18 Февруари 2019понеделник12:11 ч.

1 млн. лв. за млади учени - в неизвестност

От 2017 г. циклотрон в БАН ще произвежда изотопи за диагностика на 25 000 онкоболни

/ брой: 9

автор:Велиана Христова

visibility 9

В последните дни на 2015 г. дадохме 3 млн. лв. на БАН за младите учени, за да могат те да попадат в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните. Това съобщи вчера образователният министър проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.
Предоставените пари са имали добър отзвук и е имало дори събрание с младите учени по този повод, допълни Танев. Такова събиране с младите председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров наистина е направил на 7 януари, личи от сайта на академията. За младите учени вече е обявена програма за подпомагане, в която те ще участват чрез конкурс, но за обща сума... 2 млн. лв. Къде се губят останалите 1 млн. лв., които по думите на Танев са дадени целево от МОН, не е известно.       
За въпросните 2 млн. лв. младите учени ще може да кандидатстват с проекти - всеки за по 10 хил. лв. Това означава, че 200 начинаещи изследователи може да се възползват от нея. Още на 10 декември м.г. министър Танев и акад. Воденичаров подписаха споразумение за програмата, в която могат да кандидатстват и докторанти заедно с научните си ръководители. Срокът за кандидатстване е до 19 февруари.
Министър Танев присъства вчера на приемането на апаратура за най-големия на Балканите ускорител на частици (циклотрон), който се изгражда в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Новата апаратура ще бъде поместена в нова сграда, за да може със съоръжението да се произвеждат изотопи за диагностика на онкозаболявания, които до момента се внасят основно от Унгария, обясни директорът на института доц. Димитър Тонев. За тези изотопи страната ни дава по 8 млн. лева годишно, но ефективността е ниска, понеже периодът им на полуразпад е около 110 мин., обясни той.
 Сега изотопи за най-модерното изследване с ПЕТ скенер се произвеждат в два малки циклотрона в университетските болници "Александровска" в София и "Св. Марина" във Варна, но те задоволяват само собствените им потребности - около 3-4 хиляди пациенти. Според Тонев новият циклотрон ще даде възможност всички онкоболни у нас да се възползват от процедури с изотопи, досега около 16 000 българи са оставали без достъп до тях за диагностика и лечение. Намеренията са България да стане регионален център, обслужващ и Северна Гърция, Македония и Сърбия, посочи доц. Тонев. В новото съоръжение ще има лаборатории за изследвания в областта на химията, физиката, биологията и радиофармацията. Очаква се производството на изотопи да започне от началото на 2017 г. Проектът за изграждане на циклотрона е от 2012 г. Досега Американският департамент по енергетика е дал за него 3 млн. долара според посолството на САЩ у нас той ще произвежда 25 000 дози с изотопи годишно. За циклотрона са инвестирани и 2 млн. долара от АЕЦ "Козлодуй", както и 1 млн. долара от МОН.
Според министър Тодор Танев с новото съоръжение ще може да се обучават докторанти и млади учени, а също - практикуващи медици.

Първан Симеонов: ГЕРБ си вкараха куриозен автогол

автор:Дума

visibility 15

След спешна среща с Борисов: ГЕРБ връщат преференциите

автор:Дума

visibility 92

Програма на телевизия БСТВ до 24 февруари

автор:Дума

visibility 212

100 тона месо гние край Войводиново

автор:Дума

visibility 87

10 оферти за строеж на "Струма" през дефилето

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 33

Само 14,5% от жилищата у нас са застраховани

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 33

До 3% се увеличи инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 33

Пореден тормоз за бизнеса

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 33

Гръцките фермери пак готвят блокади

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 33

ВМРО-ДПМНЕ предложи жена за кандидат-президент

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 33

НАТО уважава неутралността на Сърбия

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 33

Тръмп: Европа да си прибере джихадистите

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 33

Нашите управници ни заблуждават с митове

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 33

Персоналната държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 284

/ брой: 33

Някаква се самозапалила, много важно!

автор:Константин Иванов

visibility 256

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 33