20 Февруари 2020четвъртък01:29 ч.

400% е възвръщаемостта на инвестициите в космическата индустрия

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 428

България има огромен потенциал в космическата индустрия, не бива да смятаме, че тя е съществувала в миналото, тя съществува в момента. Това заяви Веселин Василев, изпълнителен директор на Индустриален клъстер "Аерокосмически технологии, изследвания и приложения". Според представените от него данни възвръщаемостта на инвестициите за бизнеса е в рамките на 400%.
Василев отбеляза, че България вече е асоцииран член на Европейската космическа агенция, която е независима агенция на европейските държави, в която членуват и страни като Канада и Швейцария. Тя е изпълнителният технологичен орган, който разпределя на година около 3,5 млрд. евро по търгове към индустрията, обясни Василев.
По думите му, това е бизнес нишата, която доскоро е била затворена за България. Като асоцииран член от тази година български фирми могат да участват в този пазар на големи научни проекти. България плаща за асоциираното си членство 1,2 млн. евро на година, като 90% от тази сума се връщат към българските фирми. Ние апелираме бизнесът да се включи активно, заяви Василев, допълвайки, че всички могат да участват в космическия бизнес. Европейските програми "Коперник" и "Галилео" задават перспективите за кандидатстване.
Василев заяви, че страната ни има две космически програми, което е огромен успех за България, и визира полетите на двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Той изтъкна още, че страната ни има разработени като технологии от преди 30 години иновациите, които сега се внедряват. Нека да помислим за това наследство, което може да се претвори лесно, апелира Василев.

 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ