07 Юни 2023сряда21:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Работници предлагат:

Неплащането на заплати да стане престъпление

Мерки за борба с демографския срив и за защита на семействата и децата разработват от левицата

/ брой: 90

автор:Ралица Николова

visibility 1020

Неплащането или бавенето на заплати да се криминализира със закон. Тази идея бе предложена вчера по време на публично обсъждане на управленския проект за социална политика, изготвен от БСП. Документът бе представен на последния пленум на партията, а вчера бе подробно коментиран на среща между ръководството на левицата, работодатели, синдикати, представители на работнически и пенсионерски организации, икономисти и политолози. Дискусията бе организирана от фондация "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция. От левицата обещаха подобни обсъждания да има върху всички останали управленски проекти на БСП, които ще бъдат представени до лятото.
Проблемът на все повече работници е, че не си получават заплатите с месеци, а на някои места пълният размер на възнагражденията не е изплащан с години. Фирми, които са обявени в несъстоятелност, също "забравят" за служителите си. Сегашните нормативни актове пък задължават дружествата във фалит първо да изплащат дългове към държавата и други фирми, а чак на четвърто място е ангажиментът им към работниците. Това трябва да се промени, защото гарантираното и достойно заплащане на труда ще осигури както качество, така и по-голяма заетост, категорични бяха участниците във форума.
Неплащането на заплати да се криминализира предложи Ваня Григорова, член на Градския съвет на БСП-София, район Слатина. Идеята й бе подкрепена от политолога Михаил Мирчев. По думите му продължителното и тенденциозно бавене на възнагражденията наистина е равносилно на престъпление. "Дали да не обявим за престъпление и задлъжнялостта на държавата към фирмите и общините", попита депутатът Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в парламента. Той оглавява и Съвета по социална политика към НС на БСП и е основен участник в разработването на управленския проект на левицата в социалната сфера.
Въпросът остава отворен и ще продължим да го дискутираме, сложи временно точка на спора депутатът Корнелия Нинова, която обобщи резултатите от обсъждането.
На срещата се роди и идея да се създаде обществен съвет към комисията по труда и социалната политика в НС. В него ще могат да участват експерти и представители както на синдикатите, така и на работодателите и работниците, за да има по-голяма чуваемост на всички проблеми.
Пенсионната система, нейните недъзи и начините, по които тя да се стабилизира и осигури, също бяха акцент в дискусията. БСП е поела ангажимент за пълна ревизия на пенсионната система, наложена от правителството на ГЕРБ, припомни Драгомир Стойнев. Ние трябва ясно да заявим, че в момента се стремим към по-високи пенсии и към плавно увеличение на пенсионната възраст, добави бившият социален министър Емилия Масларова. Тя подчерта, че задължително трябва да се направи разграничение между работните условия за хората до 50 години и за тези на 55 г. и повече. Освен защита на работниците в предпенсионна възраст, има нужда и от мисъл за техните нужди, тяхната преквалификация и условия на труд, добави Масларова. Задължително е и увеличаването на вноската за безработица, смятат от БСП.
Демографският срив, растящата младежка безработица, образованието на младите кадри и защитата на младите семейства също бяха теми, многократно повдигани по време на дискусията. Няма как социалната политика да не се обвърже пряко с младите, с безработицата сред тях и с грижата на държавата за семействата и децата, подчерта Стойнев. Социалистите предлагат конкретни мерки за насърчаване на младите кадри, за стимулиране на работодатели, които наемат младежи, както и за държавна политика за стажове, специализация и младежки курсове за квалификация.
По темата за семействата, детските помощи и борбата с демографската криза БСП разработва отделен управленски проект, добави Стойнев.

Социалната държава има бъдеще


Има отказ от философията на социалната държава и затова БСП предлага свой алтернативен управленски проект. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на дискусията. Той подчерта, че управленският проект на левицата е съобразен със средносрочната визия за развитието на страната. Станишев не скри притеснението от засилващата се тенденция "за демонтаж на европейската социална държава". Опитват се да ни убедят, че социалната държавата е прекалено скъпа. Не можем да се съгласим с подобно твърдение, бе категоричен соцлидерът. По думите му задачата на всяко правителство е да прави България по-социална. Държавата ни ще стане по-социална, когато стане и по-справедлива, допълни Емилия Масларова. Финансовата дисциплина и социалната политика не са взаимноизключващи се теми, те се допълват, обобщи Корнелия Нинова.

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 265

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ