14 Април 2021сряда02:55 ч.

Бизнесът:

Държавата неглижира реформите в енергетиката

Работодателите подновяват натиска си, не казват ще има ли нови протести

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 86

Бизнесът смята, че е налице пълно неглижиране на споразумението с работодателските организации по отношение на реформите в енергетиката, което налага общи действия на индустрията с цел подновяване на диалога с институциите и решаване на проблемите. Национално представителните работодателски организации възобновяват общите си действия за реформи в енергетиката. Това съобщиха вчера от Българската стопанска камара (БСК), където в сряда вечерта е имало среща между ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), БСК, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), КРИБ, Браншовата асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската минно-геоложка камара, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и други.
На срещата било констатирано, че въпреки поетите ангажименти до момента институциите не са предоставили правителствен проект на пътна карта за реформи в енергетиката. Няма и анализ на изграждането и дейността на ВЕИ по отношение на спазването на законовите процедури. Няма и решение за включване на добавка "Задължение към обществото" и към цените на електроенергията за износ за страни, нечленуващи в ЕС. Не е изработен и анализ на методологията за ценообразуване, използвана от КЕВР, и систематизиране на необходимата промяна в методиката и законодателството.
Според бизнеса е изпълнена само една от предложените от организациите мерки - забраната за изкупуване по преференциални цени на електроенергия от биомаса от обекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2016 година.
Мерките бяха набелязани през миналата година след неколкократни протести на бизнеса. На среща през септември в Министерския съвет между премиера, енергийния министър, вицепремиера Томислав Дончев и представителите на работодателските организации дори беше решено техни представители да влязат в бордовете на държавните енергийни дружества.
На срещата в сряда е направен предварителен план за общи действия, който предстои да бъде оповестен и поетапно изпълняван, съобщиха още от БСК, но не уточниха планират ли се нови протести. Обсъдени са и нови идеи за преодоляване на проблемите в енергетиката, които да бъдат представени на вниманието на институциите.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ