08 Декември 2022четвъртък02:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Черно на бяло

Петко Д. Петков:

"Вие създадохте Белия терор, вие хвърлихте в затворите 50 000 земледелци и 30 000 комунисти!"

/ брой: 250

visibility 3393

Подготви Христо Георгиев

 
Малцина знаят, че думите "Бял терор" за масовите арести, побои и убийства след Деветоюнския преврат и Септемврийското въстание 1923 г. са употребени за пръв път от Петко Д. Петков в негов вестник, за което е заплашен със съд от режима на Александър Цанков. Днешните "демократи" не обичат да се споменава за престъпленията преди 1944 г. В проектите на МОН за нови учебни програми по история няма и дума за кървавите 1923-1925 г. Там те са определени като "политически противоречия през 20-те години". Тези "противоречия" отнемат живота на хиляди комунисти и земеделци. Един от най-непримиримите им изобличители е Петко Д. Петков. Той е роден на 4 май 1891 г. в София, син е на Димитър Петков - втория след Стамболов министър-председател на България (1906-1907), убит на улицата. Петко Петков е общественик и дипломат, привърженик и по-късно член на БЗНС. През ноември 1923 г. е избран за депутат от Блока на труда, сътрудничи с комунистите. Безгранична е неговата смелост в разобличаването в Народното събрание на режима на Цанков и на кървавите убийства през 1923 г.
Петко Д. Петков е застрелян на 14 юни 1924 г. на ул. "Московска" от Стефан Каркалашев, служител на Обществената безопасност. Зад убийството му стоят военният министър ген. Иван Вълков и организаторът на разстрела поручик Димитър Радев. На пратеника на Борис ІІІ, дошъл да поднесе съболезнованията на царя, майката на Петков - Екатерина Ризова, отговаря: "От тоя дворец, пред вратата на който преди 17 години убиха мъжа ми, а вчера и скъпия ми син, аз съболезнования не приемам!" На процеса срещу Каркалашев тя заявява: "Моя син го уби правителството, военната лига, военният конвент, в които влизат някои от сегашните министри..."
Предлаганата със съкращения стенограма не е от най-известните, но дава представа за личността на Петко Д. Петков и за изстъпленията на Белия терор в средата на 20-те години на миналия век.
 
Стенографски дневници, 21 обикновено Народно събрание
86. заседание
сряда, 21 май 1924 г.
 
П. Петков (з): Още след 9 юний вие знаете какви събития преживя България. Вие знаете как един министър-председател бе повален, съсечен и как до днес на този министър-председател и гроба не знаем къде е. Вие знаете как друг един бивш министър - Спас Дупаринов - бе заклан и хвърлен през прозорците на влака, като се каза, че бягал. Но когато го погребваха, хората видяха раните, които му са нанесени от ножове, вътре във влака. Вие си спомняте всички за извличането на главния редактор на "Земледелско знаме" Стоян Калъчев, и Крум Попов, кмет на гр. София, и за избиването им край гр. София. Вие си спомняте за вдигането с камионетка посред бял ден от гр. София на п. Михайлов и на Радослав Нотев и тяхното убиване там някъде към Кюстендил. Вие знаете и за убийството на Цвятко Аврамов, републиканец от Земледелския съюз, той погина също татък към Горна Джумая. И кои ли не. От Постоянното присъствие на  Земледелския съюз има днес само един жив - Мико Петков - защото е инвалид с един крак. Всичко друго отиде на онзи свят. Да изброявам ли всички убийства, които станаха в цяла България? Да споменавам ли, че след 9 юний вие хвърлихте повече от 50 000 души български селяни в затвора, че поставихте вън от законите Земледелския съюз, че днес няма сдружен земледелец, който да не е минал през затвора, който да не е ял бой, кой да не е бил разкарван тъй, както бивши народни представители бяха разкарвани за посмешище на хората в бъчви.
А. Пиронков (д.сг): Хвърлихте ги вие. Вие ги пратихте да мрат за чуждо злато.
П. Петков (з): И след това поставихте под терор всички села в България, дето пратихте да ги изтезават разни шпиц команди. Когато целият този режим се закрепи, когато с тоягата, с пушката и с ножа се наложи на България този непоносим режим, вие се уплашихте, че хората от Земледелския съюз, на които всичките вестници бяха спрени, на които никаква агитация не се позволяваше, ще гласуват в знак протест за комунистите. И вие решихте да завършите специалната борба с още един удар срещу другия противник - Комунистическата партия, защото вие се бояхте, че в предстоящите избори Комунистическата партия ще излезе силна. И затуй дойдоха септемврийските събития, когато вие освен петдесетте хиляди земледелци, кои бяха натикани в затворите, натикахте още 30 000 души комунисти по цяла България...
И ако търсите отговорност за оня терор, за оня полицейски режим, който съществуваше преди м. септемврий, тая отговорност е на ония от тая маса (сочи министерската маса), които създадоха онова управление в България, което в цяла Европа е кръстено "белия терор"; които създадоха онова управление, което накара хора като Анатол Франс, първия писател на Франция, като Максим Горки, известен руски писател, да издигнат глас на протест пред интелигенцията на целия свят; които създадоха онова управление, което накара Антон Страшимиров, български писател, известен на всинца ни, който не е дружбаш, да се провикне, че българският народ е клан така, както турци не са го клали. И наистина, г.г. народни представители, жертвите на баташките кланета са 3 хиляди души, а ние не знаем колко са жертвите от септемврийските и юнските събития. Ако можем да вадим заключения от това, което се публикува в чуждата преса, те възлизат на 10-12 хиляди души, които са паднали не във време на сражение, а са паднали след сражението. Във време на сражение аз разбирам да се убиват едни други, но не след сражението, при потушаването да се убиват пленените възстаници и даже да има жертви там, където не е имало никакъв бунт, както стана в Пловдив, Пазарджик и Самоков, където са избити маса хора от властта.
Славейко Василев (д.сг): Ти си анормален тип! Лъжец с лъжец! Какво е станало там? Мискин, мръсник такъв.
П. Петков (з): Картините ни напомнят нещо повече от турските изстъпления. Народните представители от Свищовско могат да ви кажат, че живи и убити хора са хвърлени в Дунава.
С. Василев (д.сг): Турчин да бъде на тая трибуна, няма така да говори - подлец с подлец!
П. Петков (з): Има хора бесени по стълбовете, а имало е и хвърляне на хора от скалите над Лакатник долу в реката. Има избивания на цели групи от картечници и ножове. Това предизвика цяла Европа.
Xристо Силянов (д.сг): Това е урок, за да не правите бунтове други път. Без такива изстъпления не може една гражданска война.
П. Петков (з): Г.г. народни представители! Историята не дава пример на бунт и революция, предизвикани с речи. С речи революции не се предизвикват. Вие, които сте били офицери, знаете през войната колко мъчно беше да накараш един взвод да стои срещу огъня, когато снаряди падат. Вие, които, знаете това нещо, кажете ми, как е възможно да накарате същия този българин да излезе от дома си, да вземе оръжие в ръка и да отиде в Балкана да се бори и да мре, като остави жена и деца? Кажете ми как става това нещо? Това нещо става само тогава, когато на населението е дошло до гуша, тогава, когато хората предпочитат да умрат, отколкото да търпят един режим. Това ставаше през турско време, когато нашите хайдути пазеха нашата свобода. Това ставаше и в Македония. Това стана и в България, където мнозинството на българския народ на два пъти грабна оръжието, за да брани свободите си, честта си и имота си.
Председателствуващ д-р Б. Вазов: Аз ви забранявам да хвалите бунтовете против държавата и против българския народ.
П. Петков (з): Аз обяснявам печалните събития през юний и септемврий и изтъквам това, което е истина пред историята и което вие не можете да прикриете, защото истината е, че вашият режим създаде тия кърви, а не някаква пропаганда.
Н. Пъдарев (д.сг): На едно събрание в Свищовско не казахте ли, че за една глава ще вземете хиляда?    
П. Петков (з): Вие говорите, че в миналото имало насилия, че имало нарушения и т.н. Аз не съм от ония политици, които искат да прикриват грешките на управлението си - аз признавам грешките в нашето управление. Но ние казваме, че ако в нашия режим е имало десет грешки, във вашето управление има хиляди грешки.
Д-р Й. Фаденхехт (д.сг): Вие ще бъдете най-големият тиранин - това го виждам отсега. Като Стамболийски ще бъдете и като него ще паднете...
И. Лекарски (д.сг) и други от сговористите: (към П. Петков). Не Ви е срам!
П. Петков (з): Пак ще ви управлява българският народ, не бойте се! След това, г.г. народни представители, в 37 околии по време на законодателните избори на нас не се позволи да се заверят листите. Явяват се нашите хора, залавят петимата и им казват: "Не може да заверите листите". Бият хората. Някъде даже съдиите са избягали от страх, какъвто беше случаят в Ябланица. Другаде просто околийският началник вика кандидатите и ги заплашва, какъвто е случаят например в Плевенско, където окръжният управител Нерезов е казал: "Кой смее да се кандидатира да му мисли, не мога да гарантирам и за живота му".
От сговористите: Не те е срам!
П. Петков (з): При последните избори за окръжни съветници става същото. От Плевенския окръг само в една околия има заверени листи; в Търновско в три околии няма заверени листи. И това не е изключение, а е система: навсякъде окръжни управители, околийски началници, пристави, стражари насилваха; навсякъде се действуваше под една ръководна пръчка, за да се изнуди волята на българския народ, за да може с едни полицейски избори да се оправдаете пред Европа и да кажете, че превратът бил народно дело. Въпреки че знаехте всички, че това не беше народно дело, а беше дело на едно малцинство, насочено срещу властта тогава на мнозинството.
След това арестите. Арестите, г.г. народни представители, пред изборите: бяха система навсякъде. Във време на окръжните избори, както и в изборите за народни представители, почти нямаше околия, където да няма с десетки наши хора арестувани, и по голямата част от кандидатите ни бяха арестувани.
Председателствуващ д-р Б. Вазов: Свърши Ви се времето, г. Петков.
П. Петков (з): Г. председателю! Дайте ми десет минути. Имам правото. Аз съм единственият оратор на групата по въпроса. Г. Влайков говори 50 минути.
Председателствуващ д-р Б. Вазов: Нямате повече думата! Слезте от трибуната! Само 20 минути имате право да говорите.
Славейко Василев (д.сг): Недейте прави тази чест на този луд човек. (към П. Петков). Слез от там бе, идиот, разбойник! Ти нямаш българска кръв; ти си турчин, или не знам какво! Разбойник с разбойник! Вие предизвикахте българския народ! Скот със скот такъв! И тук четеш морал!
П. Петков (з): Земледелската парламентарна група...
Председателствуващ д-р Б. Вазов: Г. Петков! Трябва да се подчинявате на реда.
 

Банкер: Има риск от социални трусове

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Банките очакват влошаване на пазара на кредити

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 238

България ще сече евромонети

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 238

Летище край Курск ударено от Киев

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 238

ЕС праща Фронтекс в Западните Балкани

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 238

Затвориха Коледния базар в Дюселдорф

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Две наши сънароднички са изчезнали в Мюнхен

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 238

Голям стрес друса "опозицията"

автор:Нора Стоичкова

visibility 402

/ брой: 238

Блокада под условие

автор:Чавдар Найденов

visibility 383

/ брой: 238

Гласуваме и с машина, и с бюлетина

автор:Юлия Кулинска

visibility 316

/ брой: 238

Ах, този "престъпен комунизъм"!

автор:Камелия Базова

visibility 422

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ