14 Април 2021сряда01:03 ч.

Сцена

За комедията с любов и уважение

Какво е странното в "Странната двойка" на Нийл Саймън

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 64

Къде другаде, ако не в Сатиричния театър може да се гледа добра и смислена комедия, към която всички участващи се отнасят с любов и уважение. Струва ми се, че това несъмнено се случва в постановката на Андрей Аврамов по отдавна превърналата се в класика в жанра "Странната двойка" от един от майсторите на комедията Нийл Саймън.
Пиесата има дълъг и необикновено щастлив театрален, кино и телевизионен живот - написана преди повече от половин век, отрупана с множество престижни театрални награди, превърната във филм, който също става класика в комедийното кино, пресъздадена в няколко телевизионни сериала, а също и в анимационен филм. Явно сюжетът за невротичния чистник Феликс, който, след като е изгонен от жена си, се нанася да живее при своя немарлив и склонен към хазарт приятел Оскар и бързо преобръща живота и на двамата в съвсем друго приключение, е зареден с достатъчно силен комедиен заряд. И ако се запитаме какво наистина е странното в "Странната двойка" на Нийл Саймън, вероятността да отговорим, че това е деликатната ирония, с която авторът говори за трудното изкуство на приятелството и за толерантността и търпимостта към различията, за очарователните и не толкова очарователни странности на приятелите и близките хора, е много голяма. Защото именно тази деликатност на хумора и доброта на иронията, които характеризират както пиесата, така и спектакъла, а също и вглеждането в екзистенциалните проблеми на съвременния човек, като например самотата, отхвърлянето, изолацията търсенето на контакт с другия, са нишките, които свързват героите на сцената със зрителите в салона. А в това всъщност няма нищо странно, когато става дума за добра драматургия и интелигентна, и точно разчетена във водещите теми и в комедийните детайли режисура.
Константин Икономов в ролята на Феликс и Светломир Радев в ролята на Оскар правят наистина великолепен актьорски дует от противоположностите на своите герои и контрастните по подход към ролите си подходи. Ако Константин Икономов залага на забързания, невротичен и безгрижно наивен ритъм на живот на своя Феликс, то за своя Оскар Светломир Радев избира "маската" на привидно разсеяния, леко отстранен от ненужните според него битови подробности любител на покера. Динамиката на картината за "борбата" между реда и безредието, между преодоляването и приемането на това да бъдеш отхвърлен, изгонен, неприет или неразбран допълват Мартин Каров, Богдан Казанджиев, Явор Борисов, Милена Аврамова и Ирина Първанова.

Светломир Радев и Константин Икономов в сцена от спектакъла

Феликс и жените - Ирина Първанова, Константин Икономов и Милена Аврамова
 

Оскар и жените - Ирина Първанова, Светломир Радев и Милена Аврамова

Здрава мъжка компания - Явор Борисов, Мартин Каров, Константин Икономов, Богдан Казанджиев и Светломир Радев

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ