16 Май 2021неделя15:01 ч.

Разследване

Къщата с тополата на покрива

Една банална история за паметник на културата в София, оставен да се руши, докато се наканят да го разрушат

/ брой: 285

автор:Георги Георгиев

visibility 2429

В София са добре известни "Къщата с ягодите", "Къщата с часовника", но има една, почти напълно непозната за повечето софиянци, сграда, при това в идеалния център, която спокойно може да бъде кръстена "Къщата с тополата на покрива". Поне като такова разпознахме (без претенция, че сме познали) малкото дръвче, което расте в компанията на две три храстчета на покрива на двуетажната сграда на адрес пл. "Позитано" 1 - точно срещу сградата на НС на БСП на "Позитано" 20.
"Къщата с тополата на покрива" не блести с особена архитектура, но пък за сметка на това изглежда така, все едно е пренесена от сирийския Алепо в центъра на българската столица. Към атракцията на покрива трябва се добавят изпочупените прозорци, изпопадалата мазилка, рутещите се елементи от фасадната украса, ронещите се тухли. Откакто в края на 2015 г. от нея се изнесоха и последните наематели на приземния етаж, положението само се влоши. Такива сгради бол в София, дори и в центъра при желание може да се намерят, но надписът на плочата на западната й стена я представя в по-различна светлина. Ето го:

"Паметник на културата"

В тази сграда от 1928 до 1934 г. е бил клуба на ЦК на БРП, ЦК на РМС, Софийската партийна организация и редакциите на в. "Работническо дело" и в. "Работничка".
Някои хора, заради паметната плоча, по инерция смятат, че БСП има някакво отношение към зданието и в интернет може да се срещнат дори упреци към социалистите, че са занемарили имота, до степен той да представлява опасност за минувачите по ул. "Позитано". Но истината е доста по-различна. Съдбата на "Къщата с тополата на покрива" на моменти може да изглежда като за "Студио Х", но всъщност е банална за начина, по който много сгради в София сменяха през последните 20 години своите собственици.
Историята на сградата датира от периода 1910-1915 г., когато тя е построена, както свидетелства документ от архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). През юли 1928 г. Работническата партия, като легално проявление на БКП, взема под наем два апартамента на първия етаж. Макар в документите да не се споменава, че в сградата е имало печатница, стари печатари са оставили спомени, че печатницата на левите издания се е намирала на приземния етаж, редакцията е била на първия етаж, а в подпокривните помещения се е помещавала администрацията. В мазето пък е имало столова. На площадчето, пред централния вход на сградата, което за минаващите по ул. "Позитано" се намира на гърба на зданието, през лятото се изнасяли сергии, на които

се продавали леви вестници

като: "Работническо дело", "Ехо", "Поглед", "Жупел", "Младежка искра", "Единство". През януари 1934 г., малко преди през май с.г. (след преврата) да бъде закрит клубът на пл. "Позитано" 1, в сградата е направен първият арест на Тодор Живков. В публикуваните протоколи от разпити на Дирекция на полицията се чете, че Живков, по собствените му думи, случайно се оказал в столовата, докато търсел негов съквартирант, когото пък издирвала хазяйката за наема.
През годините, докато сградата е свързана с историята на Работническата партия, там се провеждат, партийни събрания с общонационално значение - първата редовна конференция от 16.09. 1928 г. и вторият разширен пленум на ЦК на партията, провел се на 20-21 март 1932 г.
Точно тези мотиви за важността на сградата за историята на БКП са водещи, когато през 1979 г. тя е обявена за "Паметник на културата от национално значение". Този статут я защитава и съответно в нея не могат да се правят преустройства, които да променят фасадата й. Но пък могат да се правят ремонти. В анонимна докладна записка от това време е описано защо тогавашните власти са решили да вземат обекта под крилото си. В записката, която по хронология е първият документ в досието на "Къщата с тополата на покрива" в архива на НИНКН, пише, че към онзи момент сградата е била собственост на "Софжилфонд", в нея са били настанени 7-8 семейства, които "не полагат грижи" за нея. Има обаче и сведения, че освен от наемателите, приземната част на сградата е стопанисвана и от ЦУМ, който я използвал като складово помещение.
Впоследствие сградата е предадена за ползване от Дружество за разпространение на научни знания "Георги Кирков", чийто наследник от 1990 г. и в момента е Дружество "Знание". Председателят на дружеството г-жа Мариана Манукян, която дълги години работи в сградата на пл. "Позитано" 1, разказа пред ДУМА, че тя е била собственост на български евреи, които в края на 40-те години напускат страната, а за имота си са овъзмездени от държавата. В периода 1992-1993 г. обаче, както и за много други сгради в столицата и страната, се появяват

реституционните претенции

Лице, което се представя за близък на бившите собственици, завежда дело за собственост върху сградата, но тогавашният съд отхвърля документите, които са приложени като доказателство, разказва г-жа Манукян. По нейни думи след неуспешния първи опит да се вземе сградата, документите - отхвърлени вече веднъж от български съд, са били откупени от Първа частна банка. Така започва пътешествието на тези документи по българските банки. След фалита на ПЧБ папките попадат в Кредитна банка. През 1999 г. Кредитна банка фалира на свой ред. През 2002 г. Централна кооперативна банка придобива Кредитна банка, а заедно с нея и документите за собственост на "Къщата с тополата на покрива", които, да напомним, вече веднъж са отхвърлени от съда. Справка в софийската Служба по вписванията показва, че година по-късно имотът на пл. "Позитано" 1 е продаден на компанията "Овергаз инженеринг", която пък още една година по-късно (2004 г.) го прехвърля на друга фирма, собственост на бизнесмена Сашо Дончев - "Ренесанс" АД, специализирана в недвижими имоти. През цялото това време Дружеството "Георги Кирков" продължава да обитава апетитната за мнозина сграда в центъра на София и чака скорошното настъпване на 30-годишния срок по давност, след който да влезе в пълноправно владение.
Банкерите обаче започват ново съдебно дело със старите документи и... успяват. "В делото с Централна кооперативна банка защитавахме държавния интерес. Държа това да се знае", коментира пред ДУМА г-жа Манукян. През ноември 2006 г. Дружество "Георги Кирков" получава нотариална покана от "Ренесанс" АД да напусне заеманите помещения в сградата, в която междувременно фиданката на покрива пробива керемидите и се устремява нагоре. Нагоре се устремяват и

плановете на новите собственици

на "Къщата с тополата на покрива".
Практически веднага, след като придобиват собствеността от фирмата на Сашо Дончев, започват работа по претворяване на инвестиционните си планове. Направено е обследване на сградата от двама експерти от Университетът по архитектура, строителство и геодезия, което установява, че якостта на тухлите на фасадните и вътрешните стени е само 47%, сградата има пукнатини и всичко това не позволява извършването на надстрояване. А ако ще има ново строителство, е необходимо тя да се разруши. Разбира се, за това има солидна пречка, а именно - статутът на Паметник на културата с национално значение.
През март 2007 г. в община "Триадица" е представено инвестиционното намерение на "Ренесанс" АД да изгради на пл. "Позитано" 1 обществена сграда, както е записано - "в близост до Съдебната палата", която да служи за офиси на адвокатски кантори, да има конферентни зали и кафене. Предвижда се още тя да се изравни по височина с калкана на съседната сграда, т.е. да бъде издигнат още един етаж, вероятно с мансарди над него, каквито са околните здания. Доста оперативно, през септември същата година, Националният съвет за опазване паметниците на културата, тогава с ръководител директора на НИМ Божидар Димитров, на свое заседание на 18-то число взема решение, с което променя статута на сградата на пл. "Позитано" 1 от исторически паметник на културата с "национално значение" на архитектурно-строителен паметник на културата с категория "ансамблово значение". Преведено на прост език, това означава, че сградата е ценна, защото е част от група сгради, строени по едно и също време със сходен архитектурен облик. Историческото й минало отива небитието. Новият статут обаче позволява на собствениците да извършат нещо, което навремето московските власти нарекоха "съзидателно разрушаване". Т.е. ценни, исторически постройки биват разрушавани, за да бъдат построени наново, със съвременни материали, с пълно или частично запазване на фасадите и обикновено с коренна промяна на вътрешната планировка. София също е свидетел на подобни преустройства, които често са доста спорни за обществеността.
Може да се спори кое е ценното и историческото на "Къщата с тополата на покрива", но е смущаващо, че в приложения към досието й в НИНКН протокол от заседанието на НСОПК не се забелязва никаква дискусия по нейния случай. Обсъждат се други обекти в страната, вероятно наистина с по-голяма ценност, но сградата на пл. "Позитано" 1 е

отметната без церемонене

Трябва да минат обаче още години, преди през март 2014 г. Министерството на културата да даде финално разрешение сградата да бъде съборена, за да се построи наново със запазване на фасадите.
Потърсени за коментар относно състоянието на сградата и относно факта, че на покрива расте дърво, от групата компании "Овергаз" заявиха за ДУМА, че в момента нямат отношение към имота, защото преди две години са го продали на друга компания. Справка в регистрите показва, че през януари 2015 г. "Ренесанс" АД апортира сградата в друга компания - "Вип офис център", която пък е регистрирана няколко месеца по-рано в София. През лятото на същата година "Ренесанс" продава дяловете си във "Вип офис център" на фирмата "Титан Позитано Инвестмънтс", която според официалните регистри е последният собственик на "Къщата с тополата на покрива". Компанията не е посочила в открит достъп телефон за връзка. Също така регистрите сочат, че след покупката тази фирма не е извършвала никаква друга дейност.
Никаква дейност не се извършва и по бавно рушащата се тяхна собственост, която, ако не се вземат мерки, ще продължи да се разпада. Впрочем своята отговорност имат и общинските власти в София, както и аварийните служби. Показателен за цялото безхаберие в държавата, чийто пореден символ е "Къщата с тополата на покрива", е едно писмо на зрител на БНТ до рубриката "Моята новина" опреди три-четири месеца: "Уважаеми дами и господа. Пращам ви тези снимки, защото смятам, че положението е много сериозно. Тази сграда се намира на ул. "Позитано" и площад "Позитано" (макар и там да няма никакъв площад, а само малка уличка). Както е видно, къщата е само на няколко метра от емблематичното "Позитано" 20. На нея стои надпис: "Паметник на културата". На втория етаж, който изглежда необитаван и може би - необитаем, стъклата са счупени, но част от тях стоят на рамките. Единият прозорец е отворен навън и вятърът го вее. Стъклото може да падне върху... (не смея да си помисля). Преди 11 месеца случайно минах оттам и се обадих на телефон 112 да дойдат и да свалят опасния прозорец. Обещаха, че ще се занимаят със случая. Днес пак минах оттам и виждам, че положението е същото. Няма нужда от коментар."
Действително няма нужда. Всеки такъв случай е просто диагноза на обществото ни.Дръвчето на покрива набира височина

Ясно се вижда, че стъклата са счупени, от западната страна се вижда отвореният прозорец, за който алармира зрителят на БНТ. Вижда се и паметната плоча
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 979

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 679

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 631

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 688

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ