14 Юни 2021понеделник09:26 ч.

На фокус

Борисов пак ни предаде

Отпадането на визите с Канада е в замяна на подписа на България под договора за свободна търговия СЕТА, който е пълен с опасности

/ брой: 232

автор:Светла Василева

visibility 116

Две събития от последните десетина дни се конкурират на кое по-приляга фразата "смяна на кон за кокошка". Решението на Бойко Борисов да оттегли подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова в състезанието за генерален секретар на ООН и да я замени с Кристалина Георгиева преди финалната фаза на гласуванията беше par excellence такава смяна. Последвалите събития потвърдиха правотата на онези, които предупреждаваха, че гафът ще бъде огромен, унижението - непреодолимо, а последствията - катастрофални. Неадекватността на "хитроумния" ход на премиера и на външния ни министър произведе международен скандал и им запази челно място в букварите по дипломация сред примерите как не бива да се прави държавна номинация за участие в световните организации. Освен горчивия вкус на унижението, българските граждани трябваше да понесат нелицеприятната гледка на политици, бягащи от отговорност за решенията си. За да оневинят себе си, те стигнаха дотам да обявят Ирина Бокова за виновна, че не е оттеглила кандидатурата си и е останала в състезанието.
Още незаглъхнал скандалът около българската номинация за генерален секретар на ООН, информация за едночасов телефонен разговор между Бойко Борисов и премиера на Канада Джъстин Трюдо мина през всички електронни медии. Беше съобщено, че от 1 май 2017 г. ще започне поетапното отпадане на визите за Канада. Първоначално от облекчения режим ще се ползват отделни категории български граждани, а впоследствие, но не по-късно от 1 май 2018 г., без визи ще могат да пътуват всички. Така разпространена в публичното пространство, новината не буди никакви съмнения и не поражда въпроси. Само дето историята с визите е част от истината. Верни на Гьобелсовия принцип "винаги истината, но никога цялата истина", беше спестено колко ще ни струва административното облекчение, известно като безвизов режим.
Българският подпис под Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement), е цената, която ще платим. Целокупно. За години напред. Всички над 7 млн. българи, които живеем тук, сега, в България. За да могат няколко хиляди наши сънародници да пътуват безпрепятствено до Канада. Колко са те, не се знае дори приблизително. Българската държава не води такава статистика за гражданите си, тя е над тези неща. Според публични източници българите в Канада са между 30 и 150 000. Дори да са два пъти повече, 7 млн. тук ще носят последствията на СЕТА и на недалновидността на политиците, които

пак сменят кон за кокошка

Защо Канада се разбърза с визите?
Срокът те да отпаднат изтече на 12 април и нищо не подсказваше, че някой се вълнува от неспазването му. Причината е в датата 18 октомври, когато ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на тема търговия, на което споразумението е включено в дневния ред. А също и в датата 27 октомври, когато канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да бъде в Брюксел за среща на върха, на която се очаква СЕТА да бъде подписано. После следва ратификация в националните парламенти на 28-те страни членки. Но внимание! Докато тя върви (процесът ще се проточи между 2 и 4 години според експерти), договорът ще е влязъл в сила "временно". Дори поради някаква причина да бъде отхвърлен, клаузите му ще са в сила три години от датата на ратификацията от Европейския парламент.
За да ратифицират СЕТА, България и Румъния са поставили като условие отпадането на визовия режим с Канада, макар самите визи да не са обект на споразумението. Българският преговорен екип е пропуснал да защити интереси на страната от съществен характер, които ще засегнат живота на всички българи. Според записаното в СЕТА всички публични услуги подлежат на либерализация, освен включените в т.нар. негативен списък. Германия е поискала комерсиализацията на водата да остане извън договора, България обаче не е отправяла подобно искане, което ще рече, че след ратификацията сагата със "Софийска вода" може да се мултиплицира, но в канадски вариант, при това не само в едно населено място. В СЕТА има защитени 140 географски означения за храни и напитки. Българските преговарящи не са се преборили нито един от четирите наши защитени продукта да попаднат сред посочените в договора.
След подписването на СЕТА, макар и в режим  на "временно" действие, влиза с пълна сила механизмът ISDS, при който чужди инвеститори могат да съдят държавата в международни трибунали за политиките й, заобикаляйки националната правна система. Този механизъм създава

извънредни права на чуждите инвеститори

и дискриминира родните, които могат да търсят правата си в националните съдилища.
СЕТА е начинът, по който американски компании с регистрирани клонове и офиси в Канада (такива има 43 000) ще се настанят на европейския пазар, без да дочакат приемането на компрометиралото се Споразумение за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП), готвено между САЩ и ЕС. СЕТА, също като ТТИП, е споразумение от нов тип. Рекламирани като търговски, те отиват далеч отвъд икономиката, влизайки в зоната на политиката, тъй като предвиждат регулаторно сътрудничество с цел хармонизиране на законодателствата. Голямата опасност е, че такова споразумение, под предлог за пречки пред търговията, може да елиминира голяма част от стандартите и защитите за потребителите, за околната среда, трудовите права. Със сключването му де факто всичко се превръща в пречка пред търговията и може да се атакува в международните арбитражи от инвеститорите.
Българското правителство се кани да подпише СЕТА без национални дебати, без оценка на въздействието, без обсъждане. Досега официална позиция на кабинета за СЕТА няма. Това обаче не е тема на медиите. Те се задоволяват да повторят и разпространяват прессъобщенията на кабинета, че ще отпаднат визите с Канада, но не и какво се крие зад това.
На 9 октомври в зала "Арена Армеец" Борисов се похвали пред активисти на ГЕРБ: "Догодина ще имате визи за Канада, това автоматично ще доведе и до падане на визите за Щатите"... Той също пропусна да каже каква е цената, която ще платим всички за безвизовия режим. Ясно е, че ще смени кон за кокошка за пореден път, но защо е нужно да го търпим? Можем да кажем "НЕ" на Споразуменията с Канада и САЩ - СЕТА и ТТИП, на 16 октомври в София в градинката пред "Кристал". На 18 октомври в Брюксел България трябва да гласува "за" или "против" търговското споразумение между ЕС и Канада, познато като СЕТА. Това е "малкото братче" на компрометирания договор със САЩ ТТИП. Но е също толкова вреден за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки. И предоставя на мултинационалните корпорации същите лостове за влияние върху политиката, икономиката и демокрацията, и възможности да изнудват правителствата за милиарди евро, които иначе биха могли да се изразходват за здравеопазване, образование, социални услуги... Печелившите от тези договори са 1% - точно този процент, който и сега печели най-много. Губещи сме останалите 99%. България няма какво да спечели от тези договори. Но има много какво да загуби. Въпреки това българското правителство неведнъж е заявявало подкрепата си за тези неизгодни за страната сделки. След обещания в телефонен разговор от канадска страна за сваляне на визите пътят пред правителството е открит за поредна проява на малодушие и навеждане преди чужди корпоративни интереси.
Нека не допуснем да ни продадат за жълти стотинки! Нека ясно изразим позицията си! Стоп на СЕТА и ТТИП!
Елате на 16 октомври в 16 ч. в известната градинка пред "Кристал" и покажете червен картон на СЕТА и ТТИП!
Организатори: Сдружение "Солидарна България", Екологично сдружение "За Земята", Гражданска инициатива за забрана на шистовия газ в България, Коалиция "България без ГМО", Инициативен комитет "За чиста България"

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ