16 Май 2021неделя16:24 ч.

Късни гробове откриха на терена на пл. "Позитано" 1

/ брой: 96

автор:Велиана Христова

visibility 1111

Екипът на археолозите гл. ас. Марио Иванов и Анастасия Чолакова от НАИМ-БАН има първите си резултати от проучването на терена на пл. "Позитано" 1 в центъра на София. Разкрито е погребение с добре запазен скелет, който според учените най-вероятно е от ХVІ-ХVІІ в. или дори по-късен. Гробовете са няколко, наличието на пирони говори, че са били погребани в ковчези. Те са добре подредени и на еднаква дълбочина, което говори, че са били добре организирани, най-вероятно тук е имало гробище, обясни вчера Марио Иванов. Тепърва предстои обработване на материала и проучване на писмени източници, които да хвърлят светлина върху находката.    
На това място доскоро се намираше рушащата се и опасна "къща с тополата на покрива", която след публикация на ДУМА бе съборена. Според закона за следващо строителство задължително трябва да се направи археологическо проучване на мястото. Днешният терен се намира извън крепостните стени на римска Сердика. По принцип се знае, че на този участък е имало римски некропол, но засега находки от римско време екипът не е намерил. След разчистването на откритите гробове предстои техническо укрепване на терена, след което проучването ще продължи. Засега Марио Иванов не иска да гадае - "Божа работа е какво ще излезе при проучването надолу, може нищо да няма, а може и с нещо много интересно да ни провърви".

Снимки Благовеста Цветкова и Авторката

Атрактивният купол на снимката не е римски обект, а... отходно съоръжение в намиралата се на това място къща, в която се е помещавала нелегалната печатница на БКП до 1934 г. 
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1000

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 687

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 640

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 693

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ