13 Ноември 2018вторник22:10 ч.

1 млн. лв. за млади учени - в неизвестност

От 2017 г. циклотрон в БАН ще произвежда изотопи за диагностика на 25 000 онкоболни

/ брой: 9

автор:Велиана Христова

visibility 1028

В последните дни на 2015 г. дадохме 3 млн. лв. на БАН за младите учени, за да могат те да попадат в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните. Това съобщи вчера образователният министър проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.
Предоставените пари са имали добър отзвук и е имало дори събрание с младите учени по този повод, допълни Танев. Такова събиране с младите председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров наистина е направил на 7 януари, личи от сайта на академията. За младите учени вече е обявена програма за подпомагане, в която те ще участват чрез конкурс, но за обща сума... 2 млн. лв. Къде се губят останалите 1 млн. лв., които по думите на Танев са дадени целево от МОН, не е известно.       
За въпросните 2 млн. лв. младите учени ще може да кандидатстват с проекти - всеки за по 10 хил. лв. Това означава, че 200 начинаещи изследователи може да се възползват от нея. Още на 10 декември м.г. министър Танев и акад. Воденичаров подписаха споразумение за програмата, в която могат да кандидатстват и докторанти заедно с научните си ръководители. Срокът за кандидатстване е до 19 февруари.
Министър Танев присъства вчера на приемането на апаратура за най-големия на Балканите ускорител на частици (циклотрон), който се изгражда в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Новата апаратура ще бъде поместена в нова сграда, за да може със съоръжението да се произвеждат изотопи за диагностика на онкозаболявания, които до момента се внасят основно от Унгария, обясни директорът на института доц. Димитър Тонев. За тези изотопи страната ни дава по 8 млн. лева годишно, но ефективността е ниска, понеже периодът им на полуразпад е около 110 мин., обясни той.
 Сега изотопи за най-модерното изследване с ПЕТ скенер се произвеждат в два малки циклотрона в университетските болници "Александровска" в София и "Св. Марина" във Варна, но те задоволяват само собствените им потребности - около 3-4 хиляди пациенти. Според Тонев новият циклотрон ще даде възможност всички онкоболни у нас да се възползват от процедури с изотопи, досега около 16 000 българи са оставали без достъп до тях за диагностика и лечение. Намеренията са България да стане регионален център, обслужващ и Северна Гърция, Македония и Сърбия, посочи доц. Тонев. В новото съоръжение ще има лаборатории за изследвания в областта на химията, физиката, биологията и радиофармацията. Очаква се производството на изотопи да започне от началото на 2017 г. Проектът за изграждане на циклотрона е от 2012 г. Досега Американският департамент по енергетика е дал за него 3 млн. долара според посолството на САЩ у нас той ще произвежда 25 000 дози с изотопи годишно. За циклотрона са инвестирани и 2 млн. долара от АЕЦ "Козлодуй", както и 1 млн. долара от МОН.
Според министър Тодор Танев с новото съоръжение ще може да се обучават докторанти и млади учени, а също - практикуващи медици.

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

2,8 млрд. лв. трябват за нови газопроводи

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 221

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 221

Израел и Палестина отново размениха удари

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 221

Кратки новини

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 10

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 7

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 9

/ брой: 221

Губим милиарди от картела при горивата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 7

/ брой: 221