14 Май 2021петък23:41 ч.

Интервю

Ген.-лейт. Георги Иванов:

Светът ще разбере, че конфронтацията ще го унищожи

Нашите учени не разрушиха това, което разрушиха политиците ни, казва първият български космонавт

/ брой: 176

автор:Велиана Христова

visibility 1807

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. През 1964 г.завършва Висшето народно военно-въздушно училище "Георги Бенковски". Пилот І клас. През 1984 г. става д-р на физ. науки. Той е Герой на НР България, Герой на СССР, носител на орден "Стара планина" и др. На 1 март 1978 г. е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 10 април 1979 г. лети на борда на космическия кораб "Союз-33" с руския космонавт Николай Рукавишников. Депутат от БСП в VІІ Велико Народно събрание. След 1990 г. е съосновател на авиокомпания "Ер София" за товарни превози.


- Много космически юбилеи се събират тази година, но все пак личният юбилей е най-важен за човека. Как се чувстваш на 75?
- Мои са годинките 75 и на толкова се чувствам. Но това не е юбилей, това е полукръгла годишнина. Както и да го измервам, това е три четвърт век. Не е малко.
- Имаш ли си сега занимание или хоби, с което да ти е приятно да се занимаваш?
- Всичко, с което се занимава човек, трябва да му е приятно. И работата особено. За съжаление сега авиация вече нямаме, защото с влизането в ЕС всички авиокомпании с товарни самолети АН-12 бяха закрити. Мъчихме се, както много фирми в България, да ходим изправени по дъното. А що се отнася до хобито, то е старо, защото го практикувам още от юноша - пчеларството. То е полезно занимание и ми носи радост и душевен мир. Пчелните семейства са образец за организация на общество.
- Преди обучавахте и летци, тези курсове съвсем ли ги прекратихте?
- Обедняването на България означава и обедняване на децата, които желаят да станат летци. Те не могат да си платят разходите за такова първоначално обучение. Останаха няколко фирми за обучение в България, но и тяхната дейност е на границата на възможното.
- А подготовката на професионални летци на какво равнище е сега, имам предвид висшето образование? Защото ако няма летци, няма как да имаме и друг космонавт някога.
- Летателното училище беше едно - ВНВВУ "Георги Бенковски". Направиха от него някакъв факултет, не знам даже колко летци обучават в момента. За миналата година мисля, че имаха около 8, а за тази година не съм наясно. А днес, за да лети човек в Космоса, не е задължително да бъде летец. Летят и учени, специалисти, летят и туристи, ако съберат парите по сегашната тарифа, която е 50-60 млн. евро или долара за туристически полет до Международната космическа станция.
- Българчетата днес вече не казват, както някога, "искам да стана космонавт". А в същото време, когато правите с фондация "Еврика" конкурси и състезания, свързани с Космоса, интересът е голям?
- Наистина има много голям интерес у децата и от страната, и от София. Училищата се интересуват от такива конкурси, децата участват в тях с желание. "Еврика" има вече традиции в това отношение, които са на повече от 15-16 години - децата рисуват картини, свързани с Космоса, създават космически кораби, модели на станции на Луната и на Марс, има дори проекти за изследване на такива сложни обекти от Космоса като черните дупки. Изобщо интересува ги Вселената. И това е добре. И все пак това е капка в морето. Няма ги кръжоците в училище, регионалните клубове по моторно и безмоторно летене, през които сме минали всички пилоти от моето и не само от моето поколение. Като в "черна дупка" потъна в небитието огромната материална база за извънкласната дейност на децата.
- Тази година имаше юбилей на съвместния съветско-американски полет на "Союз-Аполо", който бе през 1975 г.
- Всъщност командирът на полета от съветска страна - Алексей Леонов, има два юбилея тази година. Единият е първото излизане на човек в открития Космос през месец март 1965 г. Вторият е 40-ата годишнина от полета на "Союз-Аполо" през 1975 г., когато двамата с Валерий Кубасов бяха екипажът от СССР, а на "Аполо" екипажът бяха Том Стафорд, Доналд Слейтън и Венс Бранд. Петимата се съединиха на околоземна орбита, излитайки от два различни континента. Това бе едно голямо, изключително постижение на 70-те години на миналия век, в разгара на Студената война. Тук му е мястото да кажа, че Космосът трябва да бъде използван именно за такива цели - за мира, сътрудничеството, науката в полза на човечеството. Това събитие постави началото и на други международни полети като програмата "Интеркосмос" например, която започна само 2 години след съвместния полет "Союз-Аполо". След това продължиха международните космически полети първо на станцията "Мир", след това - на Международната космическа станция, която и в момента е на орбита около Земята. На нея работят и руски, и американски, европейски и азиатски космонавти и астронавти.
- Насред днешната Студена война ми изглежда малко вероятно да се повтори нова съвместна космическа програма.
- Тя съществува, съвместната програма. Между другото Международната космическа станция се поддържа основно от Русия, от руските космически кораби "Союз" и товарните "Прогрес". И частни фирми - от Европа и САЩ, създават товарни кораби, но те все още имат много малък процент на участие.
- А Китай?
- Китай е много сериозна космическа сила. Още в началото на този век те изстреляха своя първи тайконавт, сега вече имат общо 10 тайконавта, сред които две жени. И вероятно в много скоро време ще създадат и своя собствена космическа станция на орбита около Земята. Китай планира и други полети - до Луната, до Марс. А за международното сътрудничество бих допълнил, че в началото на 80-те години и Алексей Леонов, и Том Стафорд станаха инициатори на създаването на Асоциацията на участниците в космически полети (АУКП). Тя също има юбилей тази година. Създадохме я през 1985 г. в Париж. И оттогава досега тя съществува, като всяка година прави своите конгреси. Събираме се с американските, с китайските, с японските колеги, участват всички европейци, които са летели в Космоса. Миналата година например конгресът беше в Китай, тази година ще бъде в Швеция. През 1988 г. в България се проведе ІV Конгрес на АУКП. Беше добър конгрес, който се помни.
Целите на асоциацията са основно грижата за безопасността на космическите полети, опазването на нашата малка планета Земя и нейното бъдеще - това обсъждаме на конгресите. Изследваме също многото проблеми, които може да възникнат при среща на Земята с астероиди или други небесни тела, как да се действа в такива случаи.
- Как ще коментираш откровено русофобския натиск от страна на властта у нас и на послушните медии за Русия да не се говори нищо или да се говори само лошо?
- Абсолютно неправилна политика, и то не на българския народ, а на българските управляващи, макар и не всички, които играят ролята на малки ястребчета, без да имат някакво влияние по света. А са послушковци на някои по-големи явно корпоративни интереси. Когато ходя из страната, виждам, че хората мислят същото като мен. Те също се отнасят негативно към тази изкуствена изолация на България от Русия. От която България само губи. От санкциите срещу Русия губи българското стопанство, както винаги сме били губещи, когато сме ставали съюзници на чужди интереси. Да не повтаряме историята от Първата световна война, от Втората световна война, изглежда не се учим от миналия опит.
- Ти често общуваш с руски космонавти, имаш ли усещането, че руснаците ни намразиха, както казват мнозина българи?
- Няма такова нещо. И обикновените руснаци, и горе по върховете на властта им добре разбират, че българският народ се отнася много добре и братски към руския народ. Но е под натиска на тази политика, която водят сега нашите управници. А от нея само загуби - и туристи не идват толкова много като преди години, намаляха и покупките на жилища от руснаци. Т.е. това са загуби на инвестиции за българската икономика.
- Преди 40 години съвместният полет и сътрудничеството са се случили благодарение на политиците и от двете страни. В момента като че ли нямаме политици с мозък в главата си?
- Тогава и президентът на САЩ Никсън е разбрал, че не може да се отива към конфронтация, тъй като при един сблъсък ще загине целият свят. Оставаме с надеждата, че и днешният президент може да се поучи от историята и да прояви същия разум. И в България имаме примери - цар Борис не допуска участие на български войници срещу Русия. Вероятно и сега има политици, които мислят с главите си, но или не могат, или не знаят как да реагират, или се страхуват да не нарушат личния си комфорт. А това е пагубно за нацията ни. Не може младежите в България да нямат перспектива и мотивация да живеят и работят в родината си. Боли ме сърцето за децата. Официалната статистика сочи, че процентът на неграмотните е по-голям от този през 40-те години на миналия век и че днес повече от 40% от младежите не желаят да учат и да работят. Ето това трябва да обсъждат и да решават нашите народни представители, защото това са две-три загубени поколения. Трябва в дневния им ред да влезе и това как тези деца, които с много труд и лишения завършиха в чужбина, да се върнат и да работят в България.
Непрекъснато мисля за безумната цена, която плаща целият български народ за т.нар. демокрация. Днес можеш да говориш каквото си искаш, да плюеш всички институции публично, да охулиш безнаказано всекиго, когото поискаш. Е, и какво от това? Живеем ли по-добре материално, станахме ли по-добри, по-духовни? Сбъркан български преход, за разлика от Полша, Чехия, Румъния. У нас няма защита на националните интереси, няма защита на произведеното в България. Унищожихме развита лека и тежка промишленост, като я продадохме за жълти стотинки, ликвидирахме високопроизводително селско стопанство и загубихме големи пазари. Няма я добрата българска медицина със задължителната профилактика и истинските домашни лекари. Затова се нареждаме на едно от първите места в света по смъртност на деца и починали от инсулт и инфаркт.
Живял съм през 40-те години на миналия век небогато, но не помня гладни деца и хора, които в кофите за боклук да търсят препитанието си. Не може учител, който е обучил за 30-40 години хиляди деца, да получава мизерна пенсия, с която да не може да си плати данъците, а тегли заем. Не е справедливо и за пенсионерите първа категория (миньори, летци, водолази), които получават "тавана" на пенсиите, а всъщност те получават половината от това, за което са платили, не само с парични вноски, но и със здравето си.
Един голям европейски лидер директно го каза - в ЕС всички сме равни, но някои са по-равни!
- Черноглед ли си, като виждаш състоянието на България, обедняването на хората?
- Аз съм умерен оптимист, макар че ние се сравняваме със съседна Гърция, където станаха много интересни, бих казал световни събития. Но в края на 80-те и началото на 90-те години България имаше два пъти по-мощна икономика от Гърция, а сега каква е разликата? Гърция има пет пъти по-мощна икономика от България. Е, какво сравняваме? Несравнимото. Това са фактите. Но виждам, че в България земята в края на 90-те години беше необработваема на 80-90 процента, а сега започва да се обработва повече, може би повече от 40-50 процента. Което е добре. Ако се върнем в историята, ще видим, че България и след Първата, и след Втората световна война е излязла от тогавашните кризи със селско стопанство. Засега имаме и условията за туризъм, но и той куца - не е гръцкият туризъм, не е турският. И тука държавата отново я няма.
Вече споменах, че по принцип съм умерен оптимист, но все още вярвам, че ще се намерят млади българи, които да изведат страната ни от тази дупка, защото нашият народ през вековете е доказал, че има огромен потенциал.
- Нали казват, че държавата е лош стопанин и лош мениджър?
- Силните държави, със силни икономики, държат основните икономически стожери - енергетика, комуникации, мощните корпорации си ги държат в държавата, а не ги разпродават на чужди "инвеститори".
- Понеже сме в разгара на лятото, насред жегите, да си спомним, че именно космическата наука може да ни каже какво се случва с климата и какво трябва да се прави. България има двама космонавти, защото имаше силна космическа наука. Според теб тя опазила ли е силата си, след като държавата й нанася само удари?
- За науката могат да се кажат много добри неща. Нашите учени от БАН също получават добри резултати от космическите изследвания, но изводите на науката трябва да достигнат и до политиците. А политиците са горе, много високо и далеко от проблемите. Науката ни се запазва благодарение на традициите и на самоотвержената работа на нашите учени, които според мен са герои, че оцеляха в тези години и продължават да работят. Разработват научни програми и с американски, и с руски колеги, и сега българска космическа апаратура лети на Международната космическа станция. Те не разрушиха това, което разрушиха политиците и държавната им политика. Но с риск да се повторя, искам да кажа, че все още вярвам в доброто бъдеще на народа ни.


 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ