13 Декември 2018четвъртък14:03 ч.

Истинските идиоти

/ брой: 74

автор:Боряна Костова

visibility 2304

Разни идиоти твърдят, че държавата се грижи за пенсионерите по-зле, отколкото за уличните кучета. Това е лъжа, тези хора са част от обществото ни, разгневи се социалният министър Ивайло Калфин в сутрешното предаване на БиТиВи в събота. Признавам: аз съм един от тия "идиоти". И държа на думите си за мизерния хал на възрастните, на какъвто съзнателно ги осъдиха "демократичните" правителства. Грозната истина може и да вбесява "левите" души в дясното управление на Борисов, но да се правим, че не я виждаме, не означава, че не съществува. А дали тя пречи на политическите им планове изобщо не ме интересува.
Най-успешният социален министър, както го нарича лидерът на АБВ Първанов, тия дни се похвали, че по негово настояване кабинетът отпуска 50 млн. лв. за великденски добавки на 60 на сто от пенсионерите. Причина за гордост обаче няма. По-скоро е повод за срам. Става дума за 1 262 000 души, които са на прага на оцеляването с до 300 лв. месечно. Това, че за двата големи християнски празника държавата им подхвърля по някой лев, не им създава битов комфорт. Повече поражда у тях обида и огорчение, че ги третират като просяци. Пенсионерите не щат милостиня, искат човешки пенсии. Защото от ден на ден се живее все по-зле. Разходите за ток, вода, отопление, данъци изяждат по-голямата част от жалките доходи на българите. А какво да кажем за 2/3 от възрастните, които изначално са запратени на дъното. И често пестят от важни за живота им лекарства, за да могат да си купят храна.
Калфин твърди, че пенсионерите са част от нашето общество. Сиреч, не са социално изключени. Важи ли това за възрастните, дето по цял ден си трошат краката из магазините, за да уцелят някоя нискокачествена "промоция", с която да си залъжат глада? Или за ония нещастници, работили някога престижни професии, чиито мизерни средства днес не им позволяват отопление и зиме мръзнат като кучета? Като семейството пенсионери от Пловдив (ветеринарен лекар и учителка), които плакаха в една телевизия, че продават маломерния си апартамент, за да си платят парното. Как да не се чувстват забравени от властта съсипаните от земеделски труд бабички и старци по селата, които още износват дрехи от времето на Тато и се радват, ако могат да си купят нови галоши. Тия хора ядат каквото си отгледат и опазят от крадци в двора и понякога си "глезят душата" със салам "кучешка радост "и фалшива лимонада. А нима министър Калфин не знае, че контейнерите за боклук са работно място не само за циганите? Оттам се снабдяват с "продукти" и бая пенсионери, включително с висше образование. Но отиват по тъмно - от срам. Познавам жена, бивш научен работник с две авторски книги, която е с пенсия 200 лв. и от немотия също го прави. А с доход като нейния са 25 на сто от пенсионерите. Това не е мизерия. Това е скотски живот! На тоя фон как ви изглеждат мераците на социалното министерство да си закупи луксозни автомобили за 720 000 лв.? Скандалната поръчка бе спряна едва след намеса на медиите.
Вярно, идиотското положение на пенсионерите не е от вчера. Макар приносът на Калфин да е забележителен. Най-напред Иван Костов ги одра, като смъкна старите пенсии наполовина - били неприлично високи. Отмени формулата бъдещите да зависят от личния избор на 3 от последните 10 години стаж като "вредна" останка от соца. Новата се оказа увита в целофан брадва за доходите. После въведоха някакви точки и тирета, които доизвадиха душата на хората. Дянков и Тотю Младенов цинично вкараха пенсиите във фризера и осигуриха грабежа на бизнеса, като смъкнаха осигуровките. Калфин, който претендира да е ляв министър в дясното правителство на Борисов, тури капака на издевателствата с една убийствена пенсионна реформа. НСИ признава, че едва 53% от хората в най-уязвимата възраст между 55 и 64 години работят. Около 25% от младежите са без препитание. Официално безработните у нас са 9,1%, но реално са двойно повече. С вдигането на стажа и възрастта за пенсиониране все по-малко хора ще получават пенсия. Бившият шеф на НОИ Христосков, Мика Зайкова и други експерти твърдят, че и додрапалите до нея ще са на същия хал, че и на по-лош от днешния. 
Спорът дали държавата се грижи по-малко за пенсионерите, отколкото за уличните кучета, е излишен. Ето два красноречиви примера. Според наредба на земеделското министерство от 2012 г. (министър Мирослав Найденов) общините ще отделят по 6,5 млн. лв. за изграждане на кучкарник. Включени са екстри като "стаи" от по 6 кв.м, вентилация, отопление, играчки. Общинарите във Велико Търново м.г. гласуваха пари за кучешки приют, достатъчни за детска градина. В решението се казва, че кучетата трябва да бъдат хранени всеки ден с месо, а при студено време храната им да се дава затоплена. Както се шегува съветник от БСП, липса само изискване да им се мери редовно кръвното. За да е по-пълна приликата със старчески дом.
Сами преценете кои са истинските идиоти в държавата.

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242