24 Октомври 2020събота18:36 ч.

1 млн. лв. за млади учени - в неизвестност

От 2017 г. циклотрон в БАН ще произвежда изотопи за диагностика на 25 000 онкоболни

/ брой: 9

автор:Велиана Христова

visibility 414

В последните дни на 2015 г. дадохме 3 млн. лв. на БАН за младите учени, за да могат те да попадат в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните. Това съобщи вчера образователният министър проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.
Предоставените пари са имали добър отзвук и е имало дори събрание с младите учени по този повод, допълни Танев. Такова събиране с младите председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров наистина е направил на 7 януари, личи от сайта на академията. За младите учени вече е обявена програма за подпомагане, в която те ще участват чрез конкурс, но за обща сума... 2 млн. лв. Къде се губят останалите 1 млн. лв., които по думите на Танев са дадени целево от МОН, не е известно.       
За въпросните 2 млн. лв. младите учени ще може да кандидатстват с проекти - всеки за по 10 хил. лв. Това означава, че 200 начинаещи изследователи може да се възползват от нея. Още на 10 декември м.г. министър Танев и акад. Воденичаров подписаха споразумение за програмата, в която могат да кандидатстват и докторанти заедно с научните си ръководители. Срокът за кандидатстване е до 19 февруари.
Министър Танев присъства вчера на приемането на апаратура за най-големия на Балканите ускорител на частици (циклотрон), който се изгражда в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Новата апаратура ще бъде поместена в нова сграда, за да може със съоръжението да се произвеждат изотопи за диагностика на онкозаболявания, които до момента се внасят основно от Унгария, обясни директорът на института доц. Димитър Тонев. За тези изотопи страната ни дава по 8 млн. лева годишно, но ефективността е ниска, понеже периодът им на полуразпад е около 110 мин., обясни той.
 Сега изотопи за най-модерното изследване с ПЕТ скенер се произвеждат в два малки циклотрона в университетските болници "Александровска" в София и "Св. Марина" във Варна, но те задоволяват само собствените им потребности - около 3-4 хиляди пациенти. Според Тонев новият циклотрон ще даде възможност всички онкоболни у нас да се възползват от процедури с изотопи, досега около 16 000 българи са оставали без достъп до тях за диагностика и лечение. Намеренията са България да стане регионален център, обслужващ и Северна Гърция, Македония и Сърбия, посочи доц. Тонев. В новото съоръжение ще има лаборатории за изследвания в областта на химията, физиката, биологията и радиофармацията. Очаква се производството на изотопи да започне от началото на 2017 г. Проектът за изграждане на циклотрона е от 2012 г. Досега Американският департамент по енергетика е дал за него 3 млн. долара според посолството на САЩ у нас той ще произвежда 25 000 дози с изотопи годишно. За циклотрона са инвестирани и 2 млн. долара от АЕЦ "Козлодуй", както и 1 млн. долара от МОН.
Според министър Тодор Танев с новото съоръжение ще може да се обучават докторанти и млади учени, а също - практикуващи медици.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ