23 Ноември 2020понеделник19:09 ч.

Синдикати и бизнес на общ протест в сряда

В протестните шествия ще се включат 1000 фирми от близо 30 града, работодателите поискаха ново отлагане на цената на тока - от януари 216 г.

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 1201

Мащабен протест срещу цената на тока планират четирите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Този път към протеста ще се присъединят и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".
Протестът ще започне на 29 юли пред Министерския съвет и президентството в столицата и са предвидени шествия по улиците на града. По думите на изпълнителния директор на КРИБ Евгени Иванов действията им "ще затворят София и България". Протестни шествия на представители на различни индустрии ще има в близо 30 града, като очакванията са да се присъединят над 1000 предприятия.
При предишния протест на бизнеса на 26 юни организациите предупредиха, че ще ограничат потреблението на електричество и това може да окаже много сериозно отражение върху електроенергийната система в страната. Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче не показаха наличие на заплаха за системата. До петък (31 юли) се очаква крайното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно увеличението в цената на тока. Новият протест ще се случи само месец след първия протест на бизнеса у нас, на който 1100 предприятия излязоха в едночасова стачка срещу готвеното от регулатора поскъпване на електроенергията.
До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В техния призив за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". И още - "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".
Ново отлагане в поскъпването на тока поискаха вчера работодателите. Искаме отлагане на новото ценово решение за електроенергията за 1 януари 2016 г., заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.
Неизбежен е скокът на цените на стоки и услуги на вътрешния пазар, както и съкращаването на персонала при увеличение на цената на тока, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той допълва, че най-вероятно ще има ограничения в заплащанията на предприятия, които работят за външните пазари.
Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК представиха общата си позиция за планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.
Действията на някои хора в парламента обърнаха колата, оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно, заяви Евгений Иванов от КРИБ. В системата на енергетиката има мафия, подчерта той. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор, каза Иванов.
През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха - в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса, посочи Добрин Иванов от АИКБ. Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август т.г., допълни той.
Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите, уточни той.
 

Здравният министър поиска локдаун за три седмици

автор:Дума

visibility 316

България е на 11-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

автор:Дума

visibility 92

На "Промахон" проверяват всички шофьори с бързи тестове

автор:Дума

visibility 84

От 2021 богатите в Русия с по-големи данъци

автор:Дума

visibility 99

Властта оскъпи бързите кредити

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 223

Парламентът одобри 10-годишна давност за дългове

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 223

Проучване: Пакетираните сандвичи са пълни с химия

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ОТ 2021 г.: До 6 месеца без виза във Великобритания

автор:Дума

visibility 117

СЗО:Има спад на заболеваемостта от Covid-19 в ЕС

автор:Дума

visibility 130

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 178

Носталгията като бъдеще

автор:Христо Георгиев

visibility 356

/ брой: 223

За концесиите вината е на властта, не на фирмите

автор:Велиана Христова

visibility 475

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ