02 Декември 2020сряда15:33 ч.

Хлябът на нашето страдание...

/ брой: 167

visibility 28

Георги Н. Николов

Като прашинки, залутани в диплите на битието, са героите на Динко Динков в новата му книга "Уморен" (изд. "Либра скорп", Бургас). Персонажите, населяващи краткия разказен сборник, са част от социалната низина у нас. И олицетворяват понятието за малкия човек в литературата ни днес. Неудачници, наркомани, забравени от Бога селски люде... Рибари, които влажната лапа на морето след миг ще прати в дълбините, болни хора и други още страдалци си дават среща по страниците на творбата. Митарствата, на които са подложени, провокират по ненатрапчив, ала философски начин съзнанието на читателя. Защото споделеното от Динко е всъщност проекция на грубата реалност. Тя ни съпътства неотменно по повелите на живота. Енигматично забулен от героите в сивотата на повтарящи се, жалки ритуали. Целящи да осигурят насъщния хляб и физическото им оцеляване в орис, изхвърлила от олтара на ценностите си бивши илюзии. Най-вече: за промяна към по-добро, за сигурност и видно място сред обществото. Но нима Васил Шаблата, дядо Калю, Койчо Русев, Еньо и Рада, Христо, Иван и останалите са "излишни" наши съвременници? Безволни уж обитатели на отредените им дни. Прилични на галерия от сенки под негостоприемно слънце, осветяващо пътя им към безпаметната вечност? Разбира се, не.
Всеки, върху емоционалната палитра на разказа, е скулптиран от автора в запомняща се индивидуалност. Груба, объхтана от предизвикателствата на една или друга ситуация, а често и хвърлена в лапите на явна безизходност. Но по своему борбена и мъдра. Протестираща срещу иронията на съдбата и търсеща нови житейски бразди. Незабравяща поуките на историята във вододела "преди" и "сега". Чрез които отново ще покълне преди неумолимата среща с вечността. Финалната развръзка в разказите често загърбва очакваните от нас изводи и поуки. Психологическата мотивация на героите се измества в кодовете на митичното, иреалното, баладичното. Там намират покой или жадувано бягство в други измерения. Материализират подсъзнателните си копнежи и съзиждат наяве реалността на страшни сънища. Така в "Уморен" всички те почиват върху многопластови внушения. Съградени между съвременните разбирания за добро и зло. За смисъла да се живее в мир със себе си и с околните така, че факелът на хармоничното общение да не загасне в идните поколения.
Понякога Динков предпочита "аз" повествованието. Особено когато композира в "Състезанието" реквием за близък човек, отнет му от морето по време на дълбоководно гмуркане. Самото море за автора е повече от природен феномен. Символ на гневна ласка, връщаща на брега разбити лодки и спомена за нечий близък. И едновременно - спокойна красота. Обречена на вечност, за разлика от тленното множество на планетата. И друг разказ искам непременно да откроя - "Черна черква". Преподавателят по история Юсуф е скрит радикален ислямист. Всички опити да омаловажи българското минало, да го направи незначително и безцветно срещат яростния отпор на учениците Йово и Яна. Свещената му война завършва с взривена в класната стая бомба. Сцената с жертвите и плискащата се кръв е апокалиптична. Сбогуващите се пред смъртта млади хора, както в народната песен "Даваш ли, даваш, балканджи Йово", се превръщат в гневно отрицание на безумията. В символ на вярата и националния стоицизъм.
Самият сборник "Уморен" ни кани към размисъл - кои сме и какви искаме да бъдем. Към какво се стремим и най-вече - защо.
 

32 спасени и двама изчезнали край остров Лесбос

автор:Дума

visibility 0

Със 182 млн. лв. финансират мерки срещу пандемията

автор:Дума

visibility 42

Домовете в Куделин и Говежда ще бъдат закрити

автор:Дума

visibility 84

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 68

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 137

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 196

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 154

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 541

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 613

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 370

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 203

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ