25 Юни 2021петък10:05 ч.

Интервю

Светла Василева:

Хората от "Борба с градушките" са лъгани много години

Те работят в изключително тежки условия, сигурността им е застрашена, казва председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието

/ брой: 92

автор:Мая Йовановска

visibility 1669

Работещите в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" от три полигона - Поповица, Голям Чардак и Долни Дъбник, от няколко дни са в безпрецедентно гражданско неподчинение. Хората заявиха, че няма да стартират новия сезон заради натрупаните в агенцията проблеми, на които не се обръща внимание - ниските заплати и лошите условия на труд. За тези проблеми разговаряме със СВЕТЛА ВАСИЛЕВА, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) към КНСБ.


"Гражданското неподчинение на трите полигона не се харесва на МЗХ"


- Г-жо Василева, проблемите в агенцията не са от вчера.
- В последните пет години бюджетът на МЗХ непрекъснато беше редуциран, което рефлектира и върху разпределението на средствата на  второстепенните разпоредители, в т.ч. и на тези на Изпълнителна агенция "Борба с градушките". За 2016 г. обаче бюджетът на МЗХ беше увеличен с 20 млн. лв., от които 5 млн. лв. бяха заделени за разходи за персонал, т.е. за увеличаване на заплатите, които не са повишавани от 2008 г. Говоря за всички работещи в структурните звена на МЗХ.
- Какво се случи в агенцията?
- При последното увеличение през 2008 г. хората от "Борба с градушките" решиха да запазят числеността на заетите. За сметка на това заплатите не бяха увеличени. Оттогава и след поредните маханични съкращения в техния устройствен правилник беше записано, че в агенцията работят 593 човека. Всъщност реалният им брой е 758 души. Това е минимумът необходими хора, за да изпълняват нормално и качествено работата си ракетострелците. Проблемът е от години и имаше обещание, че числеността ще бъде регулирана. Както и че бюджетът ще бъде съобразно необходимия минимум от 758 души. Това не беше направено и още от ноември м.г. бяха забавени техните заплати.
В края на януари т.г. беше предложено да се направят съкращения. Те започнаха от 28 януари и до преди около 20 дни бяха съкратени 63 души. Не успяха да съкратят всички, за да се вместят в разписаното в устройствения правилник. Според това от агенцията трябваше да бъдат махнати към 165 човека, за да стигнат парите за заплати. Основната част от съкратените са ракетострелци плюс няколко технически специалисти. Синдикатите предупредихме, че не трябва да се правят съкращения преди сезона, но от МЗХ заявиха, че ако в агенцията останат 758 човека, няма да могат да се изплащат заплатите, защото парите ще стигнат само до октомври.
- Как се отразиха тези съкращения на работата?
- Намаляването на състава с 63 души оказа влияние върху режима на работа на ракетострелците. До м.г. на всички площадки, които са 200 в цялата страна, работеха по трима души при непрекъснат режим на работа по време на сезона, който продължава около 5 месеца. В тъмната част на денонощието трябва да са по двама. След съкращенията на някои площадки се налага да работят по двама през деня и по един през нощта. Хората работят в изключително тежки условия. Техните искания са да работят по двама през нощта и по трима през деня.
- Какви са опасностите, когато служителите са недостатъчно?
- Когато са сами и започнат да стрелят, има изискване за колко секунди трябва да е приготвена ракетата, което за сам човек е непосилно. Площадките са на много отдалечени места, някои са труднопроходими - хората ходят пеша, а други - с колела. Много рядко се изплащат пътните, а част от заетите не са виждали работно облекло от години. А условията на площадките? Хората са в много стари фургони. Застрашена е не само сигурността на хората, но и сигурността на ракетите. Много често се взривява ракета близо до тях. Понякога събаря хората, някои получават изгаряния. Често служителите са обект на нападения от крадци на ракети. Когато служителите са сами, много трудно се справят с набезите.
- Това не е ли нарушение на условията, при които трябва да работят хората?
- Разбира се, че е нарушение. Едната ни синдикална организация - Поповица, е направила сигнал до инспекцията по труда и вече са започнали проверки. Само да видят какви са условията на площадките е достатъчно. Служба КОС проверява как се работи с взривоопасни вещества, каква е охраната и т.н. От МЗХ ни обясняват, че ще направят мобилна глупа. Малко трудно е обаче тя да може да реагира веднага. Хората имат и паникбутони, но когато са сами, е трудно те да бъдат задействани. Опасностите са много.
- Исканията на хората от полигоните, които обявиха гражданско неподчинение, бяха ли чути?
- Техните искания са поставяни неведнъж. Миналата година имаше символични протестни действия, бяха дадени доста обещания, много по-големи от това, което хората искат, но нищо не се случи. Протестът беше по средата на сезона, през юли. Той бе символичен, тъй като една част са държавни служители и нямат право на ефективни стачни действия. За ракетострелците пък трябва да се мине през арбитраж, за да се стигне до ефективни стачни действия. Затова хората сега предприеха отчаяни действия на гражданско неподчинение съвсем съзнателно. Това е тяхна лична отговорност, защото по всички други законови начини не успяха да постигнат исканията си.
Не мога да отрека, че има диалог с новия изпълнителен директор на агенцията. С него и с министър Танева имахме срещи, но техните отговори са, че възможностите им са в рамките на бюджета. Преди ден депутат от БСП от Пловдивския район попита къде са синдикатите. Синдикатите са на мястото си. Всички срещи, разговори, дискусии, декларации сме ги направили. Уведомили сме за проблема и парламентарната комисия по земеделие. Питам обаче представителите на народа - къде са, когато се приема бюджетът и когато е необходимо да се отделят много малко средства за изключително необходима за държавата агенция? Иначе не мога да разбера дали искаме да запазим тези специалисти, които са с изключително ниско заплащане, на минимална работна заплата. Проблемът сега е, че с това гражданско неподчинение хората са вече с по няколко дни самоотлъчка и могат да бъдат уволнени дисциплинарно.
- Протестиращите от трите плигона - в Поповица и Голям Чардак в Пловдивско, и Долни Дъбник в Плевенско - заявиха, че няма да стартират сезона на градушките.
- Те вече са блокирали сезона, който трябва да бъде открит на 25 април. Едните не работят от 7 април, другите - от 16 и от 19 април. За да се открие сезонът, на всеки полигон са необходими по 5-6 дни преди началото му, за да се изкара техниката, да се приемат ракетите. И трите полигона не са направили това. Гражданското неподчинение там продължава и на тези места няма да може да бъде открит сезонът. Хората са наясно, че с тази самоотлъчка по КТ могат да бъдат уволнени, но смятат, че и да се случи, едва ли ще бъде по-зле от условията, в които работят, и от възнагражденията, които вземат - чисто по 300-330 лева.
- При какво условие тези хора ще се съгласят да се върнат на работа?
- Единствено и само когато бъде осигурено те да работят по двама през нощта. Имаха условие и за повишаване на заплатите с 20%, но се отказаха от него. Новият директор спря съкращенията, защото видя, че ще е изключително трудно да се работи, ако се съкратят 100 човека. Беше извоювано и увеличение на заплатите с до 10%, но реално то ще е 5-6%. Това значи, че от 420 лв. заплатите ще станат до 440 лева. А голяма част от хората са със заеми и с тези ниски възнаграждения е много трудно да издържат семействата си. А гражданското неподчинение на трите полигона не се харесва на МЗХ.
- Нали беше обещана концепция за развитие - какво стана с нея?
- Казаха ни, че се готви такава концепция. Тя трябва да бъде приета от МС и да се направят законодателни промени. Има разчет, че тази агенция трябва да бъде преструктурирана и да стане държавно предприятие. Защото единствено с такъв правен статут земеделските производители могат да отделят такси за това, че са защитени от този риск. За да могат да се направят обаче тези законодателни промени, трябва да се обхване цялата обработваема земя. Това означава нови полигони, нови площадки и още работници. Директорът на агенцията преди ден ни предложи рамково споразумение, според което с новия сезон и с преструктурирането на предприятието служителите ще бъдат по трима. Но хората от "Борба с градушките" са лъгани много години. Много обещания са чули и после - нищо. Затова казах, че споразумение може да бъде подписано, само ако хората са съгласни. В момента се нарушава колективният трудов договор, защото в него е записано, че те трябва да бъдат по трима на площадка и задължитено по двама през нощта, за да могат ефективно и качествено да изпълняват задълженията си.
- Ще продължи ли гражданското неподчинение и ще се включат ли и хора от други райони?
- Хората от трите полигона ще продължат със своите твърди и справедливи искания. А работещите на останалите полигони заявиха, че ще започнат сезона, но в средата му или само след месец трудно биха издържали на този режим на работа. А това е много по-лошо. Затова сега се търсят алтернативни мерки, отколкото по средата на сезона да се окаже, че хората не могат да работят в този състав.
- Има ли пари за ракети?
- Засега има доставени ракети. Има ракети за започване на сезона, макар и неплатени на производителя.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ