09 Юли 2020четвъртък21:45 ч.

Опасността не е отминала

/ брой: 199

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1473

В рамките само на няколко дни двама европейски политици от ключови и влиятелни в Евросъюза държави като Франция и Германия направиха знакови изказвания относно ТТИП. Германският вицеканцлер и икономически министър определи преговорите като провалени, а вчера френският държавен секретар по международната търговия дори беше по-категоричен, изненадващо прозорлив и откровен. Той отсече, че Вашингтон следва само собствените си интереси и хвърля трохи на ЕС, колкото да му замаже очите. Чак сега ли се сетиха от Париж - преди време поредните изтекли документи (преговорите се водят при строга конфиденциалност, въпреки несполучливите опити от Брюксел да ни убедят в обратното) ясно показаха, че Вашингтон ще може да упражнява влияние върху европейското законодателство? Част от евроелита (да не забравяме и неотдавнашни изказвания в същия дух на френския премиер Мануел Валс) да се е вслушал в гласа на близо 3,5-те милиона европейски граждани, подписали до този момент Европейската гражданска инициатива "СТОП ТТИП!"? Нима е прозрял, че споразумението, давайки изключителни правомощия на частните инвеститори да съдят държави, е реална заплаха за демокрацията? Да не би да е осъзнал, че ако се сключи сделката, в която решаващ глас имат лобитата на едрия бизнес, Европа ще се прости с високите си социални и екологични стандарти, като приветства ГМО-то и фракинга? Ако отговорът на тези въпроси е утвърдителен, това ще означава, че гражданският отпор е успял да надвие икономическите интереси на избран елит и че споразумението е погребано още в зародиш.
Да, ама не. Опасността съвсем не е отминала, въпреки острите изказвания. Защото СЕТА - сходното споразумение между ЕС и Канада, крие абсолютно същите опасности като ТТИП. Защо никой не говори за него, при положение че то е в много по-напреднал етап на договаряне, макар че ще има известно забавяне след решението СЕТА да се ратифицира от парламентите на всяка страна членка - което е победа за обикновените европейци? Какъв ще е крайният резултат все още не се знае. А диалог с гражданите отново липсва!
Във Франция предстоят избори догодина. Явно френското правителство, което не се радва на особена популярност, е прозряло, че подкрепата за ТТИП ще бъде изборно самоубийство, като се има предвид завидният брой френски граждани, официално обявили се срещу споразумението. При необходима квота от 55 500 подписа за европейска гражданска инициатива, "СТОП ТТИП!" е подписана от 360 227 французи, което е с над 6 пъти над нужното. За Германия цифрите са още по-големи. САЩ също са пред избори и е пределно ясно, че до края на мандата на Обама, каквито бяха щенията, сделка няма да има. А новата администрация във Вашингтон не се знае каква позиция ще има по въпроса. Тръмп е твърдо против ТТИП, Клинтън също нееднократно го е критикувала.
В същото време от преговарящите екипи уверяват, че проблеми няма. На тях явно не им е ясно, че споразумението, поне засега, върви към края си, още преди да е сключено.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 118

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 97

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 0

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 12

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 575

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ