20 Ноември 2018вторник18:48 ч.

За заколение

/ брой: 72

автор:Мая Йовановска

visibility 756

10 години след влизането ни в ЕС и милиарди, уж вкарани в земеделието ни, ние не просто сме си на същата ниска позиция в сектора, до която се докарахме в прехода, но продължаваме да стържем дъното. Вложените средства са били нахалост. За всичко това сме си виновни основно ние тук, в страната, заради калпавата държавна политика в сектора. Без съмнение най-зле са животновъдите. Кой ли не обещаваше, че този сектор ще е приоритет в работата му. Но хората продължават да са на дъното и ако още не са изклали животните си, едва оцеляват. Спадът при овцете например е катастрофален. От близо 11 млн. през 1980 г. до под 1,5 млн. след влизането ни в ЕС.
Задава се поредният Великден, за който ще турим на трапезата си вносно агнешко. Част от месото по магазините идвало от едно от най-далечните места на планетата - Нова Зеландия. А комай е и по-евтино. Свободен пазар, ще се опитат да ни убедят някои. Е, толкоз свободен е станал, че на родното агнешко три пъти му скача цената от производителя до потребителя. Така освен от тъпата държавна политика, която по никакъв начин не улеснява труда на тези хора, производителите са притиснати и от спекулантите. О, моля законотворците да ме извинят, това понятие, спекулацията, вече го няма описано в закон. А което не е забранено, явно е разрешено? Щото нали пазарът регулира всичко и накрая всички са доволни?
Срамно и жалко е дереджето, до което ни докараха. Това се отнася не само за агнешкото, за което от БАБХ ни успокояват, че охладеното по магазините било българско производство, въпреки информацията, че ни пробутват румънското за българско. И полски яйца ще ядем за Великден, които пък ще вапцаме с китайски бои. Салатата - и тя вносна, както повечето храни на трапезата ни. Пък като се замисли човек - нямало български агнета... Ние сме агнетата. И комай сме все за заколение.

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225