14 Април 2021сряда02:18 ч.

Късни гробове откриха на терена на пл. "Позитано" 1

/ брой: 96

автор:Велиана Христова

visibility 1081

Екипът на археолозите гл. ас. Марио Иванов и Анастасия Чолакова от НАИМ-БАН има първите си резултати от проучването на терена на пл. "Позитано" 1 в центъра на София. Разкрито е погребение с добре запазен скелет, който според учените най-вероятно е от ХVІ-ХVІІ в. или дори по-късен. Гробовете са няколко, наличието на пирони говори, че са били погребани в ковчези. Те са добре подредени и на еднаква дълбочина, което говори, че са били добре организирани, най-вероятно тук е имало гробище, обясни вчера Марио Иванов. Тепърва предстои обработване на материала и проучване на писмени източници, които да хвърлят светлина върху находката.    
На това място доскоро се намираше рушащата се и опасна "къща с тополата на покрива", която след публикация на ДУМА бе съборена. Според закона за следващо строителство задължително трябва да се направи археологическо проучване на мястото. Днешният терен се намира извън крепостните стени на римска Сердика. По принцип се знае, че на този участък е имало римски некропол, но засега находки от римско време екипът не е намерил. След разчистването на откритите гробове предстои техническо укрепване на терена, след което проучването ще продължи. Засега Марио Иванов не иска да гадае - "Божа работа е какво ще излезе при проучването надолу, може нищо да няма, а може и с нещо много интересно да ни провърви".

Снимки Благовеста Цветкова и Авторката

Атрактивният купол на снимката не е римски обект, а... отходно съоръжение в намиралата се на това място къща, в която се е помещавала нелегалната печатница на БКП до 1934 г. 
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ