04 Декември 2021събота02:53 ч.

Опасността не е отминала

/ брой: 199

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1513

В рамките само на няколко дни двама европейски политици от ключови и влиятелни в Евросъюза държави като Франция и Германия направиха знакови изказвания относно ТТИП. Германският вицеканцлер и икономически министър определи преговорите като провалени, а вчера френският държавен секретар по международната търговия дори беше по-категоричен, изненадващо прозорлив и откровен. Той отсече, че Вашингтон следва само собствените си интереси и хвърля трохи на ЕС, колкото да му замаже очите. Чак сега ли се сетиха от Париж - преди време поредните изтекли документи (преговорите се водят при строга конфиденциалност, въпреки несполучливите опити от Брюксел да ни убедят в обратното) ясно показаха, че Вашингтон ще може да упражнява влияние върху европейското законодателство? Част от евроелита (да не забравяме и неотдавнашни изказвания в същия дух на френския премиер Мануел Валс) да се е вслушал в гласа на близо 3,5-те милиона европейски граждани, подписали до този момент Европейската гражданска инициатива "СТОП ТТИП!"? Нима е прозрял, че споразумението, давайки изключителни правомощия на частните инвеститори да съдят държави, е реална заплаха за демокрацията? Да не би да е осъзнал, че ако се сключи сделката, в която решаващ глас имат лобитата на едрия бизнес, Европа ще се прости с високите си социални и екологични стандарти, като приветства ГМО-то и фракинга? Ако отговорът на тези въпроси е утвърдителен, това ще означава, че гражданският отпор е успял да надвие икономическите интереси на избран елит и че споразумението е погребано още в зародиш.
Да, ама не. Опасността съвсем не е отминала, въпреки острите изказвания. Защото СЕТА - сходното споразумение между ЕС и Канада, крие абсолютно същите опасности като ТТИП. Защо никой не говори за него, при положение че то е в много по-напреднал етап на договаряне, макар че ще има известно забавяне след решението СЕТА да се ратифицира от парламентите на всяка страна членка - което е победа за обикновените европейци? Какъв ще е крайният резултат все още не се знае. А диалог с гражданите отново липсва!
Във Франция предстоят избори догодина. Явно френското правителство, което не се радва на особена популярност, е прозряло, че подкрепата за ТТИП ще бъде изборно самоубийство, като се има предвид завидният брой френски граждани, официално обявили се срещу споразумението. При необходима квота от 55 500 подписа за европейска гражданска инициатива, "СТОП ТТИП!" е подписана от 360 227 французи, което е с над 6 пъти над нужното. За Германия цифрите са още по-големи. САЩ също са пред избори и е пределно ясно, че до края на мандата на Обама, каквито бяха щенията, сделка няма да има. А новата администрация във Вашингтон не се знае каква позиция ще има по въпроса. Тръмп е твърдо против ТТИП, Клинтън също нееднократно го е критикувала.
В същото време от преговарящите екипи уверяват, че проблеми няма. На тях явно не им е ясно, че споразумението, поне засега, върви към края си, още преди да е сключено.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ