12 Декември 2018сряда22:56 ч.

Интервю

Луис Аяла:

Трудностите днес са възможност за нова лява вълна

Нуждаем се от мир, демокрация и солидарност, от Европа на повече равнопоставеност, смята генералният секретар на Социалистическия интернационал

/ брой: 103

автор:Павлета Давидова

visibility 1131

От 1989 г. Луис Аяла е генерален секретар на Социалистическия интернационал. По националност чилиец, той е първият неевропеец, който е избран на тази позиция. Роден е в Сантяго. Завършил е право в Чилийския университет и политически науки в университета в Стокхолм. Аяла бе гост на 49-ия конгрес на БСП.


"Може да бъдеш в коалиция, но трябва да си много ясен пред своя народ и избирателя какво търсиш, за какво се бориш"
"Пред нас, социалистите, днес има големи възможности, но и големи предизвикателства"


- В обръщението си към 49-ия конгрес на Българската социалистическа партия споменахте, че от близо 150 партии в Социалистическия интернационал в момента 53 са на управленски позиции. Едва ли, според вас, това е достатъчно, какво може да се направи, за да засилят членовете ви позициите си?
- Със сигурност този брой не е достатъчен. Ние сме глобално семейство и имаме много повече амбиции. Лично аз съм направил своите изводи от последните 25-26 г. след падането на Берлинската стена. През този период виждаме голям напредък по отношение на отстояването на основни права и свободи, а и на демокрацията като цяло. Виждаме и прилагането, и следването на политики, които са насочени към постигането на мир, разрешаването на конфликти, постигането на по-голяма солидарност и равнопоставеност. В резултат от всичко това се засилват и новите демокрации. Това е съпътствано и от дълъг процес на промени.
Знаем много добре, че когато има дефицит на нещо, в случая дефицит на права или свободи, това неминуемо води до разрастването на конфликти. Виждаме го, това се случва в Африка. Там ставаме свидетели на много и безпрецедентни конфликти, които са породени от проблеми, свързани с правата, свободите и изборните системи, които се използват. Нашите партии вече са успели да преодолеят подобни проблеми и виждаме, че печелят и избори. Към днешна дата 18 от нашите партии-членове на Социалистическия интернационал управляват в Африка. Подобна тенденция се наблюдава и на Балканите, където виждаме силно социалдемократическо движение. В Източна Европа като цяло обаче виждаме блокиране на демокрацията в някои страни, например в Беларус. Същевременно виждаме как социалдемократите работят усилено за лансиране на програмата за социалдемокрация. Подобен напредък отбелязваме и в Латинска Америка.
- Припомняйки си Берлинската стена, не мислите ли, че с мигрантската криза в Европа започна изграждането на нови стени... Не е ли това поредното предизвикателство пред левицата и готовността й да намери решение на поредния сериозен казус?
- Наистина водим битка за постигането на свобода. Вече сме правили така, че да се разрушават съществуващи стени. Това се случваше и по време на демократичните революции, начело на които стояха социалдемократи. В тази посока имаше голям напредък. Днес обаче виждаме една по-различна ситуация. Ситуация, в която би трябвало да се борим за повече солидарност и свобода предвид кризата, пред която сме изправени - с непрекъснато растящия брой бежанци, с неравнопоставеността, която съществува в икономически план... Идеята е наистина да се задълбочава демокрацията, така че да се засилва и нашето общество. Днес виждаме различни отговори, някои от които са насочени към изграждането на стени, отговори, които разделят обществата и дори ги разрушават. Изгражда се Европа с различен характер. Проектът, върху който трябваше да стъпи Европа - за общества, които гарантират повече права, възможности и свободи за всички европейци с равни възможности - днес не се осъществява, защото се следва различна програма. Причината е, че днес съществува една по-различна реалност от тази, която беше заложена преди 25 г. Сред причините е важно да отбележим и икономическата криза, на която не бяхме причинители, не я генерирахме, но станахме нейна жертва. Тя оказа своето влияние за настоящата ситуация.
Както вече казах, наистина сме изправени пред големи предизвикателства, но освен тях има и големи възможности. Наистина за нас е важно да възстановим оригиналния, първоначалния проект за Европа. Този, който съществува по времето на Вили Бранд, на Митеран, все пак те бяха тези, които наистина изначало подкрепят голямата идея на социалдемократите за Европа. Този проект трябва да е последователен, да следва и пази нашите основни ценности и принципи. Понякога различни партии следват различни сценарии, съгласно които трябва да постигнат абсолютно мнозинство, правят се коалиции между лявото и дясното, поема се нова политическа отговорност, а за всичко това социалдемократите вече са заплатили прекалено висока цена. По тази причина понякога се случва така, че нашите избиратели не ни възприемат като носители на ясните принципи и ангажименти, така както искаме да покажем пред тях. Трябва да продължим да работим както и досега за постигането на повече свобода, повече солидарност в обществото. И трябва ясно да заявяваме тези принципи. Необходимо е категорично да отстояваме интересите на гражданите и да изпълняваме нашите обещания. Нашето движение е движение на солидарност, приобщаване и възможности.
- Оправдана ли е коалиция между леви и десни и не крие ли това опасност от размиване на отговорността за управленските решения?
- Това е голяма дилема за много хора. Страните имат нужда от правителство, когато не се постигне консенсус, виждате какво се случва в Испания например. Социалдемократите са били част от коалиции с десницата. Но днес всеки влязъл в подобна коалиция изобщо не е постигнал успех. И все пак може да бъдеш в коалиция, но трябва да си много ясен пред своя народ и избиратели какво търсиш, за какво се бориш и какво целиш. Може би тогава електоратът ще разбере подобен компромис. Но трябва да си много откровен за трудностите и предизвикателствата, които носи подобно коалиране. Не е лесно, но се случва. И сякаш все по-често се случва. Ето, сега в Испания предстоят нови избори, защото социалистите категорично отказаха коалиция с десницата. Нови избори, ново управление, но социалистите и прогресивното ляво в Европа имат добро оправдание за това - обединение с десницата би попречило за реализацията на идеите им и на нещата, за които се борят, а избирателите им са гласували именно за това.
- За какво не бива да се отстъпва при подобни коалиции?
- Има един фундаментален момент, ние, социалистите, трябва да сме много отговорни и стоящи зад нашите идеи, ценности и принципи. Те ще бъдат прилагани в различни ситуации, в различно време, при различни ситуации. Но трябва да ги отстояваме в легитимацията на истината. Електоратът разбира, че не винаги може да приложиш голяма част от програмата си, но също така разбират и какво можеш или не можеш да направиш. Когато не правиш това, което би трябвало да изпълняваш като социалист, това е проблем. Така е, защото ние участваме във формирането на политики, които определят бъдещето. Не бива да забравяме, че като социалисти трябва да имаме за свой приоритет осигуряването на работни места, здравеопазване, образование. Това са важни въпроси. Когато сме в управлението, може да направим крачка назад, но трябва да обясним пред хората - бяхме принудени да направим това, но ще продължим да се борим за изпълняването на програма, която е по-социалистическа. И трябва наистина да го направят, а не просто да си остане като предизборно обещание.
- Има ли нова лява вълна, която да даде шанс за изпълняването на левите политики и идеали?
- Пред нас, пред социалистите, днес има големи възможности. Има наистина големи предизвикателства - в сферата на икономиката, в полето за опазване на мира, в преодоляването на конфликти... Терорът е навсякъде и се опитва да ни завладее. Ние трябва да му отговорим, трябва да разрешим конфликтите, не само в Европа, а навсякъде, където ги има. Конфликтът може да те достигне без значение от твоя произход и твоето местоположение. Ние сме единственото движение, което има ясното задължение да се бори за мир, демокрация и солидарност, от които се нуждаем в настоящата ситуация. Моментът наистина е труден, но пред лявото има много шансове. Всъщност точно в това е нашата възможност.
Ние сме движение, което има минало, свързано с борбата за ценностите, за които вече говорихме. Вижте и БСП - партия със 125-годишна история, в Чили също имаме дългогодишен опит. Партиите в Социалистическия интернационал са преминали през различни етапи, всяка е имала своите собствени предизвикателства. Макар и да сме различни, ние успяваме да сме едно, защото знаем как да се борим за равноправие, за демокрация, и как да се изправяме срещу авторитаризма. Ние сме верни към левите идеи. За да успеем и днес, трябва да сме верни на основните принципи на социалистическото движение.
 

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242