15 Декември 2018събота19:17 ч.

Пак съкращения в "Радомир метал индъстрийз"

Още 100 работници от предприятието може да останат без работа

/ брой: 152

автор:Мая Йовановска

visibility 888

Има опасност от нови съкращения в "Радомир метал индъстрийз" заради поскъпването на газа. По този повод вчера в предприятието бе министърът на икономиката Трайчо Трайков, който заяви, че се надява да се запазят съществуващите 520 работни места. Това обаче може и да не стане, ако не бъдат приети и реализирани предложенията на синдикатите и така на улицата ще останат около 100 души. Едно от предложенията на синдикатите за компенсиране на загубите е чрез намаление на цената на тока, като нощната тарифа се отчита през деня, но дали това може да стане е необходимо да се произнесе НЕК, съобщи вчера синдикалният лидер на КНСБ в предприятието Копринка Иванова. По нейните думи обаче от страна на министъра на е поет ангажимент за срока, в който трябва да се вземе решение от икономическото ведомство по конструктивните предложения на синдикатите.
По-рано вчера изпълнителният директор на предприятието Людмил Александров обяви, че още през тази седмица ще има нови съкращения. По неговите думи първоначално ще бъдат освободени 20 души, а персоналът ще премине на 4-часов работен ден. При предишното съкращение достигнахме технологичния минимум от хора. Всяко по-нататъшно намаляване на работна сила може да доведе до разкъсване на технологичните връзки", коментира Александров. Затова ще се търсят варианти за ползване на неплатени отпуски, или преминаване на минимална работна заплата, смята председателят на Надзорния съвет Пламен Бонев.
В основните цехове над 60 на сто от персонала е освободен. Заводът работи с натоварване под 20 процента. Над 90 на сто от продукцията му е предназначена за износ и в момента поръчки изобщо не влизат, твърди Александров. Изделията са с дълъг цикъл на производство - от шест месеца до една година. Поставени сме в невъзможност да оферираме цени на нашите клиенти при непрекъснато променящите се на три месеца цени на газа, уверяват от ръководството на радомирското предприятие. От дружеството настояват за пълна прозрачност при формиране на цената на синьото гориво, въвеждане на преференциални цени на тока за индустрията, също и предоставяне на държавни поръчки като компенсация за поскъпването на газа. "Радомир метал индъстрийз" е сред големите консуматори на газ в страната. От дружеството настояха за държавни поръчки, които да компенсират поскъпването на газа, както и до засилване на надзора на правителството върху монополистите.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243