс Каниц, както и луксозно оформени книги от библиотеката на царската фамилия, притежавани от княз Батенберг, цар Фердинанд, цар Борис III, царица Йоанна, княгиня Евдокия, княгиня Надежда.
Пак днес от 16:30 ч. в зала "София" на Столичната библиотека ще бъде открита изложба живопис "Просвета" на студентите от специалност плакат и визуална комуникация в Националната художествена академия. Освен чрез пряката среща с нашата писменост в дисциплините шрифт и плакат студентите в академията заявяват своето уважение към азбуката и нейните създатели, към нейните хранители и преносители, към нейното минало и бъдеще.
В деня на самия празник шествието в столицата ще тръгне от Археологическия музей на БАН до паметника на Светите братя пред Националната библиотека. Официалната церемония там започва в 11 ч., водещ ще бъде актьорът Пламен Манасиев. Стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов ще изпълнят Димана Тодорова и Никола Гекев, завършили тази година I-ви клас в 22 СОУ. В Националната библиотека от 11.30 ч. ще бъде отворена изложбата "Книги, посоки, публики" с представяне на ценни ръкописи, книги и документи.
Голямото тържествено събрание за празника в Софийския университет ще е на самия 24 май в аулата от 11.45 ч., веднага след отбелязването на празника пред паметника на първоапостолите пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий". 

 

Нов "сценарий" за началото на човешката еволюция
В едно от най-авторитетните научни списания - PLOS ONE, са публикувани вчера две статии, представящи нова гледна точка за времето и мястото, откъдето древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека. Статиите са резултат от работата на международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН).
Според съвременните представи първите пред-човеци тръгват от Екваториална Африка. Възможно ли е да има друг сценарий? И доказателства за това. Отговорът ще даде днес проф. Николай Спасов на специална пресконференция в БАН. В същото време проф. Мадлен Бьоме ще отговори по темата, като ще има скайп връзка между двете събития.


 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56