19 Февруари 2020сряда07:01 ч.

Европа

ЕК ще реформира корпоративния данък

Целта на планираната революция е да се сложи край на облагодетелстването на големите компании

/ брой: 139

автор:Кристиела Симеонова

visibility 774

Европейската комисия обяви плановете си за край на "любимите" данъчни сделки за мултинационалните компании. Брюксел иска да "побутне" страните членки към общи правила за корпоративно облагане. ЕК представи План за действие за цялостна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС. В документа са набелязани инициативи за преодоляване на проблемите с избягването на данъчно облагане, за осигуряване на устойчиви данъчни постъпления и за укрепване на единния пазар в помощ на предприятията. Взети заедно, тези мерки значително ще подобрят средата за корпоративното данъчно облагане в ЕС, допринасяйки за повече справедливост и ефикасност и правейки я по-благоприятна за растежа.
Всяка страна в ЕС има право да решава какъв да бъде размерът на различните данъци, а уеднаквяване на данъчните ставки засега не се обмисля.
"Има силен консенсус, че фирмите трябва да плащат данъци на справедливо ниво там, където генерират печалбите си. Някои страни членки предприеха едностранни действия за справяне с нарушенията, но чисто национални мерки за борба с международното избягване на плащане на данъци може да предизвикат повече проблеми, отколкото да решат. Затова ние смятаме, че има нужда от единен подход", заяви европейският комисар за икономика и данъци Пиер Московиси.
Действащата сега уредба за корпоративното данъчно облагане в ЕС изостава от развитието на съвременната икономика. От публикувано от ЕК видео става ясно, че данъчното законодателство в страните от ЕС датира от 1930 г. Тези закони са неподходящи на настоящата дигитална и глобализираща се икономика.
Интересен факт е, че мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30 процента по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава.
Ако една държава увеличи данъчната ставка на корпоративното облагане, то печалбите си компаниите ще преместят в друга държава, в която ставката е по-ниска. По този начин в първата печалба ще бъдат отчетени по-малко печалби. Често печалбите се местят между различни дружества на една компания. Някои компании се възползват именно от некоординираните мерки на национално равнище, за да избегнат данъчното облагане в ЕС. Това води до значителни загуби на постъпления за държавите членки, до по-голяма данъчна тежест за гражданите и до нарушаване на конкуренцията за предприятията, които плащат своя дял от данъците. Подобно корпоративно данъчно облагане е обичайна практика в 22 държави членки. В момента Eвропейската комисия разследва споразуменията на Apple, Starbucks и Amazon в няколко държави членки.
Припомняме, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер неотдавна беше замесен в т.нар. скандал "Люкслийкс". Тогава консорциум от разследващи журналисти разкри схема в Люксембург за преференциални данъчни схеми на 340 компании. Жан-Клод Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург, беше обвинен, че е спестил милиарди евро от данъци на големи компании, регистрирани в страната.
Конкретните законодателни предложения се очаква да бъдат публикувани в началото на 2016 г. В основата им е възраждането на предложението за обща данъчна основа за европейските мултинационални компании. Настоящото предложение беше блокирано основно заради възражения от страни като Ирландия и Великобритания от 2011 г., но политическата динамика около дискусията се промени заради общественото недоволство, породено от разкритията, че големи компании избягват данъци в страни, които предлагат ниски ставки.
Общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък е един от основните моменти в предложенията на Еврокомисията. В плана за действие се проправя пътят за ефективно данъчно облагане в ЕС - компаниите следва да плащат справедлив дял от данъците в държавата, където реализират печалбите си. Това може да се постигне по няколко начина, които не налагат хармонизиране на ставките на корпоративния данък между държавите от ЕС. Например комисията предлага мерки, чрез които да се подобри системата за трансферно ценообразуване и да се прилагат по-стриктни правила за преференциалните данъчни режими.
Брюксел се стреми към повече прозрачност при данъчното облагане както в рамките на ЕС, така и що се отнася до трети държави. В тази връзка ЕК публикува списък от топ 30 на държавите, които не оказват съдействие на данъчните служби. Това са държави, които са попаднали в черните списъци на поне 10 членки на съюза.
Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, заяви: "С този план днес си поставяме амбициозна, но реалистична цел - да направим данъчното облагане в ЕС по-справедливо и по-благоприятно за растежа. В основата стои принципът, че всички предприятия, независимо дали са големи или малки, местни или мултинационални, трябва да плащат справедлив дял от данъците в държавата, където реално упражняват стопанска дейност и в която реализират печалба."

Консултации

ЕК започва обществена консултация относно необходимостта компаниите да оповестяват публично определен вид данъчна информация. Целта е да се установи дали изискването предприятията да разкриват повече информация относно данъците, които плащат, може да помогне за справяне с избягването на данъци и с агресивните данъчни практики в съюза. Така например от тях може да се изисква да предоставят информация за данъците, които плащат във всяка страна, в която извършват дейност.
Предвижда се консултацията да приключи на 9 септември.

Данъчни убежища

ЕК посочи данъчните убежища, които помагат на големите фирми да не плащат данъци или да плащат значително по-малко от обичайното. В Европа това са Андора, Лихтенщайн и Монако, много голяма част са в Америка - Панама, Бахамските острови, Британските вирджински острови и други. ЕК иска страните от съюза да наблюдават внимателно транзакциите с тези държави и да разработят стратегия за приобщаването им към местата с нормално високи данъци.


Социалдемократите в ЕП:
Планът е крачка в правилната посока


Евродепутатите социалисти приветстваха плана на Европейската комисия, определяйки го като "крачка напред в правилната посока". Те призоваха европейските правителства да действат бързо, така че данъците да бъдат плащани там, където се придобити печалбите, и да осигурят данъчна прозрачност. Това става ясно от сайта на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
Елиса Ферейра, говорител на групата за икономически и парични въпроси и докладчик на ЕП в специалната данъчна комисия, заяви: Комисията свърши добра работа, предлагайки този план, но сега се нуждаем от резултати. Тези предложения не са достатъчни и затова трябват политически действия на ниво Съвет на министрите.
Комисията трябва да осигури на най-високо ниво реална и ефективна координация срещу вредни данъчни практики измежду европейските комисари, подчерта Ферейра.
Говорителят на социалдемократите за специалната данъчна комисия Питър Саймън добави: Приветстваме стремежа на ЕК да даде нов импулс към справедливо корпоративно облагане в ЕС.


 Еврокомисарят Пиер Московиси

ЕК иска да сложи край на "данъчния рай"

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

автор:Дума

visibility 446

Радев поиска бързи промени за образование и здраве

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 34

Президентът ще поведе гражданско шествие за Левски

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 34

Борисов даде отбой за еврото

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 34

Задължителна винетка за столични квартали

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 34

Мними ВиК инкасатори обикалят селата в Благоевградско

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 34

ЕС добави Сейшелите и Панама към черния офшорен списък

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 34

Нова версия оневинявала Русия за сваления MH17

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 34

Напрежение между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 34

Кметът на Лондон иска асоциирано гражданство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Виолета ЖЕЛЕВА: Социалната ни система е в колапс

автор:Юлия Кулинска

visibility 111

/ брой: 34

"Злодеят Левски" срещу "Портата на щастието"

автор:Велислава Дърева

visibility 156

/ брой: 34

С кого говори Левски?

visibility 101

/ брой: 34

АПОСТОЛЪТ В СЪРЦЕТО

visibility 63

/ брой: 34

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ