05 Февруари 2023неделя22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Позиция

7 учени получиха български "Нобел"

Нито един политик не уважи връчването на престижните награди "Питагор" за научни постижения

/ брой: 139

автор:Велиана Христова

visibility 2190

За седми път път тази година Министерството на образованието и науката връчи националните награди "Питагор" - за съществен принос за развитието на науката в периода 2013-2014 г. В четвъртък вечерта на специална церемония в столичния хотел "Балкан" министър Тодор Танев връчи престижното отличие на седем български изследователи със съществени научни постижения в последната година. За тазгодишното издание на наградите в МОН са постъпили кандидатурите на над 40 учени от научни институти и висши училища в страната.
 Осемчленно компетентно жури от наши видни учени е оценило постиженията на номинираните. Тази година "Питагор" бе присъдена в седем категории - голяма награда за млад учен, голяма награда за успешен ръководител на международни проекти и награди за утвърден учен в областта на: природните науки и математиката, обществените и хуманитарните науки, биомедицинските и техническите науки. Призьорите в първите две категории по традиция получиха статуетка, изработена от Вежди Рашидов. Двете големи награди са съпроводени с по 10 000 лв., останалите - с по 5000. От наградените учени четирима са от БАН, двама от Софийския университет и един от Медицинския университет в София. Голяма награда за цялостен принос в науката тази година МОН не е предвидило. 
Годишните награди за наука са едно от малкото събития у нас, които са признание за усилията на родните ни учени в трудни за безпаричната наука години. Тя е не просто един от най-слабо финансираните сектори у нас, но и най-пренебрегваната от държавната власт. Поредно доказателство за това стана отсъствието на каквито и да било държавни дейци на церемонията в четвъртък. Нито един политик не уважи учените, нямаше нито министри, нито депутати, нито представители на бизнеса. Чак такова пренебрежение към изследователите при връчването на наградите "Питагор" до момента не се помни. А би трябвало да са там тези хора "от върховете" и да благодарят на учените за това, което те вършат за знанието и за България въпреки държавата.     
Наградите "Питагор" са учредени през пролетта на 2009 г. и веднага бяха наречени от медиите "българските Нобели". Те са продължение на годишните награди за наука, които се присъждаха и преди това от просветното министерство. Затова в четвъртък мнозина благодариха на МОН, че запазва традицията на наградите във време на "арогантна, войнстваща неграмотност, която ни залива отвсякъде", както се изрази ректорът на СУ проф. Иван Илчев. За атмосферата на стилното и интелигентно тържество допринесоха великолепните изпълнения на цигуларката Йолина Чолакова и трио "Гранде тенори". 

Наградите

Голямата награда за млад учен:
Доц. д-р Георги Йорданов, преподавател във Факултета по химия и фармация на Софийския университет;
Голямата награда за успешен ръководител на международни проекти:
Проф. д.м.н. Галя Ангелова, ръководител на секция лингвистично моделиране в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН;
Доц. д-р Нели Косева, директор на Института по полимери при БАН.
Награди за утвърдени учени:
- в природните науки и математиката - проф. д.фз.н. Стойчо Язаджиев, преподавател във Физическия факултет на СУ
- в обществените и хуманитарните науки - доц. д-р Доротей Гетов от Института за литература при БАН
- в биомедицинските науки - доц. д-р Радка Кънева от МУ-София
- в техническите науки - доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН (носител на "Питагор" за млад учен през 2011 г.).  

Големият приз - за млад учен

Доц. Георги Йорданов получи наградата за приносите си в разработването на наноматериали на полимерна основа за лекарствено доставяне на антибиотици, противоракови и противогъбични средства. Изследователската дейност на младия учен е в областта на нанотехнологиите. През 2013-2014 г. той е публикувал 8 статии в международни реферирани списания, а освен това се включва с три глави в книги, две от които отпечатани от CRC Press. В същия период научните трудове на доц. Йорданов са цитирани 76 пъти в специализираната литература. Той е носител на награди, както и на два бронзови медала от международни олимпиади по химия в Индия и Дания. Има всички възможности да се развива в чужбина, но е избрал да работи в България и за България.

Тази година свои награди на наши учени за качество на научните резултати (измерено чрез броя публикации и цитирания, видими международно) оповестиха две институции, отчитащи наукометричните показатели на изследователите в света - Елзевир и Томпсън Ройтерс. Те са партньори на България и по техните данни се отчитат научните резултати и у нас. Представител на Елзевир връчи наградата за висока цитируемост на научните статии в последните 5 години на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". А Томсън Ройтерс отличи Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН за принос в световната наука. Томпсън Ройтерс похвали също СУ и УниБит, който се оказва с най-много изследвания в областта на научната библиометрия и наукометрия.      
 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 1011

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 788

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 672

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1900

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 591

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1112

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ