18 Ноември 2018неделя00:33 ч.

Бойко, що не се скриеш!

/ брой: 116

автор:Боряна Костова

visibility 2658

Глупостите на Борисов доскоро доста ме забавляваха. Щото фантазьор и лъжец с богат репертоар като него сигурно се ражда веднъж на сто години. Но талантът му напоследък издиша. Взе много да се повтаря и да става досаден. Съгласете се, че е, меко казано, наглост да ти набиват в главата по няколко пъти на месец как сме взели акъла на Европа ту с едни, ту с други познати "успехи" на това правителство, което възраждало България, след като мизерията у нас вече е с размери на епидемия. И благодарение на Бойко и компания държавата е на умиране. Ясно, че докато народът не го изгони с камъни, той ще продължава да баламосва всички с някакъв несъществуващ напредък и да се прави на месия.
Ниска безработица, по-висок БВП, повече приходи в бюджета - бодряшки рапортува финансовият министър Горанов на заседанието на кабинета миналата седмица. Премиерът веднага се изрепчи пред медиите с тия постижения. Само че нещата изобщо не са за хвалба. По данни на Агенцията по заетостта регистрираната безработица през март е 9,9%, което е с 1,1% по-малко от същия месец на м.г. Цифрите може и да са верни, но спадът не се дължи на разумни мерки на управляващите, а на демографията. Населението на страната катастрофално намалява, като за 2015 г. се е стопило с 48 414 души. Нови изследвания сочат, че 85 на сто от образованите до 38-годишна възраст напускат България. Явно не от добро. За последните 10 години два пъти се е влошил коефициентът на демографско заместване на пазара на труда, казва Христина Христова, председател на Института за семейна политика. Ако в началото на мястото на всеки 100 пенсионирани са се появявали 124 млади работници, то сега те са само 60. Властта спестява тревожните факти, че 14% от безработните са с висше образование, близо 60 на сто са продължително безработните, а над 180 000 са отчаяните хора без препитание, които не влизат в статистиката на бюрата по труда. И като говорим за безработица, важно е да видим расте ли заетостта. Картинката не е розова. От януари до април т.г. броят на заетите се е увеличил с 25 300 души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда, пише в анализ на ИПИ. Който предупреждава за срив поради забавяне на икономическата активност. Обаче и сега само 37,9% от младите до 29-годишна възраст имат работа, а 17% не могат да намерят първото си работно място. Е, разбрахте ли как правителството бори безработицата? Чрез Терминал 2. Та ако се понапъне и успее да прогони от родните им места повече млади българи, току-виж я докарало и до нулата.
Населението забогатява, спестяванията му в банките удариха за година 3 млрд. лева, повтаря Борисов. Тия дни извади нови доказателства за благоденствието - БВП бил нараснал с 2,9% само за първото тримесечие, с 2,4% скочило крайното потребление. Ама чете нещата както дяволът Евангелието. Сметките показват, че значително увеличение има при най-големите влогове - тези над 1 млн. лв., но парите на дребните вложители почти не са мръднали. Само 2% от българите притежават повече от половината от всички 42 млрд. лв. лични авоари в банките. Сиреч, разслоението на бедни и богати се задълбочава, с което обикновено се отличават банановите държави. Прочее, миналото лято в. "Адевърул" съобщи, че България е на второ място в ЕС след Румъния по социална безчувственост на държавния си елит, тъй като между заплатите на висшите чиновници и средната заплата в страната зее дълбока пропаст.
Според Борисов икономическата ситуация чувствително се е променила и производителността бележи добър ръст. Значителни били приходите в бюджета. Барабар с 3-те млрд. лв., които така удивили Брюксел, че там аха да увековечат с паметник титаничната битка на бат'Бойко с контрабандата. Като прибавим и изтеглените от властта вече над 20 млрд. лв. кредити, се получават бая пари. Ами защо тогава управниците се ослушват за промяна в доходите? Защо замразиха майчинските и детските? Защо на пожар решиха да издоят от Летище София 1,2 млрд. лв., като го отдадат на концесия за 35 години?
Премиерът се хвали също, че бил дал 200 млн. лв. допълнително на пенсионерите за последните две години. Чудо голямо! Коледните и великденските трохи, милостиво подхвърлени на най-закъсалите, обаче не вадят от мизерията възрастните. Халът им няма да се подобри и от "скока" на пенсиите от юли с 4 до 8 лв. С тия пари 2-та милиона пенсионери едва ли ще вдигнат ръста на потреблението. Няма да го стимулира и армията от работещи бедни, заплашени от социално изключване. Кой тогава ускорено потребява благата, а?
При тези успехи нямаме морално право да вървим на предсрочни избори, много ми е мила държавата, за да направя нещо такова, мазно рече Борисов преди дни. Абе, Бойко, що не се скриеш с безумните си лъжи! 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223