20 Януари 2021сряда02:26 ч.

Нужен е рестарт

/ брой: 34

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1149

ЕС бил в лоша форма. До небивало прозрение стигнаха външните министри на страните основателки на общността, явно в опит да удържат юздите на запътилия се с все сила към пропастта европейски проект. Или по-скоро направиха твърде закъсняло признание. Това обикновените европейски граждани го знаят отдавна, защото чувстват на гърба си проблемите, които тресат общността, и неспособността на европейските лидери да се справят с предизвикателствата пред ЕС и да им осигурят спокоен живот.
Все повече европейци не вярват в европейския проект заради бюрократичния октопод, пуснал пипала във всяка сфера от живота им, и заради превърналата се в хронична липса на демократичност в ЕС. Властта е в ръцете на отбран елит и решенията, отнасящи се пряко до живота на европейците, се взимат някъде по високите етажи на Брюксел, без никаква отчетност пред гласоподавателите. Нищо чудно, преди време във връзка с ТТИП еврокомисарката Малмстрьом каза в прав текст, че нея европейските граждани не са я избирали и тя не е длъжна да се съобразява с техните желания.
На фона на тези настроения не секват призивите за по-тесен съюз, които звучат все по-неадекватно. Но пък ние отдавна сме приели, че европейските политици живеят в имагинерна реалност. То не са призиви за общо финансово министерство на еврозоната, за обща европейска прокуратура...
Каква по-тясна интеграция, какъв съюз въобще, след като общността се намира в такава тотална безпътица, та реши и да продаде душата си на Турция, за да се справи с мигрантското цунами? И какво означава ЕС на няколко скорости, за какъвто нееднократно се чуват призиви? Къде отиде идеята за съюз на равноправни държави?
Днес ЕС е на много скорости - разделението между властния Запад и раболепния Изток е факт, Северът богатее, а Югът обеднява. В пълен ход е дезинтеграцията. Равенството и интеграцията в името на благоденствието на европейските граждани са химера.
От коя скорост е България ли? Ние сме на задна. Нашата еврореалност се изчерпва с усвояването на еврофондовете за строеж на пътища. По-висши идеи в мозъците на нашите управници трудно виреят.
Какво да се прави, скубят косите си европейските политици. Какво правим с компютъра, когато забие? Рестартираме го. Това трябва да направят и европейските лидери, ако не искат да погребат завинаги идеята за европейския проект.
А дали бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще покаже на обикновените европейци, че демокрацията, но не на думи, е осъществима в Европа, предстои да разберем. Надеждите са големи, а тези, които ще се опитат да задушат процеса - много.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ