28 Октомври 2020сряда08:48 ч.

Позиция

7 учени получиха български "Нобел"

Нито един политик не уважи връчването на престижните награди "Питагор" за научни постижения

/ брой: 139

автор:Велиана Христова

visibility 2270

За седми път път тази година Министерството на образованието и науката връчи националните награди "Питагор" - за съществен принос за развитието на науката в периода 2013-2014 г. В четвъртък вечерта на специална церемония в столичния хотел "Балкан" министър Тодор Танев връчи престижното отличие на седем български изследователи със съществени научни постижения в последната година. За тазгодишното издание на наградите в МОН са постъпили кандидатурите на над 40 учени от научни институти и висши училища в страната.
 Осемчленно компетентно жури от наши видни учени е оценило постиженията на номинираните. Тази година "Питагор" бе присъдена в седем категории - голяма награда за млад учен, голяма награда за успешен ръководител на международни проекти и награди за утвърден учен в областта на: природните науки и математиката, обществените и хуманитарните науки, биомедицинските и техническите науки. Призьорите в първите две категории по традиция получиха статуетка, изработена от Вежди Рашидов. Двете големи награди са съпроводени с по 10 000 лв., останалите - с по 5000. От наградените учени четирима са от БАН, двама от Софийския университет и един от Медицинския университет в София. Голяма награда за цялостен принос в науката тази година МОН не е предвидило. 
Годишните награди за наука са едно от малкото събития у нас, които са признание за усилията на родните ни учени в трудни за безпаричната наука години. Тя е не просто един от най-слабо финансираните сектори у нас, но и най-пренебрегваната от държавната власт. Поредно доказателство за това стана отсъствието на каквито и да било държавни дейци на церемонията в четвъртък. Нито един политик не уважи учените, нямаше нито министри, нито депутати, нито представители на бизнеса. Чак такова пренебрежение към изследователите при връчването на наградите "Питагор" до момента не се помни. А би трябвало да са там тези хора "от върховете" и да благодарят на учените за това, което те вършат за знанието и за България въпреки държавата.     
Наградите "Питагор" са учредени през пролетта на 2009 г. и веднага бяха наречени от медиите "българските Нобели". Те са продължение на годишните награди за наука, които се присъждаха и преди това от просветното министерство. Затова в четвъртък мнозина благодариха на МОН, че запазва традицията на наградите във време на "арогантна, войнстваща неграмотност, която ни залива отвсякъде", както се изрази ректорът на СУ проф. Иван Илчев. За атмосферата на стилното и интелигентно тържество допринесоха великолепните изпълнения на цигуларката Йолина Чолакова и трио "Гранде тенори". 

Наградите

Голямата награда за млад учен:
Доц. д-р Георги Йорданов, преподавател във Факултета по химия и фармация на Софийския университет;
Голямата награда за успешен ръководител на международни проекти:
Проф. д.м.н. Галя Ангелова, ръководител на секция лингвистично моделиране в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН;
Доц. д-р Нели Косева, директор на Института по полимери при БАН.
Награди за утвърдени учени:
- в природните науки и математиката - проф. д.фз.н. Стойчо Язаджиев, преподавател във Физическия факултет на СУ
- в обществените и хуманитарните науки - доц. д-р Доротей Гетов от Института за литература при БАН
- в биомедицинските науки - доц. д-р Радка Кънева от МУ-София
- в техническите науки - доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН (носител на "Питагор" за млад учен през 2011 г.).  

Големият приз - за млад учен

Доц. Георги Йорданов получи наградата за приносите си в разработването на наноматериали на полимерна основа за лекарствено доставяне на антибиотици, противоракови и противогъбични средства. Изследователската дейност на младия учен е в областта на нанотехнологиите. През 2013-2014 г. той е публикувал 8 статии в международни реферирани списания, а освен това се включва с три глави в книги, две от които отпечатани от CRC Press. В същия период научните трудове на доц. Йорданов са цитирани 76 пъти в специализираната литература. Той е носител на награди, както и на два бронзови медала от международни олимпиади по химия в Индия и Дания. Има всички възможности да се развива в чужбина, но е избрал да работи в България и за България.

Тази година свои награди на наши учени за качество на научните резултати (измерено чрез броя публикации и цитирания, видими международно) оповестиха две институции, отчитащи наукометричните показатели на изследователите в света - Елзевир и Томпсън Ройтерс. Те са партньори на България и по техните данни се отчитат научните резултати и у нас. Представител на Елзевир връчи наградата за висока цитируемост на научните статии в последните 5 години на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". А Томсън Ройтерс отличи Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН за принос в световната наука. Томпсън Ройтерс похвали също СУ и УниБит, който се оказва с най-много изследвания в областта на научната библиометрия и наукометрия.      
 

Медиците с послание: „Обичайте близките си, пазете се!“

автор:Дума

visibility 221

Радев: Предлагат разоряващ бюджет

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 205

БСП: Кабинетът претърпя пълен бюджетен провал

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 205

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 231

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 296

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 218

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ