11 Юли 2020събота11:11 ч.

Общините усвояват между 0 и 5000 лв. на човек от европарите

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 5

Все по-драстични стават разликите между общините при усвояването на парите от европейските фондове. От влизането на страната в Европейския съюз досега са усвоени близо 5 млрд. лева, но темпът е изключително неравномерен. Общината в Созопол например е усвоила по близо 5000 лв. на човек от населението там, докато при община Грамада сумата е нула. 30 общини са усвоили под 100 лв. на човек, изчисляват икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Повечето са малки общини: в Алфатар са усвоени по 9 лв. средно на човек, в Невестино - по 13.
В спортните комплекси в Ружинци и в село Дреновец са инвестирани 6 млн. лева. Двете населени места са на 13 км разстояние, а хората в общината са едва 4000. "Със спорта ще задържим младите хора в общината. Няма да стане за ден, няма да стане за месец - всичко е много трудно в началото, но съм убеден, че ще постигнем крайния резултат", обяснява кметът на община Ружинци Александър Александров.
Според икономисти общините трябва да се концентрират в инфраструктурни проекти, не само улици, но и пречиствателни станции, воден цикъл. "За съжаление има много общини, които са осъществили големи проекти като спортни зали и стадиони, които след това стоят полупразни. Те не могат да създадат работни места и да накарат хората да останат в по-малките общини", коментира Явор Алексиев от ИПИ.

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 555

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 483

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ