13 Ноември 2018вторник22:17 ч.

Драгомир Шопов получи наградата "Георги Джагаров"

Паметна вечер, посветена на 90-годишнината на изтъкнатия поет, се проведе в Славянското дружество

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 745

Тържествена вечер, посветена на 90- годишнината от рождението на изтъкнатия поет, драматург и общественик Георги Джагаров, организирана от Съюза на българските писатели под патронажа на Министерството на културата, се състоя във вторник в залата на Славянското дружество в България.
Събитието уважиха съпругата на поета Цвета Джагарова, брат му Стефан Джагаров, близки родственици, общественици и писатели. Председателят на СБП Боян Ангелов откри вечерта и благодари на министър Вежди Рашидов за финансовата подкрепа на НФ "Култура" при издаването на сборника с избрани творби на Джагаров "Птици пеят" (изд. "Български писател").
Мариана Бояджиева, депутат от парламентарната група на "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ", поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на Михаил Миков, председател на БСП. Прочетено бе приветствие и от името на Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии.
Програмата продължи с рецитал по стихове на Георги Джагаров, прочетени от Боян Ангелов и предходни носители на наградата "Георги Джагаров" - поетите Минчо Минчев, Надя Попова, Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Христо Ганов. Малко познато стихотворение от Джагаров прочете писателят Петър Велчев. Христо Ганов, съставител и редактор на "Птици пеят", благодари също на МК, на изпълнителния директор на Националния фонд "Култура" Борислав Геронтиев, както и на писателя Димитър Томов за оказаното съдействие при отпечатването на книгата.
Тазгодишният носител на Националната литературна награда на СБП "Георги Джагаров" - поетът и публицистът Драгомир Шопов, който получи специален плакет на писателския съюз, почетен диплом и парична премия, също прочете две стихотворения на Джагаров и в словото си изтъкна значението на този изключителен български поет за съвременната ни литература.
 

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

2,8 млрд. лв. трябват за нови газопроводи

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 221

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 221

Израел и Палестина отново размениха удари

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 221

Кратки новини

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 10

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 7

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 9

/ брой: 221

Губим милиарди от картела при горивата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 7

/ брой: 221