15 Декември 2018събота03:12 ч.

Протестиращи:

"По-добре кучета в Германия, отколкото пациенти тук"

Здравната система не работи, това е ясно, призна Борисова

/ брой: 148

автор:Аида Паникян

visibility 1039

"Ако до 10 дни правителството не даде ясен отговор, че ще лекува качествено нашите болни, ще обиколим всички представителства на европейски държави в София и ще поискаме политическо убежище в друга страна. Подложени сме на геноцид. По-добре да сме кучета в Германия и да ни гледат ветеринари, отколкото да сме пациенти в България." Това заяви вчера Иван Димитров, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.
Пациентските организации изразиха недоволство от въвеждането на делегираните бюджети в болниците. Протестът пред Министерския съвет бе организиран от Българския пациентски форум и бе подкрепен от лекарския и фармацевтичния съюз.
Не плащаме здравни осигуровки, за да влизат в излишък, държавата да изпълни поетите си ангажименти и да вкарва свежи пари в здравеопазването, а не да прехвърля средства на хартия от една сметка в друга, заяви председателят на пациентския форум Теодора Захариева. Според нея въвеждането на делегирани бюджети е "огромна крачка назад и обезсмисля здравния модел". Ако има делегирани бюджети, няма нужда от НЗОК, размерът на бюджета може да се разпределя от всеки служител на Министерството на финансите, смята Захариева.
Пред протестиращите здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова призна: "Здравната система не работи, това е ясно!" Тя излезе от заседанието на Министерския съвет, след като премиерът й разпоредил, за да чуе исканията на протестиращите и да им уреди среща с него, ако "много настояват за това".
Хората на площада връчиха на Борисова  декларация, с която изразяват категорично несъгласие с въвеждането на делегираните бюджети за болниците. Те не решават нито един проблем, но създават редица нови, ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците, пише в документа.
Системата трябва да бъде реформирана, каза Борисова. Ставало въпрос за цялото здравеопазване, а не за делегираните бюджети. Започваме с болниците -  реформа в специализациите, в извънболничната помощ, въвеждане на електронната карта, уточни тя. На въпроса на протестиращите кога ще се случи всичко това Борисова отговори: "Знаете ли, че диагностично свързаните групи Германия ги въвежда 10 години и й струват 30 млн. евро? Ние сме започнали подготвителния период."
Според пациентите обаче не са готови всички стандарти, например този за онкология. Няма да водя дебат, фръцна се Борисова, взе декларациите на протестиращите и се прибра.
Ще бъде сформирана работна група към НЗОК, която да изготви алтернативни предложения срещу въвеждането на делегираните бюджети в болниците, съобщи Теодора Захариева след срещата с премиера. За повече прозрачност в групата ще участват представители на пациентите, лекарите и фармацевтите.


Софийските пациенти не са тук, притесняват се "да не би да се случи нещо... Какво по-зле може да стане от това да умреш?" Така коментира протеста пациент с присаден бъбрек, дошъл в София заради недоволството си. Тук бяха и бъбречноболни на хемодиализа от Пазарджик.
"Протестираме, защото нито на пациентите, нито на лекарите се дава право на избор - налагат ни лечение с генерични имуносупресори, за които не дават информация. Не че сме против генериците, просто нямаме информация за тези лекарства", коментираха Заварин Балтаджиев и Николай Карагеоргиев от Велинград и Момчилград. И двамата от няколко месеца сами си купуват имуносупресорите. Стойността им стига до 800-900 лв. на месец. Ако организмът отхвърли присадения бъбрек, пациентът струва на държавата около 100 хил. лв., а разликата между предишните и сегашните лекарства е дневно по около лев, добавят двамата пациенти.Настояваме за отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, обясни пред ДУМА д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС. Той поясни, че тези 830 млн. лв. от резерва биха дали глътка въздух на болниците и на извънболничната помощ. "Това е геноцид, защото един болен, който има право по конституция да се лекува, не може заради сбъркано законодателство", обясняват ситуацията и лекари, и пациенти.


Ще се затварят болници, каза д-р Николай Болтаджиев, член на УС на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, след срещата с премиера Бойко Борисов в МС. По думите на Болтаджиев на срещата не е станало ясно дали ще отпадне въвеждането на делегираните бюджети, дали ще се плаща за болничната и доболничната помощ, както и на аптеките, нито какво ще стане с националната здравна карта.
Лекарите смятат, че НЗОК ще бъде излишна, ако се премине на бюджетно здравеопазване. Борисов заявил, че в момента се води правилна политика за преструктуриране на здравната система, твърдят участниците в срещата.
Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, обясни, че премиерът разпоредил проверка на търговете за трансплантациите и диализите.Лекарите от доболничната помощ в Пловдив съобщиха, че организират едночасов протест на обяд и среща-митинг в ДКЦ-1, с която подкрепят националния протест на лекари и пациенти в София. Шамански курсове ще проведе за своите служители управителят на ДКЦ-1 в Пловдив д-р Георги Кръстев, се разбра още вчера. Недофинансирането в здравеопазването е на път да изчерпи последните медицински средства за диагностициране на пациентите, затова ще прибегнем до гадаене на пъп или боб, аргументира се д-р Кръстев.

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243